Alegeri locale 2020. Cum arată harta marilor bătălii politice
HotNews.ro trece în revistă principalii competitori care au intrat în bătălia electorală din marile orașe ale țării.
Candidatura fostului președinte al României Traian Băsescu îl poate încurca pe Nicușor Dan pentru că rupe din electoratul de dreapta.
De asemenea, candidează fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care are la rândul său un electorat restrâns, dar stabil, ce poate tăia din șansele candidatului dreptei.
De remarcat este că, pentru Gabriela Firea, candidatul PRO România generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central, nu reprezintă un pericol real de a-i afecta scorul electoral.
Alte nume cunoscute care își încearcă norocul pentru fotoliul de primar al Capitalei sunt Viorel Cataramă și Ilan Laufer .
- sector 1 - Daniel Tudorache
- sector 2 - Dan Cristian Popescu
- sector 3 - Aurelian Bădulescu
- sector 4 - Daniel Băluţă
- sector 5 - Daniel Florea
- sector 6 - Gabriel Mutu
- sector 1 - Clotilde Armand (USR)
- sector 2 - Radu Mihai (USR)
- sector 3 - Adrian Moraru (PNL)
- sector 4 - Simona Spătaru (PLUS)
- sector 5 - Cristian Băcanu (PNL)
- sector 6 - Ciprian Ciucu (PNL)
În bătălia pentru Capitală se remarcă însă lista de consilieri propusă de candidatul PSD Gabriela Firea, care aduce alături de ea politicieni și personalități publice din anii 90. Cei care deschide lista este fostul premier Petre Roman. Pe lista propusă pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se regăsesc și Cornel Dinu, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu și Elisabeta Lipă.
Este de remarcat și candidatura lui Marian Vanghelie, la Primăria Sectorului 5, pe care a condus-o între anii 2000 şi 2016.
Emil Boc candidează din partea PNL pentru un al treilea mandat de primar și pare că nu are rivali, având în vedere notorietatea și popularitatea de care se bucură din partea clujenilor. În 2016, Emil Boc, susținut de PNL, a obținut o majoritate confortabilă de 64,76%, iar scrutinul din 27 septembie nu pare că ar aduce vreo schimbare majoră în fruntea Primăriei din Cluj.
Pentru locul de primar al municipiului Cluj-Napoca candidatul PSD este Valentin Cuibus, actual consilier judeţean, care în ultimii 8 ani a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean.
USR - PLUS vine cu o candidatură sonoră - deputatul Emanuel Ungureanu, care s-a remarcat după ce în 2018 l-a denunțat pe Mihai Lucan, fost șef al Institului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, pentru abuz în serviciu, luare de mită și delapidare. De asemenea, Ungureanu a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, care ajută copiii și tinerii cu insuficiență renală cronică.
- Alin Tișe - PNL
- Alexandru Cordos - PSD
- Cătălin Sălăgean - USR
Oradea
Primarul de 12 ani al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat că nu mai candideze pentru un nou mandat, ci își încearcă șansele ca președinte al Consiliului Județean Bihor. Bolojan îi lasă locul colaboratorului său, actualul viceprimar Florin Birta care candidează din partea PNL penru fotoliul de edil.
Social-democrații îl propun pe fostul eurodeputat Emilian Pavel. Candidatura acestuia este privită în interiorul partidului ca fiind una de sacrificiu pentru că nu are șanse reale de a câștiga. Presa locală susține că lui Pavel i s-ar fi promis un loc eligibil la alegerile parlamentare.
- Ilie Bolojan - PNL
- Ioan Mang - PSD
La Sibiu, Astrid Fodor, actualul primar, candidează pentru un nou mandat susținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Astrid Fodor pornește din pole position în cursa pentru un nou mandat. Ea a fost viceprimar în mandatele lui Klaus Iohannis, apoi primar interimar după ce acesta a devenit preşedinte. La scrutinul din 2016 a câştigat primul mandat de primar.
Liberalii propun pentru primăria Sibiului un fost campion european la Taekwondo - Adrian Bibu, iar pesediștii pe liderul organzației municipale, Cătălin Stanciu.
- Gabriel Tischer - FDGR
- Daniela Cîmpean - PNL
- Bogdan Trif - PSD
În Brașov lupta se va da între PNL și USR-PLUS. Liberalii îl susțin pe George Scripcaru, actualul primar al orașului, care este considerat favorit pentru al cincilea mandat la conducerea Primăriei.
Scripcaru este primar al orașului de la poalele Tâmpei din 2004, iar de numle acestuia se leagă o serie de dosare făcute de DNA, însă fără nicio condamnare. George Scripcaru a fost achitat în 3 dosare penale - dosarul „Skoda”, dosarul construcției din curtea Spitalului Județean Brașov și dosarul „Termoficarea”.
USR -PLUS îl propun pe senatorul USR Allen Coliban drept candidat la primăria Brașovului. Conform sondajelor locale, Coliban nu se bucură de prea multă notorietate.
Același lucru se poate spune și despre candidatul PSD, doctorul Florin Orțan, cotat cu șanse mici în lupta pentru primăria Brașovului.
