Alegeri locale și europarlamentare 2024. Ce case de sondare fac exit-poll-uri

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Ce case de sondare fac exit-poll-uri

Biroul Electoral Central a acreditat trei institute pentru a face sondaje de opinie la ieşirea de la urne la nivel naţional, în ziua alegerilor locale și europarlamentare 2024 . Este vorba de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL, potrivit Europa Liberă .

Secție de votare. FOTO arhivă Adevătul / Călin Gavrilaș

Secție de votare. FOTO arhivă Adevătul / Călin Gavrilaș

La nivel național vor fi organizate trei exit-poll-uri, iar pe lângă acestea, vor fi făcute și sondaje locale.

Unul dintre ele va fi la Râmnicu Sărat, făcut de Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”, unul pe întreg județul Mureș, de care se va ocupa Sodiso Research SRL, și un al treilea - al companiei Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL - pentru oraşul Luduş din judeţul Mureş.

Operatorii care fac sondajele au interdicția de a intereni în vreun fel în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Datele vor fi culese pe o arie de 500 de metri în zona secţiilor de votare, fără ca operatorii să între în acestea și fără să tulbure liniştea şi ordinea publică.

În ultimii ani, sondajele de la urne au fost flagrant contrazise de rezultatele finale înregistrate.

Iată cine ne va da, duminică seara, rezultatele la urne

CURS, compania fondată de Iosif Buble, jurnalistul a cărui soție este deputat

Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS S.R.L., compania deținută de jurnalistul Iosif Buble, a dat rezultatele la multe dintre scrutinele din ultimii 25 de ani.

La alegerile parlamentare din 2020, exit-poll-ul CURS/ Avangarde anunța că AUR a obținut pentru Camera Deputaților 5,2% din voturi, însă cifra oficială anunțată de BEC a fost 9,08%.

Iosif Buble mai e proprietar și al Online Research SRL, care se ocupă tot cu activitati de studiere a pieței și sondare a opiniei publice. Soția sa, Diana Tușa, a fost aleasă din 2008 deputată în Parlamentul României pe listele PNL pentru primele două mandate și pe cele alea PSD pentru următoarele două, potrivit Europa Liberă.

În 2023, CURS a avut o cifră de afaceri de 1,1 milion de euro.

Avangarde, institutul sociologului Marius Pieleanu.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL, a doua casă de sondare a opiniei publice care va face duminică un exit-poll, aparține sociologului Marius Pieleanu și a avut în 2023 o cifră de afaceri de 400.000 de euro.

Marius Pieleanu mai este acționar și la casa de sondare The Center, unde deține deține 60% dintre acțiuni.

Institutul a mai avut contracte cu Consiliul Județean Olt, primăriile Galați, Alexandria sau Cluj-Napoca în vederea realizării unor cercetări cantitative.

Avangarde a lucrat și cu Institutul Elie Wiesel, pentru care a făcut un studiu privind percepția asupra minorităților naționale și memoria Holocaustului.

Marius Pieleanu a declarat, pentru Europa Liberă, că sondajul din seara alegerilor din 9 iunie este făcut la comanda Alianței PSD-PNL și că va fi realizat împreună cu CURS.

Sodiso Research - o casă de sondare mai puțin cunoscută pe piața măsurătorilor intenției de vot

Cea de-a treia casă de sondare, Sodiso Research SRL, este deținută de Gheorghe Barna, C&P Studio, Asociația Analiștilor în Politici Publice și Kvantum Research.

Kvantum Research este, la rândul ei, deținută de Tamas Kiss și Grigore Barna.

ONG-ul Asociația Analiștilor în Politici Publice a fost înființat pentru a explica maghiarilor cum să se comporte la recensământul populației în 2021, potrivit Europa Liberă .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii