Alegeri europarlamentare 2024. Europa tremură: câștiguri majore pentru extrema-dreaptă în Germania, Austria și Țările de Jos




Alegeri europarlamentare 2024. Europa tremură: câștiguri majore pentru extrema-dreaptă în Germania, Austria și Țările de Jos

Partidele de extremă dreaptă din Germania, Austria și Țările de Jos au înregistrat câștiguri semnificative în alegerile europarlamentare 2024, arată sondajele la ieșirea de la urne, înainte de rezultatele oficiale de duminică, 9 iunie.

Partidul extremist AfD a intregistrat castiguri semnificative FOTO AFP

Partidul extremist AfD a intregistrat castiguri semnificative FOTO AFP

Deși alianța de centru-dreapta a preluat o conducere decisivă în Germania, formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania a înregistrat câștiguri semnificative, în timp ce Verzii și social-democrații de la guvernare s-au prăbușit, potrivit exit-poll-urilor.

În Austria, partidul de extremă-dreapta Libertatea s-a clasat în fruntea exit-poll-ului, iar în Țările de Jos, partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders a ocupat un loc aproape de o alianță Stânga-Verde.

Duminică, premierul ungar, Viktor Orbán, care conduce un guvern naționalist și anti-imigranți, a declarat reporterilor după ce a votat: „Dreapta e bună. A merge spre dreapta este întotdeauna bine. Faceți dreapta!"

Ce arată exit-pollurile pentru Olaf Scholz

În Germania, sondajele la ieșirea de la urne au arătat că Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștină Socială, în prezent în opoziție, avea 29,5% din voturi, în timp ce AfD a sărit la 16,5% de la 11% în 2019. Succesul AfD vine în ciuda unei serii de scandaluri, inclusiv candidatul său principal spunând că SS, principala forță paramilitară a naziștilor, „nu erau toți criminali”.

Partidele coaliției de guvernământ a lui Olaf Scholz s-au descurcat dezamăgitor, social-democrații scăzând la 14%, mai rău decât cel mai slab rezultat din 2019, potrivit sondajului. Verzii, care au ajuns pe locul al doilea în 2019 cu 20,5%, au fost doborâți pe locul patru cu 12 -12,5%.

Zeci de mii de germani au ieșit în stradă în orașe precum Berlin, Dresda și Munchen pentru a protesta duminică față de extremismul de dreapta, ultima zi a alegerilor europene când alegătorii din 21 de țări au fost chemați la urne.

În Austria, Partidul Libertății s-a clasat în fruntea sondajului cu un procent estimat de 27%, înaintea Partidului Poporului conservator și a Social-Democraților, cu 23,5% și, respectiv, 23%.

Partidul Libertatea al lui Wilders părea pregătit să câștige locuri în Țările de Jos, cu 17,7% din voturi, dar a ajuns pe locul al doilea după Alianța Stânga-Verde condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei UE Frans Timmermans, care are 21,6%.

În Grecia, partidul de guvernământ Noua Democrație e confortabil în frunte cu 30% din voturi, în timp ce partidul radical de stânga Syriza are16,7%, împingându-i pe socialiști (Pasok) pe locul trei cu 12,4%.

Datele se bazează pe sondaje de exit poll, care nu sunt încă disponibile în majoritatea țărilor. Primele rezultate provizorii sunt așteptate la 22:15 CET (23:15, ora României).

Partidele mainstream pro-europene de stânga, dreapta și centru se așteaptă să-și vadă majoritățile restrânse, cu câștiguri așteptate pentru partidele naționaliste și de extremă dreapta. Acest lucru ar putea pune în pericol adoptarea unor legi ambițioase privind acțiunea climatică, spre exemplu. De asemenea, este probabil să complice speranțele conservatoarei germane Ursula von der Leyen de a obține un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, pentru că trebuie să câștige sprijinul a cel puțin 361 dintre noii membri ai parlamentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii