Alegerea unui nou lider a dinamizat SPD, dar nu îi asigură victoria în alegerile din Germania (analiză)

Alegerea unui nou lider a dinamizat SPD, dar nu îi asigură victoria în alegerile din Germania (analiză)

Desemnarea lui Martin Schulz drept nou lider a dinamizat Partidul Social Democrat (SPD) din Germania, însă șansele formațiunii de a conduce o coaliție de stânga pentru a o învinge pe Angela Merkel la alegerile din septembrie rămân mici, se arată într-o analiză transmisă de Reuters.

Schimbarea de la vârful partidului le oferă socialiștilor un avantaj psihologic, după mai multe luni în care au explorat diverse variante de a participa la alegeri sub conducerea unui lider care să fie un opozant mai puternic în fața lui Merkel decât vice-cancelarul Sigmar Gabriel.

Primirea euforică de care a avut parte Schulz, fost președinte al Parlamentului European, după desemnarea în rolul de candidat la funcția de cancelar, nu elimină însă anumite elemente deloc liniștitoare pentru socialiști, relatează Reuters.

Sondajele plasează SPD cu 15% în spatele formațiunii conservatoare conduse de actualul cancelar. Partidul a pierdut, în ultimii 10 ani, 10 milioane de alegători, și nu reușește să obțină capital politic exploatând tema migrației, o vulnerabilitate a lui Merkel.

Formațiunea anti-imigrație AfD deja l-a atacat pe Martin Schulz, descriindu-l drept un simbol al birocrației UE. "Va fi dificil pentru Schulz, pentru că fostul lider, Sigmar Gabriel, nu era unica problemă a partidului. Partidul în sine are mari probleme", a declarat pentru Reuters Manfred Guellner, reprezentant al institutului de sondare a opinie publice Forsa.

Dornic să iasă din planul secund al "marii coaliții" aflate la guvernare, SPD vrea să ofere o alternativă. În ultimele luni a avut runde de discuții cu reprezentați ai partidului ecologist și cu formațiunea de stânga Die Linke, alături de care ia în calcul formarea unei viitoare coaliții.

Varianta unei alianțe între "verzi" și Die Linke a fost deja testată la nivel regional la Berlin. Pare tentantă, dar îi stau în cale zeci de ani în care SPD și stânga radicală s-au aflat în conflict, precum și noua conducere a "verzilor", care are o orientare mai de dreapta decât până acum.

"Există frustrări mari legate de marea coaliție, dar desemnarea unui nou candidat la postul de cancelar nu e suficientă dacă nu există și opțiunea de a ajunge la putere", estimează Thomas Jaeger, profesor la Universitatea din Koln.

Ecologiștii s-au aflat la putere alături de SPD între 1998 și 2005, în perioada mandatelor cancelarului Gerhard Schroeder, dar s-au arătat, zilele trecute, circumspecți față de Schulz. "Nu îi cunoaștem poziția cu privire la dosarele de politică internă", a declarat pentru Reuters Katrin Goering-Eckardt, co-lider al "verzilor".

Goering-Eckardt a fost aleasă la conducerea partidului săptămâna trecută, alături de Cem Ozdemir. Desemnarea lor indică o orientare spre dreapta a formațiunii care în sondaje e creditată cu 9% din opțiunile de vot. "Verzii" ar putea prefera acum o alianță cu blocul conservator.

Reapropierea față de Die Linke reprezintă o altă provocare pentru socialiști. SDP a renunțat abia în 2013 la principiul potrivit căruia nu făcea nicio alianță cu populiștii de stânga.

Die Linke este o formațiune din care fac parte foști comuniști est-germani și disidenți SPD care au părăsit gruparea socialistă pentru că erau nemulțumiți de guvernarea Schroeder.

Partidul este în opoziție fermă față de NATO și față de sancțiunile impuse Rusiei, iar membrii săi militează pentru o creștere cu 75% a taxei pe venit. Toate acestea sunt poziții cu care e greu de crezut că SPD se poate armoniza.

Chiar dacă viitorul se anunță plin de provocări, SPD a făcut un prim pas înspre dinamizarea campaniei electorale.

"Atmosfera euforică din jurul lui Schulz nu e suficientă pentru ca SPD să câștige alegerile, însă o obligă pe Angela Merkel să treacă la atac, iar atacul nu e punctul ei forte", notează publicația Bild, potrivit Reuters.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”