ALEGERI ÎN INDIA 900 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii

ALEGERI ÎN INDIA 900 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii

Un număr impresionant de circa 900 de milioane de alegători - mai mult decât întreaga populaţie a Europei - sunt chemaţi la urne începând de joi în India pentru primul tur al alegerilor legislative. Date fiind dimensiunile colosale ale democraţiei cu cea mai mare populaţie din lume - 1,3 miliarde de oameni -, alegerile se derulează pe parcursul a aproape şase săptămâni, regiunile votând pe rând până la 19 mai, iar rezultatele sunt aşteptate pe 23 mai, relatează AFP şi dpa.

Din deşertul Rajasthanului până în satele tribale din nord-est, din munţii Kashmirului până în metropolele aglomerate şi poluate, indienii îi vor alege pe 543 din cei 545 de deputaţi din Lok Sabha, Camera poporului, camera inferioară a parlamentului. Două locuri din Lok Sabha sunt rezervate comunităţii anglo-indiene şi ocupanţii lor sunt desemnaţi de preşedintele Indiei.

Instalat la putere în 2014 cu partidul său Bharatiya Janata (BJP, Partidul Popular Indian), premierul Narendra Modi, în vârstă de 68 de ani, speră la un al doilea mandat şi o nouă victorie asupra Partidului Congresului, care a dominat politica indiană de la independenţa ţării, în 1947.

Până de curând, nimic nu părea să stea în calea "tsunami"-ului galben-şofran, culoarea emblematică a naţionaliştilor hinduşi, BJP marcând victorie după victorie în principalele alegeri regionale, dar o serie de înfrângeri în câteva state-cheie din nordul Indiei, la sfârşitul anului trecut, au făcut să renască speranţele Congresului într-o revenire la putere.

Liderul partidului Congresului, Rahul Gandhi, în vârstă de 48 de ani, descendent al celebrei dinastii politice Nehru-Gandhi, are misiunea dificilă de a întineri şi revigora un partid uzat de longevitate.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, BJP şi-a pus amprenta asupra vieţii politico-religioase a societăţii indiene, în primul rând prin promovarea politicilor de protecţie a vacii, animal sacru în hinduism. S-a ajuns însă şi la linşaje comise de diverse miliţii împotriva unor minorităţi, în numele protejării acestui simbol. Străzi şi oraşe care evocau moştenirea musulmană a Indiei au fost înlocuite cu nume hinduse, iar industriile cărnii şi tăbăcăriei, îndeletniciri tipic musulmane, au fost lovite de reglementări draconice.

Fost vânzător de ceai şi orator cu mare priză la public, Narendra Modi, cu barba sa albă tunsă impecabil, se bucură în continuare de o largă popularitate, datorită originilor sale populare, dar şi imaginii de om forte pe care şi-o cultivă, în special prin atitudinea fermă faţă de vecinul pakistanez.

Totuşi, bilanţul său economic este un "călcâi al lui Ahile" pentru politicianul care a promis la instalarea sa la putere să relanseze creşterea şi să facă din India o mare putere pe plan mondial.

Economia indiană a fost grav afectată de devalorizarea neaşteptată a rupiei, în toamna lui 2016, precum şi de intrarea haotică în vigoare, câteva luni mai târziu, a unui nou sistem de TVA.

În pofida unei rate de creştere de invidiat din exterior - 6,7% în 2017-2018 -, acest nivel este considerat insuficient, având în vedere potenţialul şi nevoile gigantului din Asia de sud-est. India nu reuşeşte să genereze suficiente locuri de muncă pentru cei un milion de tineri care intră în fiecare lună pe piaţa muncii, iar în zonele rurale nemulţumirile mocnesc în rândurile agricultorilor.

În 2015, aproape jumătate din populaţia ţării - 659 de milioane de oameni - trăia sub nivelul sărăciei calculat la 3,20 dolari pe zi, conform celor mai recente cifre ale Băncii Mondiale.

În acest context, analiştii politici se îndoiesc că Modi va reuşi să reediteze triumful din 2014, când BJP a obţinut singur majoritatea absolută în parlament, anticipând o revenire a coaliţiilor complexe şi delicate care s-au mai aflat de-a lungul timpului la guvernare în India. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…