Alegeri în Polonia: Victoria conservatorilor eurosceptici, o nouă provocare pentru Uniunea Europeană (sinteză)

Alegeri în Polonia: Victoria conservatorilor eurosceptici, o nouă provocare pentru Uniunea Europeană (sinteză)

În urma scrutinului legislativ desfășurat duminică în Polonia, conducerea guvernului va fi cel mai probabil preluată de partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiune conservatoare și naționalistă, dar cu o puternică dimensiune socială, în pofida orientării sale de dreapta, principalele sale promisiuni fiind refuzul primirii imigranților extracomunitari și sprijinirea polonezilor nevoiași, iar în plan extern, caracterul eurosceptic al acestei formațiuni riscă să creeze tensiuni în relațiile cu unii parteneri din UE, în special cu Germania, mai ales că PiS pledează și pentru adoptarea unei linii mai dure față de Rusia, consemnează mass-media internațională.

Sondajele la ieșirea de la urne indică un procent de circa 39% pentru PiS, în timp ce liberalii din Platforma Civică (PO), care au guvernat în ultimii opt ani, sunt cotați cu numai 23%. Dacă rezultatul obținut de conservatori se va confirma după numărarea voturilor, atunci ei ar putea deține în parlament o majoritate fragilă, dar suficientă pentru a permite candidatei lor la funcția de premier, Beata Szydlo, să constituie un executiv fără sprijinul vreunei alte formațiuni.

Pe lângă procentul peste așteptări ce pare a fi obținut de conservatorii populiști, o altă surpriză este reprezentată de ascensiunea formațiunii antisistem a rockerului Pawel Kukiz, plasat în sondaje pe poziția a treia, cu circa 9% din voturi. Posibilul viitor ministru al apărării, Jaroslaw Gowin, membru al PiS, a declarat că, dacă partidul său nu va obține majoritatea în legislativ, nu este exclusă o alianță cu formațiunea lui Kukiz. Pe de altă parte, s-ar putea ca pentru prima dată după 1989 cele două partide social-democrate să nu treacă pragul electoral.

Succesul conservatorilor are la bază două componente principale, respectiv promisiunile de natură economică și teama provocată de criza refugiaților. În timpul campaniei electorale, conservatorii polonezi, conduși de Jaroslaw Kaczynski — fratele geamăn al președintelui mort în anul 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk—, au promis în principal reducerea vârstei de pensionare și sporirea asistenței sociale pentru familiile nevoiașe, în paralel cu creșterea taxelor percepute băncilor și supermarketurilor cu acționariat străin. Deși cei opt ani de guvernare liberală au condus la progrese economice evidente, cu o expansiune de circa 50% a economiei și scăderea șomajul, în același timp s-au accentuat și decalajele sociale, atât la nivelul societății în ansamblu, cât și între regiuni.

Cât despre problema migrației, conservatorii au beneficiat de pe urma curentului majoritar împotriva primirii refugiaților manifestat de opinia publică poloneză, nemulțumită în plus de faptul că actualul premier liberal, Ewa Kopacz, a acceptat cotele obligatorii de refugiați, impuse pe 22 septembrie la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI), deși până atunci ea insistase de fiecare dată pe primirea acestor imigranți exclusiv pe o bază voluntară.

Prin urmare, noul guvern conservator de la Varșovia s-ar putea alătura celor de la Budapesta, Praga și Bratislava în opoziția față de redistribuirea în UE a imigranților veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, situație de natură să amplifice diviziunile deja existente la acest capitol în interiorul blocului comunitar, conducând de asemenea la posibile tensiuni cu cancelarul german Angela Merkel, susținătoare îndârjită a împărțirii imigranților între statele UE. De altfel, Kaczynski, un vechi simpatizant al premierului conservator ungar Viktor Orban, a declarat că imigranții musulmani sunt o amenințare la adresa societății poloneze, în care credința catolică joacă un rol foarte important.

Preluarea guvernării de către PiS poate avea implicații semnificative asupra Uniunii Europene, conservatorii polonezi fiind în plus reticenți față de adâncirea integrării europene și față de adoptarea monedei euro, ei pledând pentru o reformare a blocului comunitar în sensul consolidării statelor naționale.

Deși aceste idei par asemănătoare de cele exprimate de premierul britanic David Cameron în solicitările privind revizuirea raporturilor dintre Londra și Bruxelles, există totuși posibilitatea ca viitorul executiv de la Varșovia să nu susțină deplin eforturile lui Cameron în această renegociere, având în vedere efectele ei pentru cei 700.000 de polonezi care lucrează în Marea Britanie.

Pe de altă parte, deși euroscepticismul polonez și cel britanic se raportează în mare măsură la frustrarea față de influența și dominația economică exercitate de Germania în UE, acest curent prezintă și unele diferențe, în cazul Poloniei o importanță deosebită având-o influența Bisericii Catolice și a valorilor familiale conservatoare.

Pe lângă neîncredere față de blocul comunitar, acesta din urmă ar putea fi pus în dificultate și de dorința conservatorilor polonezi ca Alianța Nord-Atlantică să recurgă la o abordare mai intransigentă în relațiile cu Rusia, în timp ce la Bruxelles se manifestă o tendință de atenuare a tensiunilor cu Moscova provocate de anexarea Crimeii și de conflictul din estul separatist al Ucrainei.

Totuși, pe fondul crizei provocate de valul de imigranți extracomunitari, avansul euroscepticilor polonezi nu este un eveniment izolat, popularitatea formațiunilor cu o astfel de orientare crescând și în alte state, cum ar fi Olanda sau Suedia. Prin urmare, 'victoria PiS este parte a unei tendințe mai largi în Europa, către revenirea la valorile naționale', conchide Aleksander Smolar, analist politic polonez. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!