Alegeri în Groenlanda: Victoria stângii ecologiste, care se opune unui proiect minier controversat

Alegeri în Groenlanda: Victoria stângii ecologiste, care se opune unui proiect minier controversat

Un partid ecologist de stânga din Groenlanda, care se opune unui proiect minier controversat aflat în centrul alegerilor legislative, s-a plasat pe primul loc în urma scrutinului desfăşurat marţi în teritoriul autonom danez, conform rezultatelor cvasi-definitive anunţate miercuri, transmit AFP şi Reuters.

Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), aflat până acum în opoziţie, a obţinut 36,6% din voturi, devansând Siumut (29,4%), formaţiunea social-democrată care a dominat viaţa politică din Groenlanda după obţinerea autonomiei în 1979 şi a condus guvernul local până acum.

Rezultatul scrutinului, urmărit cu atenţie de companiile miniere internaţionale ce vor să exploateze imensele resurse minerale ale Groenlandei, aruncă o îndoială asupra viitorului complexului minier de la Kvanefjeld, în sudul insulei, unde se află unul din cele mai mari zăcăminte de metale rare din lume.

Inuit Ataqatigiit se opune deschis exploatării zăcământului de uraniu şi metale, intenţionând să stopeze proiectul aflat la originea desfăşurării anticipate a alegerilor legislative. Siumut este favorabil proiectului minier.

'Mulţumim populaţiei care ne-a acordat încredere pentru a lucra având în centru nevoile oamenilor în următorii patru ani', a declarat liderul IA, Mute Egede, la televiziunea groenlandeză KNR după anunţarea rezultatelor.

Potrivit proiecţiilor, IA va avea 12 mandate din cele ale parlamentului local Inatsisartut, iar Siumut 10. Liderul Siumut, Erk Jansen, a felicitat IA pentru victorie, recunoscând că acesta a devenit 'cel mai mare partid' şi poate revendica postul de prim-ministru.

În absenţa unei majorităţi absolute, scenariul cel mai probabil este acela al alierii IA cu una sau două mici formaţiuni.

Mute Egede a anunţat că va începe imediat discuţii pentru a 'studia diferitele forme de cooperare' înainte de formarea unei coaliţii guvernamentale.

Egede, în vârstă de 34 de ani, deputat din 2015, a preluat conducerea IA în urmă cu doi ani. El ar urma să devină cel mai tânăr prim-ministru din lume, chiar dacă nu va fi şef de guvern cu exerciţiu deplin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite