Alegeri în Turcia: Votul turcilor din străinătate, un posibil balon de oxigen pentru Erdogan

Alegeri în Turcia: Votul turcilor din străinătate, un posibil balon de oxigen pentru Erdogan

Peste 1,7 milioane de turci care locuiesc în străinătate au votat în cadrul scrutinului de duminica aceasta, care, potrivit sondajelor, ar putea pune capăt celor mai bine de două decenii de putere a actualului şef al statului, Recep Tayyip Erdogan, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE

Marți este termenul limită pentru a vota din exterior. Doar jumătate dintre turcii din diaspora au participat la alegeri, însă numărul alegătorilor din străinătate a crescut cu aproape 30% faţă de alegerile generale şi prezidenţiale din 2018, când aproape 60% dintre votanţii de peste hotare au optat pentru islamistul Erdogan, procent superior celui de 53% cât a înregistrat în total.

64 de milioane de turci sunt chemaţi la urne în cadrul actualului scrutin.

Potrivit unor analişti, situaţia economică mai bună a multor turci care trăiesc în străinătate, de exemplu în ţări bogate precum Austria sau Germania, şi faptul că, în respectivele state, turcii nu se confruntă cu autoritarismul în creştere al lui Erdogan explică sprijinul mai mare pentru preşedinte.

Problemele economice - o inflaţie galopantă, rate ridicate ale şomajului şi o liră foarte devalorizată - vor reprezenta, în opinia experţilor, temele principale care vor ghida votul.

Ce promite opoziția

Opoziţia promite să restabilească principiile democratice pe care consideră că Erdogan le-a fisurat în ultimele două decenii.

Sondajele arată un posibil rezultat foarte strâns între Erdogan, care a ocupat funcţia de prim-ministru sau de preşedinte din 2003, şi candidatul principalului bloc de opoziţie, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, iar votul din străinătate ar putea fi decisiv, notează EFE.

Rezultatul, incert

Chiar dacă sondajele îi dau un uşor avans contracandidatului, rezultatul este foarte incert şi este posibil ca nici acesta, nici Erdogan să nu obţină duminică majoritatea absolută care ar împiedica un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.

Alţi doi candidaţi, care vor avea o susţinere redusă, ar putea lua din voturile necesare pentru ca Erdogan sau Kilicdaroglu să câştige din primul tur.

Erdogan beneficiază de un sprijin puternic în special în zonele din centrul şi estul ţării şi în mediile mai conservatoare, acolo unde unde a fost mai bine primită islamizarea de mai mult timp, mai ales în ultimii zece ani, a politicii şi a vieţii, de către actualul şef al statului.

Posibilitatea ca Erdogan să nu se recunoască învins

Unii analişti avertizează cu privire la posibilitatea ca Erdogan să nu se recunoască învins , aşa cum a făcut partidul său în 2019, când a contestat rezultatul alegerilor municipale din Istanbul, forţând o repetare a scrutinului doar pentru a pierde cu o marjă mai mare.

Opoziţia le-a cerut susţinătorilor săi ca, în cazul unei victorii, să fie moderaţi în sărbătorirea succesului şi să evite să reacţioneze la posibile acte de provocare din partea susţinătorilor lui Erdogan.

Aflat în campanie în favoarea lui Kilicdaroglu în provincia estică turcă Erzurum, autobuzul convoiului electoral al primarului Istanbulului, a fost atacat cu pietre, incident în care au fost rănite mai multe persoane. 15 persoane au fost inițial reținute, dar la scurt timp după aceasta au fost puse în libertate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”