Alegeri parlamentare/ 7 octombrie - termenul limită de depunere a candidaturilor în circumscripţia electorală pentru românii din străinătate

Alegeri parlamentare/ 7 octombrie - termenul limită de depunere a candidaturilor în circumscripţia electorală pentru românii din străinătate

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării este 7 octombrie.

Tot până la această dată pot fi depuse listele de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale, potrivit calendarului aprobat prin Hotărârea nr. 745/2020.

Potrivit unor precizări ale Biroului electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, pentru evitarea şi prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi pentru respectarea măsurilor privind distanţarea fizică, se recomandă ca depunerea candidaturilor de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi să se realizeze etapizat, prin programarea anunţată cu 24 de ore înainte, la adresa de e-mail bestrainatate@bec.ro sau la telefon.

''Facem precizarea că aceste măsuri nu sunt de natură să afecteze în vreun fel respectarea termenului limită de depunere a candidaturilor'', se menţionează pe site-ul Biroului electoral nr. 43.

BEC a anunţat sâmbătă că a admis candidaturile propuse de mai multe organizaţii ale minorităţilor naţionale pentru alegerile parlamentare:

* Uniunea Sârbilor din România;

* Uniunea Bulgară din Banat - România;

* Forumul Democrat al Germanilor din România;

* Uniunea Culturală a Rutenilor din România;

* Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România;

* Uniunea Elenă din România;

* Asociaţia Macedonenilor din România;

* Uniunea Croaţilor din România;

* Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT;

* Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa";

* Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România;

* Asociaţia Liga Albanezilor din România;

* Uniunea Ucrainenilor din România;

* Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România;

* Uniunea Democrată Turcă din România;

* Uniunea Polonezilor din România;

* Uniunea Armenilor din România.

În termen de 48 de ore de la data depunerii listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, respectiv în termen de 48 de ore de la data depunerii listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale, cel mai târziu la data de 9 octombrie, acestea vor fi admise sau respinse de Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, respectiv de Biroul Electoral Central.

Până pe 11 octombrie, pot fi depuse contestaţii la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziilor de acceptare sau respingere a unor candidaturi, care vor fi soluţionate în termen de 48 de ore de la înregistrarea sesizării. Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 48 de ore de la înregistrarea apelului împotriva hotărârii instanţei prin care a fost soluţionată contestaţia formulată împotriva deciziei biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, respectiv a Biroului Electoral Central, de admitere sau de respingere a candidaturii.

Cel mai târziu la data de 18 octombrie, se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi a candidaturilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”