Alegeri locale în Italia - un test pentru agenda de reforme a premierului Renzi

Alegeri locale în Italia - un test pentru agenda de reforme a premierului Renzi

Italienii merg la vot duminică pentru alegeri locale care vor fi cel mai mare test pentru prim-ministrul Matteo Renzi după ce Partidul său Democrat (PD) de centru-stânga a triumfat în scrutinul pentru Parlamentul European acum un an, relatează agenția Reuters.

Circa 22 de milioane de alegători vor alege noi guverne în șapte din cele 20 de regiuni ale Italiei și mai mult de 1.000 de municipalități după o campanie dominată de acuzații de corupție la adresa unuia dintre cei mai proeminenți candidați ai lui Renzi.
   
Premierul în vârstă de 40 de ani are nevoie de un rezultat convingător pentru a-și menține ritmul reformelor pieței muncii și educației, care s-au lovit de rezistența înverșunată a sindicatelor, opoziției politice și aripii de stânga a propriei formațiuni PD.
   
Centru-stânga deține în prezent puterea în cinci din cele șapte regiuni. Dacă Renzi își menține sau îmbunătățește acest punctaj împotriva unei opoziții divizate, el va continua să pară inatacabil la aproximativ 15 luni după ce a ajuns la conducere după o răsturnare de putere în interiorul partidului, notează agenția Reuters.
   
PD este puțin probabil să repete performanțele sale record de la alegerile europene când a câștigat 41% din voturi, dar sondajele de opinie, marcate de un slab record în Italia, sugerează că va rămâne cu ușurință cel mai mare partid al țării.
   
Cu toate acestea, tensiuni interne au izbucnit în PD vineri cu doar două zile înainte de alegeri, când comisia anti-mafie a parlamentului a publicat numele a 16 candidați la alegerile locale suspectați de corupție sau legături cu criminalitatea organizată.
   
Așa-numiții "impresentabili" sau candidați "neprezentabili" sunt din diferite partide, dar de departe cel mai mare profil este Vincenzo De Luca, candidatul lui Renzi pentru președinte al regiunii de sud Campania din jurul orașului marcat de criminalitate Napoli.
   
Renzi a acuzat-o pe președinta comisiei anti-mafie Rosy Bindi, care provine din aripa de stânga a Partidului său Democrat din ce în ce mai divizat, că se folosește de comisie "pentru a soluționa scoruri în interiorul partidului".
   
De Luca, un puternic baron de partid local, este acuzat de corupție și are de asemenea o condamnare pentru abuz în serviciu, care îl poate împiedica să-și ocupe locul, chiar dacă va fi ales. El neagă fărădelegile și a amenințat că o va da în judecată pe Bindi după ce a fost inclus pe listă.

Niciun exit-poll nu va fi publicat la închiderea urnelor la 23.00 (21.00 GMT) și rezultatele sunt așteptate probabil la începutul zilei de luni. AGERPRES
   


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”