Alegeri parlamentare: Câţi candidaţi s-au înscris în fiecare judeţ şi cine sunt viitorii senatori şi deputaţi

Alegeri parlamentare: Câţi candidaţi s-au înscris în fiecare judeţ şi cine sunt viitorii senatori şi deputaţi

Birourile Electorale Judeţene finalizează procedurile de înscriere a candidaţilor pentru alegerile parţiale anticipate pentru Camera Deputaţilor sau Senat, care vor avea loc duminică, 25 mai, în colegii din municipiul Bucureşti şi din şase judeţe - Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Gorj. Câţi candidaţi se luptă pentru posturile de senatori şi deputaţi în fiecare dintre judeţe şi cine sunt aceştia.

GORJ

Biroul Electoral Judeţean Gorj a finalizat, luni noapte, procedurile de înscriere a candidaţilor pentru alegerile parţiale anticipate organizate în Colegiul 2 pentru Senat din Gorj, preşedinta PPDD Simona Man fiind ultima care şi-a depus candidatura, cu o jumătate de oră înainte de expirarea termenului de înscriere.

PSD Gorj este reprezentat în alegerile parţiale din 25 mai de ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, originar din Târgu Jiu. Acesta şi-a depus candidatura la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai Guvernului aflaţi în vizită la Târgu Jiu.

Cu câteva minute înainte de sosirea lui Costoiu la BEJ Gorj şi-a înregistrat candidatura şi preşedintele filialei judeţene a partidului Forţa Civică, Ion Săvoiu. Acesta este om de afaceri şi timp de mai mulţi ani a fost reprezentantul românilor stabiliţi în zona Milano, fiind şi fost şef de cabinet în zona respectivă din partea fostului deputat PDL Marcel Romanescu.

PDL Gorj îl are drept candidat în aceste alegeri pe unul dintre vicepreşedinţii săi, Liviu Cotojman. Acesta este primar al comunei Roşia de Amaradia, grav afectată de alunecări de teren în ultimii zece ani, până acum edilul nefiind implicat în alte campanii electorale, cu excepţia celor din localitatea pe care o conduce.

Un alt primar, Mihai Viorel Mazilu, de la Târgu Cărbuneşti, şi-a depus şi el candidatura, luni, la BEJ Gorj, el fiind şi vicepreşedinte al PNL Gorj.

Pentru acelaşi mandat de deputat candidează şi fostul viceprimar de la Târgu Cărbuneşti Ion Fugaru, el reprezentând Partidul Mişcarea Populară. Fugaru a fost preşedinte al PRM Gorj în perioada 2008-2009, când a fost şi viceprimar al oraşului, ulterior el fiind dat afară din partid, din cauza unor neînţelegeri cu Corneliu Vadim Tudor. Fostul viceprimar şi-a încheiat mandatul la Primăria Târgu Cărbuneşti pe fondul unor dispute cu primarul Mihai Mazilu, Fugaru susţinând că edilul nu ar fi derulat legal unele contracte încheiate de instituţia pe care o conduce. Ion Fugaru s-a înscris în PDL după ce a părăsit PRM, ulterior fiind dat afară şi din acest partid, iar în urmă cu câteva luni s-a înscris în PMP.

Cel de-al şaptelea candidat înscris în cursa electorală este preşedintele PNŢCD Gorj, Matei Catrinoiu. Acesta a mai candidat şi pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, la alegerile din iunie 2012, el fiind în postura de a nu-şi face campanie electorală întrucât era implicat în scandalul arestării judecătoarei Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova. Judecătoarea a fost reţinută, arestată preventiv şi ulterior condamnată întrucât îl şantaja pe Catrinoiu cu fotografii indecente. La sfârşitul anului trecut, liderul ţărănist a fost implicat într-o altă anchetă, după ce a reclamat că fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a încercat să îl mituiască.

Postul de senator în Colegiul 2 Gorj a devenit vacant după ce Toni Greblă a devenit judecător la Curtea Constituţională, începând cu acest an. Colegiul cuprinde oraşele Novaci, Târgu Cărbuneşti şi parţial municipiul Târgu Jiu.

GALAŢI

Opt candidaţi s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare parţiale din colegiul uninominal 9 din Circumscripţia Electorală Galaţi pentru Camera Deputaţilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul AEP în BEJ Galaţi, Andi Mihalache.

Potrivit acestuia, la scurt timp după ora 24.00, toate cele opt candidaturi au fost acceptate de BEJ Galaţi. Candidaţii pentru acest colegiu de deputat sunt: şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laura Marin (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), liderul PDL Galaţi, Doruleţ Nelu Resmeriţă, fost şef al ISJ, directorul de programe al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Sorin Dănăilă (PNL), Iulian Nicuşor Aramă (PMP), Daniela Angela Hâncu (FC), Monica Dascălu (PPDD), Aurelian Sebastian Constantin (PRM) şi Eugen Gheorghe Stamate (PNŢCD).

Mandatul de deputat în acest colegiu a fost deţinut anterior de Aurel Nechita şi a fost declarat vacant în data de 5 iunie 2013, de plenul Camerei Deputaţilor, în urma deciziei definitive şi irevocabile a ICCJ potrivit căreia Nechita era declarat incompatibil deoarece deţinea atât funcţia de parlamentar, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

SATU MARE

Şase candidaţi se vor confrunta, în 25 mai, la alegerile parlamentare parţiale pentru postul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare, între aceştia numărându-se Dan Diaconescu, dar şi europarlamentarul Ovidiu Silaghi, care a deţinut mandatul de deputat în acest colegiu şi a renunţat pentru a merge în PE.

Până luni, la ora 24.00, când a expirat termenul limită de depunere a candidaturilor, s-au înscris pentru alegerile parţiale din Colegiul uninominal nr. 2 Satu Mare şase candidaţi.

Astfel, se vor confrunta pentru mandatul de deputat în acest colegiu europarlamentarul Ovidiu Silaghi, din partea Alianţei PSD-UNPR-PC, preşedintele PPDD, Dan Diaconescu, liderul Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Satu Mare, Ileana Blidar, Laura Diana Bota, din partea PMP, Sergiu Lucian Băbăşan, de la Forţa Civică şi Szabolcs Nagy, din partea UDMR.

PNL nu are candidat după ce liberalul Ovidiu Silaghi a fost desemnat candidat din partea Alianţei PSD-UNPR-PC. Iniţial, el fusese desemnat candidat al PNL.

Candidaturile depuse pot fi contestate în termen de 24 de ore.

Mandatul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare a fost deţinut de liberalul Ovidiu Silaghi, care a renunţat în schimbul continuării mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Buşoi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, că liberalul Ovidiu Silaghi se va înscrie în PSD, el precizând că altfel acesta nu ar fi putut să candideze pentru postul de deputat din partea social-democraţilor.

Ponta a susţinut că Silaghi va fi candidatul "întregului USL" în colegiul din Satu Mare.

"Însă este candidatul, aţi văzut, al întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare şi preşedintele CJ PNL şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria, şi CJ după 12 ani în care, normal, prin sistemul de vot din primul tur, câştiga întotdeauna UDMR", a spus Ponta.

El a mai susţinut că aceasta este soluţia corectă pentru toată ţara, respectiv soluţia în care candidaţii sunt susţinuţi de USL.

"Deci, cred că aşa cum facem la Satu Mare, cum facem la Ilfov, unde susţinem toţi acelaşi candidat, asta e soluţia corectă pentru toată ţara", a adăugat Ponta.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi va fi susţinut pentru un post de deputat la parţialele din 25 mai de "PSD, Victor Ponta şi prietenii", ea arătând că PNL nu are nicio legătură cu candidaţii PSD.

TIMIŞ

Şapte candidaţi s-au înscris la alegerile parţiale anticipate din Colegiul 3 Timişoara pentru postul de deputat rămas vacant după ce Maria Grapini a decis să candideze la PE, printre aceştia aflându-se fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi directorul Spitalului Judeţean Florin Bîrsăşteanu.

Pentru postul de deputat în Colegiul electoral 3 Timişoara şi-au depus candidaturile Florin Bîrsăşteanu (PSD), Mircea Burghină (FC), Viorel Coifan (PNL), Daniel Funeriu (PMP), Ciprian Mihok (PNŢCD), Balint Petrescu (PDL) şi Florian Zanfir (PPDD), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Candidatul PSD, Florin Bîrsăşteanu, este medic radiolog, el fiind director al Spitalului Judeţean din Timişoara. El este membru PSD din anul 2001, fiind consilier local din partea acestui partid în mandatele 2004-2008 şi 2012-2016. În anul 2008 a candidat pentru un post de senator, însă fără succes.

Mircea Burghină, candidatul Forţei Civice, a fost pilot de avion, iar în ultimii ani s-a implicat în activitatea politică.

Candidatul PNL, Viorel Coifan, este membru al acestui partid din anul 1990 şi a fost subprefect, preşedinte de consiliu judeţean în Timiş, apoi deputat în mandatul 2000-2004. În mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, Coifan a fost consilier judeţean. În perioada 1992-2000, el a fost preşedintele PNL Timiş, iar din 2001 a fost vicepreşedintele acestei filiale. Acum este simplu membru.

Daniel Funeriu candidează din partea Partidului Mişcarea Populară atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru postul de deputat în Colegiul electoral 3 Timişoara. El a mai candidat şi în 2007 la PE, atunci din partea PDL, dar fără succes. În perioada 2009-2012 a fost ministrul Educaţiei, în Guvernul Emil Boc. Ulterior, Funeriu a fost cooptat în echipa de consilieri a preşedintelui Traian Băsescu. În luna ianuarie, el a fost eliberat din funcţie şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară.

