Alegeri istorice în Nepal; mai multe explozii imputate de armată gherilei maoiste
Nepalezii au început să voteze pentru un nou parlament duminică, în timp ce armata este în alertă după o serie de mici explozii imputate gherilei maoiste și amintind violența și instabilitatea pe care națiunea din Himalaya speră să le lase în urmă, relatează Reuters.
La peste un deceniu de la sfârșitul unui război civil implicând gherila maoistă de țărani, Nepalul speră că aceste alegeri — primul scrutin parlamentar după 1999 — va finaliza lungul său drum de la monarhie la o republică federală.
A doua fază a alegerilor va avea loc pe 7 decembrie și comisia electorală a declarat că rezultatele finale probabil nu vor fi cunoscute câteva zile din cauza procedurii greoaie de numărare.
Un mic grup maoist s-a aflat în spatele unei serii de explozii de proporții reduse înaintea votului și forțele de securitate au dezamorsat în jur de 30 de dispozitive explozive artizanale începând de vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Nain Raj Dahal.
Nepalul a votat în 2008 și 2013 pentru o Adunare Constituantă, care s-a dublat ca parlament, pentru a scrie o cartă post-monarhie ce a trasat cursul de a deveni o republică federală.
Peste 15 milioane de alegători eligibili vor alege un număr de 275 de membri ai legislativului, primul în conformitate cu o nouă constituție convenită după ani de dispute.
În același timp, vor fi aleși reprezentanți a șapte adunări provinciale pentru prima dată după ce Nepalul a abolit monarhia în 2008.
Partidul centrist Congresul din Nepal, considerat un grup pro-India, a format o alianță electorală largă cu partidele Madhesi
din câmpiile sudice ale țării care se învecinează cu India, precum și cu foști regaliști.
Confruntarea are loc între alianță și o coaliție dintre foștii rebeli maoiști de stânga și UML, principalul partid comunist marxist-leninist, de opoziție, perceput a fi mai apropiat de China.
Întins între India și China, Nepalul are nevoie să își echilibreze legăturile, dar rezultatul alegerilor ar putea determina care dintre giganții asiatici vor câștiga în lupta pentru influență în acest stat tampon.
Ambii încearcă să beneficieze de potențialul Nepalului ca sursă de energie hidroelectrică.
Cămin al Muntelui Everest și una dintre cele mai sărace țări din lume, Nepalul depinde de turism și ajutoare. Mai mult de o cincime din cei 28 de milioane de locuitori supraviețuiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi și anumite părți ale țării încă își revin după un cutremur devastator ce a ucis 9.000 de persoane în 2015.
AGERPRES