Alegeri în Turcia: Opoziția îndrăznește să viseze la o înfrângere a lui Erdogan | Reportaj BBC

Alegeri în Turcia: Opoziția îndrăznește să viseze la o înfrângere a lui Erdogan | Reportaj BBC

Atotputernicul președinte al Turciei, Erdogan, se află în lupta vieții sale împotriva unei opoziții care s-a unit împotriva sa pentru alegerile de duminică , relatează BBC .

Alegeri Turcia 2023

Peste 64 de milioane de turci decid duminică viitorul țării Foto Shutterstock

Principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, a apărut vineri în fața unei mulțimi de susținători, flancat de aliați din tot spectrul politic care s-au unit ca niciodată.

În timp ce ploaia cădea în Ankara, el a promis să restabilească „pacea și democrația“.

Omul pe care vrea ca alegătorii să îl înlăture după 20 de ani - Recep Tayyip Erdogan - a declarat că a menținut Turcia în picioare în ciuda numeroaselor provocări, inclusiv economia cu inflația galopantă și cutremurele catastrofale din februarie.

Afiș electoral al lui Erdogan, în Bursa Foto EPA EFE

Afiș electoral al lui Erdogan, în Bursa Foto EPA EFE

Ambele probleme au dominat această campanie febrilă atât pentru președinție, cât și pentru parlament.

La 74 de ani, liderul opoziției este adesea descris ca fiind blând, dar a ținut un discurs puternic în fața unei audiențe care crede că aceasta este cea mai bună speranță pe care o au până acum de a recupera puterea de la un președinte care și-a mărit dramatic propria putere în detrimentul parlamentului.

Kilicdaroglu are un ușor avans în sondajele de opinie, iar susținătorii săi au îndrăznit să viseze că ar putea câștiga categoric duminică, cu peste 50% din voturi, mai degrabă decât să se confrunte cu un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.

Principalul rival al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu Foto EPA EFE

Principalul rival al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu Foto EPA EFE

Firat, unul dintre cei cinci milioane de alegători care votează pentru prima dată, s-a declarat încântat de faptul că naționaliștii și conservatorii apar pe aceeași platformă cu șeful Partidului Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga.

Au fost prezenți naționalista Meral Aksener, singura femeie lider din alianța de șase persoane, și Temel Karamollaoglu, care conduce partidul pro-islamist Felicity.

Partidul lui Kilicdaroglu este laic până în măduva oaselor, dar a depus eforturi mari pentru a se apropia de femeile care poartă vălul islamic. Cele șase partide s-au reunit sub sloganul Haydi (Haide!) și un cântec de campanie cu același nume.

Tensiunile sunt atât de mari înaintea votului, încât Kilicdaroglu a purtat o vestă antiglonț pe scena din Ankara pentru ultimul său miting și la un alt eveniment mai devreme.

Cursa a devenit pe cât de tensionată, pe atât de crucială. Unul dintre cei patru candidați la președinție, Muharrem Ince, s-a retras joi, plângându-se că a fost vizat pe rețelele de socializare cu videoclipuri sexuale deepfake care au „manipulat electoratul“.

Atunci când principalul contracandidat al opoziției a dat vina pe Rusia, Kremlinul a negat că ar fi avut vreo legătură cu videoclipurile sau că ar fi încercat să intervină în vot.

Recep Tayyip Erdogan , care a menținut legături cu Vladimir Putin, și-a avertizat rivalul: „Dacă îl ataci pe Putin, nu voi fi de acord cu asta“.

Președintele s-a adresat loialiștilor partidului la Istanbul, dar cu o seară înainte a fost chiar în afara capitalei, într-un oraș de jumătate de milion de locuitori care părea să susțină pe deplin partidul său AK.

Steaguri portocalii, albastre și albe ale partidului AKP fluturau în tot centrul orașului Sincan, în timp ce localnicii umpleau străzile în speranța de a-l zări pe Erdogan.

Suporterii au scandat cântece de partid în timp ce așteptau ca președintele să apară pe scenă în geacă verde. Un refren a răsunat în mod repetat Re-cep Tay-yip Er-do-gaaaan.

„Am construit școli, universități și spitale... am schimbat fața orașelor noastre. Ne-am extras propriile gaze naturale și petrol“, a declarat Erdogan în fața miilor de susținători care îl aclamau.

Strategia sa, mai întâi în calitate de prim-ministru, apoi ca președinte, a fost de a construi creștere economică, adesea prin proiecte de construcție de mare anvergură, care sunt vizibile în multe dintre marile orașe, dar nu atât de evidente în Sincan.

Deși partidul său are în continuare un sprijin puternic, el se bazează pe susținerea partidului naționalist MHP și a altor grupuri mai mici din Alianța sa populară.

Cel mai mare sprijin al său vine în principal de la turcii conservatori sau naționaliști, iar retorica sa nu vizează doar Occidentul, pe care îl acuză că se îndreaptă împotriva sa, ci și comunitatea LGBT.

„Partidul AK nu permite persoanelor LGBT să intre în vecinătatea sa, iar MHP nu le permite să intre în Alianța Populară, deoarece noi credem în sfințenia unei familii."

Aceste alianțe politice au devenit esențiale în cadrul sistemului politic din Turcia , deoarece un partid are nevoie de 7% din voturile naționale pentru a intra în parlament sau pentru a face parte dintr-o alianță care are nevoie de acest lucru.

Susținători ai lui Kemal Kilicdaroglu, în Ankara Foto EPA EFE

Susținători ai lui Kemal Kilicdaroglu, în Ankara Foto EPA EFE

Oricine va câștiga președinția va trebui să aibă un sprijin suficient în parlament pentru a-și susține planurile.

În campania electorală de la Ankara, candidata de centru-stânga, Aysun Palali Koktas, a declarat că, deși economia și consecințele cutremurului au fost cele două probleme principale ale alegerilor, viitorul democrației turcești și drepturile cetățenilor sunt la fel de importante.

„Când scriem pe Twitter, nu vrem să ne speriem, iar acesta este cazul mai ales pentru tineri“, a spus ea.

Însă, candidatul Partidului AK, Zehranur Aydemir, în vârstă de 25 de ani, consideră că tinerii alegători sunt foarte bine tratați de guvern. „Puteți vedea tineri la fiecare nivel în partidul nostru“.

Peste 64 de milioane de persoane sunt așteptate duminică la vot în țară și în străinătate.

Pentru a câștiga detașat, un candidat va trebui să obțină mai mult de jumătate din voturi.

În cazul în care niciun candidat nu obține cel puțin 50% plus un vot în primul tur, alegerile prezidențiale vor merge într-un al doilea tur, pe 28 mai, între cei doi care au obținut cele mai multe voturi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...