Candidatul PNŢCD, Ciprian Mihok, este preşedintele filialei Timişoara a acestui partid. El este farmacist.

Candidatul PDL, Balint Petrescu, este om de afaceri şi face politică de aproximativ 20 de ani.

Florian Zanfir, candidatul PPDD, este membru al acestui partid încă de la înfiinţare, iar în prezent este consilier judeţean.

Postul de deputat a rămas vacant în Colegiul 3 Timişoara după ce Maria Grapini a demisionat pentru a putea candida la alegerile europarlamentare.

HUNEDOARA

Patru candidaţi s-au înscris la alegerile parţiale din Hunedoara pentru postul de deputat rămas vacant în urma demisiei lui Dan Radu Ruşanu, arestat pentru corupţie, iar în cazul unui al cincilea, care şi-a depus dosarul cu puţin timp înainte de expirarea termenului, BEJ nu a luat încă o decizie.

În cursa electorală pentru postul de deputat în Colegiul electoral 3 Haţeg-Călan-Ţinutul Pădurenilor, rămas vacant în urma demisiei lui Dan Radu Ruşanu, s-au înscris candidaţii Petru-Sorin Marica (PSD-UNPR-PC), Radu-Mihai Cristescu (PMP), Ioan Ciolea (PDL), Sorin Ştefoni (PNL) şi Marian Muntean (PPDD), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru primii patru, BEJ Hunedoara a emis decizie de acceptare, dar pentru cel de-al cincilea candidat, Marian Muntean (PPDD), care s-a înscris, luni, la ora 22.43, Biroul Electoral Judeţean nu a decis încă dacă îi acceptă candidatura, urmând să anunţe în termen de 24 de ore de la înscriere.

Petru-Sorin Marica este de 14 ani primarul comunei Sălaşu de Sus. În vârstă de 51 de ani şi de profesie economist, Petru-Sorin Marica este membru al PSD şi va candida la alegerile parţiale din Colegiul 3 din partea Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC.

Radu-Mihai Cristescu este de profesie inginer, are 46 de ani, este născut la Baia Mare şi este preşedintele organizaţiei judeţene a PMP Sălaj. În prezent, este director al SC IZOMAT SA, o firmă care produce şi comercializează materiale hidro, termo şi fonoizolatoare. Radu-Mihai Cristescu a fost director al Agenţiei Domeniilor Statului şi consilier al ministrului Economiei Lucian Bode, care l-a demis din funcţie în februarie 2012.

Candidatul PDL Ioan Ciolea este de profesie tehnician, are 45 de ani şi conduce propria afacere. Ioan Ciolea a mai candidat la funcţia de primar al comunei natale Pui, dar fără succes, iar în prezent este consilier local în localitate din partea PDL.

Sorin Ştefoni este de profesie tehnician silvic şi absolvent al unei facultăţi de drept, are 47 de ani şi candidează la acest scrutin din partea PNL. El a fost viceprimar şi apoi primar al comunei Densuş. În 2013, Sorin Ştefoni a demisionat din funcţia de primar pentru a ocupa un post de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii condus de Mariana Câmpeanu, însă odată cu ieşirea PNL de la guvernare a rămas fără loc de muncă.

Marian Muntean, finanţatorul echipei de handbal feminin CSM Cetate Devatrans, a fost desemnat de conducerea PPDD să intre în lupta pentru câştigarea postului de deputat. Marian Muntean are avantajul de a fi început campania electorală mai devreme cu două săptămâni, întrucât candidează şi pentru un loc în Parlamentul European. Marian Muntean a fost ales consilier local în Deva din partea PPDD la alegerile locale din 2012.

Forţa Civică şi UDMR au anunţat cu câteva săptămâni înainte că nu vor desemna candidaţi la alegerile parţiale din Colegiul 3, Uniunea motivând că îşi concentrează forţele pentru candidatul hunedorean la alegerile europarlamentare, Iuliu Winkler.

Colegiul uninominal numărul 3 Camera Deputaţilor Haţeg-Călan-Ţinutul Pădurenilor este format din 21 de comune şi două oraşe, fiind aşteptate la vot 52.440 de persoane în 134 de secţii de votare.

În acest colegiu, primul parlamentar ales prin vot uninominal a fost Ioan Timiş, care a ajuns în Parlament în 2008 din partea PNL. După decesul acestuia, în 2010, au fost organizate noi alegeri în urma cărora a fost desemnată câştigătoare fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu (PNL).

În 2012, în acest colegiu a fost ales liberalul Dan Radu Ruşanu, care a demisionat însă la scurt timp pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. În prezent, Dan Radu Ruşanu este arestat într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie.

Alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor sau Senat vor avea loc duminică, 25 mai, simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European, în colegii din municipiul Bucureşti şi din şase judeţe - Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Gorj.

 

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...