Alcoolul consumat în avion poate fi fatal. Un studiu arată care sunt riscurile

Alcoolul consumat în avion poate fi fatal. Un studiu arată care sunt riscurile

Un studiu arată că presiunea din cabină, alcoolul și somnul ar putea fi un amestec mortal.

Consumul de băuturi alcoolice în avion este nociv FOTO: Arhivă

Consumul de băuturi alcoolice în avion este nociv FOTO: Arhivă

Nimic nu se compară cu primul pahar de vin sau prima halbă de bere pentru a vă pune în atmosfera de vacanță la aeroport.

Cu toate acestea, nu toate veștile sunt bune, din cauză că alcoolul înainte de a adormi în avion solicită atât de mult inima încât poate fi fatal, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii au descoperit că această combinație scade cantitatea de oxigen din sângele călătorilor și crește ritmul cardiac, chiar și în cazul celor care sunt tineri și sănătoși.

Cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât aceste efecte ar putea fi mai mari, în special în cazul pasagerilor mai în vârstă și al celor cu afecțiuni medicale, au avertizat aceștia.

Cercetătorii au sugerat că ar putea fi momentul să se ia în considerare limitarea accesului la alcool la bordul aeronavelor, în special în cazul zborurilor pe distanțe lungi.

Dr. Eva-Maria Elmenhorst, de la Centrul Aerospațial German din Köln, a declarat: „Situația ar putea fi diferită pentru pasagerii cu afecțiuni medicale preexistente. Saturația lor de oxigen ar putea fi scăzută la început și apoi să scadă la niveluri și mai scăzute. Astfel, afecțiunile medicale s-ar putea agrava și ar putea duce la urgențe medicale în timpul zborului. Aș sfătui persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare să evite consumul de alcool în avion”.

Pentru studiul lor, au recrutat 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Jumătate dintre ei au dormit într-un laborator cu presiune normală a aerului, iar ceilalți într-o cameră de altitudine care imita presiunea din cabina unui avion la înălțimea de croazieră.

Apoi, grupurile au dormit timp de patru ore, jumătate din fiecare dintre ele neavând consumat alcool, în timp ce celelalte au băut echivalentul a două cutii de bere sau două pahare de vin.

Cei care au dormit în condiții normale, fără alcool, au avut un nivel constant de oxigen în sânge de aproximativ 96%, cu o frecvență cardiacă în timpul somnului de 64 de bătăi pe minut (bpm).

Dar cei care au băut și au fost în camera de altitudine au avut o scădere a nivelului de oxigen din sânge la o medie de 85%, iar ritmul cardiac a crescut de obicei la aproape 88 bmp în timpul somnului.

Acest lucru a fost comparat cu un nivel mediu de oxigen din sânge de 88% și o frecvență cardiacă în timpul somnului de 73 bpm pentru cei aflați în camera de altitudine care nu au consumat alcool.

Participanții au dormit culcați, astfel că rezultatele pot fi diferite pentru cei care călătoresc cu avionul la clasa economică, se arată într-un raport publicat în revista Thorax de către echipa de la Institutul de Medicină Aerospațială din Köln, Germania.

Ei au concluzionat: „Împreună, aceste rezultate indică faptul că, chiar și la persoanele tinere și sănătoase, combinația dintre consumul de alcool și dormitul în condiții hipobarice (presiunea din cabină) reprezintă o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare”.

Aceste efecte ar putea fi chiar mai mari la persoanele în vârstă, sugerează ei, adăugând: „Simptomele cardiovasculare au o prevalență de 7 % din urgențele medicale la bordul aeronavei, iar oprirea cardiacă este cauza a 58 % din devierile aeronavelor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii