Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, la Chișinău, o întrevedere cu fostul președinte al României și actual europarlamentar, Traian Băsescu, căruia i-a mulțumit pentru grija și preocuparea constantă față de Republica Moldova.

“Azi am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe ex-președintele României și deputatul în Parlamentul European Traian Băsescu și să-i mulțumesc pentru grija călduroasă și preocuparea constantă față de soarta Moldovei. Președintele Băsescu a avut mereu și continuă să aibă încredere în puterea noastră, a cetățenilor Republicii Moldova, de a ne reafirma demnitatea națională, libertatea și aspirațiile europene”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și fotografii de la întâlnirea cu Traian Băsescu.

Potrivit imaginilor difuzate, Băsescu a fost însoțit la întrevedere de președintele Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac.

Ulterior, potrivit presei de peste Prut, fostul președinte al României a fost invitat la postul de televiziune public Moldova 1, unde a spus că “s-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”, relatează site-ul de știri Jurnal.md .

Potrivit fostului lider de la Cotroceni, situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă Unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO. De asemenea, ex-președintele României spune că Republica Moldova este bine privită de la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a evitat să spună dacă pentru Republica Moldova este mai avantajos să înceapă negocierile de aderare la pachet cu Ucraina sau cele două state ar trebui decuplate. Fostul președinte a menționat doar că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată zone de conflict militar pe teritoriul său.

“Haideți să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea de Ucraina. Însuși gestul făcut de Uniunea Europeană săptămâna trecută cu acordul pentru apărare și securitate este un gest făcut individual, doar pentru Republica Moldova. Un gest care presupune finanțare, nu doar oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punctul de vedere al achizițiilor, al managementului frontierelor, comunicaților. Deci, se pot lua și măsuri specifice pentru fiecare țară în parte. Dar nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua pe teritoriul său o zonă de conflict militar. Este exclus. Prin tratat”, a spus ex-președintele României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

De asemenea, ex-președintele Traian Băsescu a menționat că, în condițiile imprevizibilității situației de securitate regională, pentru Republica Moldova ar putea fi mai avantajos scenariul Unirii cu România.

“S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii, împreună cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, în condițiile în care România nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a mai spus Traian Băsescu.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii