Alegeri Prezidențiale – Ce ne spun cotele la pariuri

Alegeri Prezidențiale – Ce ne spun cotele la pariuri

Tensiunea crește cu cât ne apropiem mai mult de 10 noiembrie, data primului tur de scrutin pentru alegerea președintelui României. Ne mai desparte puțin de acel moment, astfel că agențiile de pariuri și-au multiplicat piețele de pariere pentru alegerile prezidențiale. Nu trebuie să fii specialist în politică pentru a-ți da seama cum vor sta lucrurile la urne duminică. Trebuie doar să citești cotele la pariuri. Iată câteva lucruri sugerate de aceste cifre:

1. NU vom avea un nou președinte.

Vom avea însă un nou mandat pentru președintele în funcție, Klaus Iohannis. Candidatul susținut de Partidul Național Liberal (PNL) are o cotă de 1.10 să câștige alegerile. Asta înseamnă că dacă pariezi 1000 RON pe victoria liberalilor vei avea un profit de (numai) 100 RON.

Lucrurile stau diferit în privința candidatului din partea Alianței 2020 USR-Plus, Dan Barna, pentru a cărui victorie Fortuna înmulțește de 4.6 ori banii mizați. Sunt mici șansele ca Barna, aflat pe locul 2 în sondaje, să câștige alegerile, de aceea el primește o cotă de numai 1.15 să NU obțină mandatul.

Viorica Dăncilă, susținută de cel mai mare partid din țară (PSD), avea la un moment dat cota 2000.00 să fie aleasă prima femeie președinte din România. Cota ei a scăzut considerabil și acum este pe același palier cu actorul Mircea Diaconu, la cota 15.00. Theodor Paleologu nu i-a convins deloc pe bookmakeri, astfel că este cotat la 50.00, deși luna trecută stătea mai bine, la cota 30.00.

Ceilalți candidați angrenați în lupta pentru Cotroceni nu primesc șanse reale nici în sondaje, nici la pariuri. Pentru 100 de lei pariați, un succes al lui Alexandru Cumpănașu îți aduce un câștig de 20.000 de lei. O ipotetică victorie a Ramonei Ioana Bruynseels îți umple buzunarele cu 70.000 de lei.

Kelemen Hunor, un candidat destul de activ în campania electorală beneficiază aproape sigur de tote voturile minorității maghiare, astfel că are o cotă de 250.00 în acest moment. Antreprenorii Cătălin Ivan și Viorel Cataramă au cota 1500.00 să câștige alegerile, în timp ce Ninel Peia, Bogdan Stanoevici, John Ion Banu și Sebastian-Constantin Popescu primesc cota 5000.00.

2. Prezența la vot va fi redusă.

La fel ca și în 2014, prezența la urne în primul tur al alegerilor se estimează a fi undeva în jurul 52-53 de procente. Acum 4 ani s-au dus la vot 53,18% dintre românii cu drept de vot. Casa de pariuri Fortuna oferă o cotă de 1.40 pentru o prezență mai mică de 52.5% în acest weekend. Dacă ai încredere că lumea se va mobiliza și va merge să voteze cel puțin la fel de mult ca și la alegerile prezidențiale anterioare, atunci ai toate motivele să pariezi pe cota de 2.52 propusă pentru peste 52.5% prezență la urne.

Dacă pariezi pe această piață atunci îți poți convinge prietenii să meargă la vot dacă pariezi pe o prezență mai mare sau poți face contrariul dacă mizezi pe faptul că românii nu se vor înghesui la urne. Spre deosebire de pariurile sportive unde jucătorii nu pot influența aproape deloc rezultatul pariului, acesta este un caz în care pariezi practic pe ceea ce vei face tu.

3. Dan Barna va avea mai multe voturi decât Viorica Dăncilă.

Pe lângă cotele oferite pentru câștigătorul alegerilor prezidențiale, unele case de pariuri online oferă și cote pe dueluri directe între candidați. Adică poți să pariezi că unul dintre ”prezidențiabili” va fi votat de mai mulți români decât un alt candidat.

Poate cel mai interesant duel este cel dintre candidații de pe podium, Dan Barna și Viorica Dăncilă, fostul prim-ministru al României. În ciuda unor dezvăluiri legate de anumite contracte cu statul obținute în trecut de Barna, reprezentantul Alianței 2020 rămâne favorit în fața candidatului susținut de cel mai mare partid, cel al social-democraților. Suma pe care o pariezi pentru ca Barna să o depășească pe Dăncilă după numărarea voturilor va fi înmulțită în cazul unui câștig cu 1.67. Un rezultat contrar ar face ca cei care pariază pe ex-premier aproape să își dubleze banii, cota fiind de 1.95.

În urma dezbaterilor televizate dintre anumiți candidați, cum a fost cea dintre Paleologu-Hunor-Barna, cotele vor putea suferi mici fluctuații în orele următoare. Rămâne de văzut însă dacă aspiranții la funcția de președinte vor avea curajul de a participa la mai multe astfel de dezbateri sau vor prefera să stea ”cuminți” și să evite întrebrări incomode precum Mircea Geoană în anul 2009.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”