Alegeri parlamentare 2016. Cine sunt candidații pe lista PSD Constanța: „Omul Gazprom”, apropiați ai conducerii Mazăre-Constantinescu/ Lista PNL: fost ministru al Mediului, niciun parlamentar vechi

Alegeri parlamentare 2016. Cine sunt candidații pe lista PSD Constanța: „Omul Gazprom”, apropiați ai conducerii Mazăre-Constantinescu/ Lista PNL: fost ministru al Mediului, niciun parlamentar vechi

Listele PSD Constanta au fost finalizate dupa mai multe contre intre Liviu Dragnea si Felix Stroe, presedintele partidului la nivel local, care nu a vrut sa accepte propuneri din afara Constantei. Duelul a fost castigat de Liviu Dragnea care l-a impus pe Iulian Iancu in fruntea listei pentru deputati. Pe de alta parte, ista PNL arata ceva mai bine, fiind umbrita de scandalul din jurul unui nume. Lucia Varga nu ar fi fost impusa la Constanta pe ultima suta de metri de conducerea de la Bucuresti. Acest fapt a starnit revolta in presa locala, dar si in interiorul organizatiei locale a PNL. Cu toate acestea, candidatura fostului ministru al Mediului a fost validata.

Amintim ca in spatiul public au fost vehiculate numele a doua persoane din afara sferei politice care ar fi urmat sa se regaseasca pe locuri eligibile pe listele PSD: gimnasta Catalina Ponor si jurnalistul Alexandru Cautis. Membru al PSD, Catalina Ponor a revenit asupra discutiilor purtate cu liderii social-democrati si nu a mai fost de acord sa candideze pentru un loc in Parlament din partea PSD, iar Alexandru Cautis si-a dat demisia din partid in urma scandalului imens care a izbucnit pe retelele de socializare dupa ce fostul jurnalist (care a scris mai multe anchete despre liderii PSD) si-a declarat intentia de a candida din partea social-democratilor. Liviu Dragnea a catalogat posibila candidatura a lui Cautis drept ¬un lucru exotic¬, iar apoi a lasat de inteles ca nu va accepta candidatura jurnalistului. De notat ca la PSD candideaza si fosti parlamentari considerati apropiati ai conducerii Mazare-Constantinescu

Camera Deputatilor

Iulian Iancu - Parlamentar din 2004, impus de Liviu Dragnea. Parlamentar de Neamt (2004-2008) si de Bacau (2008-2016), Iulian Iancu se pregateste sa candideze pentru al patrulea mandat de deputat pe listele de la Constanta. Impus de Liviu Dragnea sa deschida lista deputatilor PSD la malul marii, Iulian Iancu (fost secretar de stat in Ministerul Economiei) a fost propunerea Guvernului Ponta pentru functia de membru in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie. In 2015, presa a dezvaluit faptul ca numele lui Iulian Iancu apare in cablogramele Wikileaks unde este descris drept "omul Gazprom".

Mircea Titus Dobre - fiul unui afacerist influent in PSD Constanta. Este viceliderul grupului parlamentar PSD si purtatorul de cuvant al partidului la nivel local. Tatal sau, consilierul municipal Mircea Dobre, a fost un apropiat al fostei conduceri a PSD si a preluat unul dintre posturile de viceprimar ramase vacante dupa ce Radu Mazare si-a dat demisia si, mai apoi, si viceprimarul Gabi Stan. Pana in 2011, Mircea Titus Dobre a fost directorul de marketing al societatii de panificatie Dobre & Fiii care a obtinut multe contracte de la stat. Printre clientii importanti ai societatii se numara Ministerul Apararii Nationale (prin unitati militare), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Consiliul Judetean Constanta. Mircea Titus Dobre a fost ales deputat din partea USL in anul 2012.

Cristina Dumitrache - fiica unui pesedist vechi, norocos in afacerile cu statul. Va candida pentru al treilea mandat de parlamentar. Este fiica afaceristului Ion Dumitrache, vicepresedinte al PSD si fost consilier judetean. Firmele acestuia au beneficiat de contracte valoroase incheiate cu institutiile statului si printre acestea se numara, de asemenea, Ministerul Apararii, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Consiliul Judetean Constanta.

Radu Babus - apropiat al lui Radu Mazare, seful Domeniului Public si Privat pe vremea fostului primar. In perioada 2003-2012, Radu Babus a fost directorul Regiei Autonome pentru Exploatarea Domeniului Public si Privat, institutie aflata in subordinea Primariei Constanta. Incepand cu anul 2006, dupa demisia unui coleg, tanarul Babus, care a acumulat rapid o avere impresionanta, a primit si functia de consilier judetean. In 2012, Babus a devenit parlamentar pe listele USL (din partea PSD), iar in 2014 acesta a fost acuzat de DNA pentru ca, in calitate de director al RAEDPP, a stabilit cu intentie o valoare diminuata pentru o suprafata de teren din statiunea Mamaia (unul dintre dosarele in care Radu Mazare este trimis in judecata). Ulterior, Babus a fost scos de sub acuzare din lipsa de probe.

George Visan - sponsor important al PSD Constanta, intrat in partid odata cu Radu Mazare. George Visan a intrat in PSD la brat cu Radu Mazare, in anul 2003, iar in 2007 a fost ales presedintele TSD Constanta. A candidat fara succes, in anul 2008, pentru un loc de deputat. Un an mai tarziu a fost numit director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. A fost director al directiei comerciale in cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta in perioada 2012-2015, bucurandu-se de sprijinul lui Radu Mazare. Pe de alta parte, una dintre firmele manageriate de Visan a castigat contracte importante de la Primaria Constanta condusa de fostul primar. Totodata, consilierul PSD se numara si printre sponsorii importanti ai partidului.

Florin Gheorghe - Campionul traseismului. Florin Gheorghe candideaza pentru un loc in Camera Deputatilor din partea PSD dupa ce a schimbat patru partide in trei ani. In 2012 a fost ales deputat din partea PDL, iar ulterior a preluat sefia PMP municipiu pentru ca un an mai tarziu sa devina membru UNPR. La inceputul anului 2016, Florin Gheorghe s-a inscris in PSD.

Senat

Tit Liviu Brailoiu - fostul prefect in Top 300 cei mai bogati romani. Fost membru PSD, Tit Liviu Brailoiu a fost numit prefectul judetului Constanta in ianuarie 2009. Brailoiu a ocupat aceasta functie pana in luna octombrie 2009, atunci cand Vasile Blaga l-a inlocuit cu Claudiu Palaz. Dupa acest episod, fostul prefect a revenit in viata publica abia in 2012 atunci cand si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de presedinte al CJC, impotriva lui Nicusor Constantinescu. Dupa 2012, Brailoiu s-a retras din nou in Spania, acolo unde fostul prefect deruleaza mai multe afaceri de succes. Acestea l-au propulsat in Top 300 intocmit de revista Capital. In anul 2012, acesta ocupa locul 267 cu o avere estimata la 22 milioane de euro.

Nicolae Moga - dinozaurul republicii Mazare, sustinut de Dragnea. Senator din partea PSD incepand cu anul 2008, Nicolae Moga este unul dintre stalpii republicii Mazare, ramas inca in picioare dupa plecarea fostei conduceri de la Constanta. Sustinut de Liviu Dragnea pentru un loc eligibil pe lista Senatului, Moga a fost presedintele televiziunii fondate de Mazare si Constantinescu in perioada 1996-2000 si a intrat in politica odata cu Radu Mazare in anul 2003. In perioada 2012-2014 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent al Senatului si a fost lider interimar al PSD Constanta dupa demisia lui Mazare din partid.