- Adrian Veştea - PNL
- Marian Rasaliu - PSD
PSD îl aruncă în luptă pe actualul europarlamentar, doctorul Tudor Ciuhodaru. El s-a plimbat pe la mai multe partide: PC, UNPR, PPDD și PSD.
Din partea USR candidează senatorea Cosette Chichirău. Potrivit sondajelor, prima șansă, fiind cel mai bine cotat, ar avea-o Mihai Chirică.
- Maricel Popa - PSD
- Costel Alexe - PNL
Focșani
În fieful lui Marian Oprișan, din partea PSD candidează actualul primar Cristi Misăilă. Aflat la finalul primului mandat, Misăilă este în continuare susținut de Marian Oprișan să candideze și în 2020.
Din partea PNL candidează Ion Ștefan, actual ministrul al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Ștefan a candidat și în 2016 și a pierdut la aproape 9 procente diferență de Misăilă. De numele candidatului PNL se leagă un scandal public priind plata impozitelor. Acesta a declarat public că nu şi-a plătit impozitele la casa de 900 de mp din Focşani, despre care spune că nu o recomandă nimănui, pentru că este prea mare.
- Marian Oprișan - PSD
- Cătălin Toma - PNL
Bacău
La nivel local, social-democrații au încheiat o alianță electorală pentru alegerile locale cu partidului lui Dan Voiculescu PP -USL și îl propun primar Ștefan Sorin Umbrãrescu.
- Ionel Palăr - PNL
- Valetin Ivancea PSD
Suceava
În fieful lui Gheorghe Flutur este favorit actualul primar Ion Lungu. El conduce Suceava din anul 2004 și candidează pentru al cincelea mandat din partea PNL.
PSD îl aruncă în luptă pe un fost consilier județean, în prezent liderul organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir.
- Gheorghe Fulutur - PNL
- Mirela Adomnicăi - PSD
Piatra Neamț
În Neamț, PSD controlează județul prin Ionel Arsene, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea și opozant al actualului președinte PSD Marcel Ciolacu. Arsene l-a aruncat în lupta pentru Primăria Piatra Neamț pe fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.
Contracandidații lui Răzvan Cuc sunt actualul primar Dragoș Chitic, care candidează din partea PMP, iar liberalii îl propun pe Andrei Carabelea, cunoscut la nivel local mai ales din zona acțiunilor civice.
- Ionel Arsene - PSD
- Mugr Cozmaciuc - PNL
- Iustin Cionca - PNL
- Răzan Anghel - USR-PLUS
- Alin Nica - PNL
- Cristian Moș - USR-PLUS
Alba Iulia
- Ion Dumitrel - PNL
- Mihai David - USR-PLS
- Adrian David - PNL
- Alin Amititeloaie - USR-PLUS
În Craiova, deși la alegerile europarlamentare din 2019 USR a luat un scor mai mare decât PSD, cuplul Olguța Vasilescu-Claudiu Manda controlează orașul. Olguța Vasilescu candidează pentru un nou mandat de primar al Craiovei. În 2012, ea a devenit pentru prima dată primar al Craiovei, iar la alegerile locale din 2016 a câștigat un alt mandat de primar, cu peste 60% din voturi, însă după câteva luni a renunțat pentru postul de ministru al Muncii.
- Cosmin Vasile PSD
- Alexandru Gîdar
- Emanuel Soare - PNL
- Ion Mînzînă - PSD
Râmnicu Vâlcea
- Cristian Buican - PNL
- Constantin Rădulescu - PSD-PER
Lupta pentru câștigarea Constanței se dă între deputatul USR Stelian Ion și actualul primar Decebal Făgădău. Deputatul USR este cotat cu șanse mari de a obține primăria după ce la alegerile europarlamentare alianța USR-PLUS a înfrânt PSD. Stelian Ion este deputat USR și membru în Comisia Juridică.
- Felix Stroe - PSD
- Mihai Lupu - PNL
Constantin Hogea, actualul prima al orașului, candidează indepedent pentru un nou mandat. Personaj controversat, trimis în judecată de procurorii DNA după ce ar fi primit mită un apartament, Hogea ar fi susținut de către PSD, potrivit presei locale.
- Horia Georgescu - PSD
- Victor Tarhon - PMP
- Costel Fotea - PSD
- George Stângă - PNL
Ploiești
În Prahova, stânga și dreapta se luptă pe viață și moarte. PNL a făcut alianță cu USR -PLUS pentru a câștiga alegerile la nivel local și județean. Astfel, pentru Primăria Ploiești, PNL l-a desemnat candidat pentru pe fostul edil dîn perioada 2008-2012, Andrei Volosevici.
La rândul lor, social-democrații au bătut palma cu partidul lui Victor Ponta și al lui Dan Voiculescu pentru susținerea canidațiilor la primăria Ploiești și șefia CJ Prahova. Astfel, PSD îl propune pe senatorul Radu Oprea, care se află la cel de-al doilea mandat de senator (2012 – 2016, 2016 - până în prezent).
Consiliul Județean
- Bogdan Toader - PSD -PRO România PPU-SL
- Iulian Dimitrescu - PNL-USR-PLUS