Stefan Mihu - pesedist indepartat de conducerea Mazare-Constantinescu. Stefan Mihu este un vechi membru PSD care face parte din gasca veche a social-democratilor constanteni. Mihu se inscrie in randurile pesedistilor care au fost indepartati de la conducerea partidului dupa venirea lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Fost director al Administratiei Finantelor Publice Constanta, Stefan Mihu a fost numit trezorierul PSD Constanta dupa plecarea lui Radu Mazare din partid.

PNL, niciun parlamentar vechi pe noile liste

Camera Deputatilor

Bogdan Hutuca - Finantist, fost prefect al Constantei. In perioada 2007-2013, Bogdan Hutuca a fost directorul ANAF Constanta, iar pana in 2016 a fost director general in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Hutuca a fost subsecretar de stat in Ministerul Finantelor in perioada 2005-2007.

Robert Boroianu - Finul presedintelui PNL Constanta. De profesie inginer, Robert Boroianu detine o afacere in domeniul carmangeriei, iar pana in anul 2014 a avut si diverse functii de conducere in cadrul Transelectrica. Activeaza in politica din anul 2008 si din 2016 este consilier judetean.

Ana Marcu - Vocea opozitiei la Constanta. Una dintre putinele voci ale opozitiei care s-au facut auzite in Consiliul Municipal Constanta este cea a consilierului liberal Ana Marcu. Cu vehementa, Marcu l-a infruntat pe Radu Mazare in mai multe randuri in timpul sedintelor. Este membru PNL din 1990.

George Niculescu - Figura noua in politica. George Niculescu este unul dintre cei nou intrati in politica locala. Despre candidatul care detine un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputatilor nu se pot spune prea multe. Conduce mai multe societati comerciale si este consilier judetean din 2016. Este membru in consiliile directoare ale mai multor asociatii si a acumulat experienta in domeniul energetic, fapt pentru care tinteste un loc in Comisia de Industrii si Servicii.

Oana Florea - Un nume necunoscut publicului. Nici despre Oana Florea nu sunt prea multe de zis. Cu prezenta foarte redusa in mass-media, Florea este membra a Baroului Constanta incepand cu anul 2005 si membra in BPJ al PNL Constanta (provenind din aripa fostului PDL).

Ioan Tofolean - Fost manager al Spitalului Judetean Constanta. Ioan Tofolean a fost managerul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta in perioada 2007-2011 si se numara printre fondatorii sectiilor de Gastroenterologie si Chirurgie Vasculara din cadrul institutiei medicale. Tofolean face parte din Comisia de Sanatate din cadrul Consiliului Judetean Constanta si este membru PNL incepand cu anul 2009.

Senat

Vergil Chitac - Amiralul, fost candidat la Primaria Constanta. Vergil Chitac a fost candidatul PNL la Primaria Constanta la alegerile locale din iunie 2016 unde a inregistrat un scor record pentru liberali: 34,6%. Desi Vergil Chitac este membru al PNL de doar noua luni, el va deschide lista PNL Constanta pentru Senat. Inainte de intrarea in politica, amiralul Chitac a fost rectorul Academiei Navale ¬Mircea cel Batran¬. Dupa pierderea alegerilor locale, Vergil Chitac a renuntat la postul de consilier municipal. In prezent, Vergil Chitac este presedintele Organizatiei Municipale a PNL.

Lucia Varga - Fostul ministru al Mediului, catapultat la malul marii. Fostul ministru al Mediului, Padurilor si Apelor va candida pentru un post de senator din partea PNL Constanta. Candidatura acesteia a fost impusa de conducerea centrala a PNL si acceptata de organizatia locala. Lucia Varga nu si-a mai gasit locul pe listele parlamentare din Bihor acolo unde a fost aleasa deputat in anul 2008, respectiv 2012. Pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga s-a opus proiectului de construire a soselei de coasta, investitia de suflet a fostului primar Radu Mazare. Totodata, in 2008, Lucia Varga a facut o declaratie care a suparat constantenii si agentiile de turism de pe litoral, sustinand ca ¬Litoralul nu este o prioritate pentru dezvoltarea turismului romanesc¬.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…