Alcoolul afectează fiecare organ. De ce simțim mahmureala și cum trecem mai ușor peste ea

Alcoolul afectează fiecare organ. De ce simțim mahmureala și cum trecem mai ușor peste ea

Oamenii de știință nu știu exact ce se întâmplă în corpul nostru în timpul mahmurelii, dar știu că aceasta este cauzată de o varietate de modificări biochimice și neurochimice.

Un bărbat bea dintr-un pahar cu bere

Alcoolul are impact asupra mai multor sisteme din creier. FOTO Shutterstock

Pe măsură ce începe sezonul petrecerilor, la fel se întâmplă și cu efectele unei petreceri în exces. Iată faptele care dau de gândit din spatele mahmurelii și tacticile care v-ar putea ajuta să le evitați, explicate de specialiști.

„Alcoolul este un drog murdar. Are un impact asupra mai multor sisteme din creier", spune Emily Palmer, cercetător la Imperial College London, care studiază mahmureala.

În timpul sărbătorilor, mulți vor sărbători cu un pahar două sau trei de alcool. Așadar, este posibil să trecem nevătămați prin dimineața de după noaptea precedentă?

„Dacă bei primul pahar, în creier se eliberează un neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric sau Gaba. Gaba încetinește creierul. Acționează asupra receptorilor din cortex, în special asupra părților implicate în procesele de gândire și control. Reduce capacitatea unei celule nervoase de a trimite și de a primi mesaje chimice în tot sistemul nervos central. Așadar, pentru primele unul până la trei pahare, pe măsură ce Gaba este eliberat, vă simțiți relaxat”, spune Rayyan Zafar, neuropsihofarmacolog la Imperial College London și cercetător pentru organizația caritabilă Drug Science, conform The Guardian.

Alcoolul se mută din cortex, care controlează comportamentul, în cerebel, care se ocupă de mișcare, coordonare motorie și echilibru.

Apoi, intoxicația cu alcool atinge măduva, chiar în mijlocul creierului. Aceasta controlează sistemele autonome, inclusiv bătăile inimii, respirația și tensiunea arterială.

„Creierul se închide pur și simplu. De aceea oamenii numesc alcoolul un depresiv; nu pentru că te face să te simți deprimat, ci pentru că deprimă întregul sistem nervos central", spune Zafar.

Consecințele

Ficatul elimină în jur de o unitate de alcool pe oră, apoi apare mahmureala. Vărsăturile, explică Zafar, sunt o tactică de supraviețuire evolutivă care s-a dezvoltat ca modalitate de a expulza substanțele nocive din organism.

Alcoolul este metabolizat de enzima alcool dehidrogenază (ADH). Pe măsură ce ADH descompune etanolul, acesta formează acetaldehida, o otravă și o substanță cancerigenă. Când conținutul de alcool din sânge ajunge la zero, simptomele mahmurelii sunt de obicei cele mai grave, deoarece în acel moment tot alcoolul a fost transformat în acetaldehidă, care modifică modul în care funcționează ADN-ul, spune Zafar.

Alcoolul deteriorează ADN-ul mitocondrial. Mitocondriile sunt mașinăriile producătoare de energie din celulele noastre, iar chiar și o deteriorare ușoară poate duce la toxicitate în creier.

De asemenea, alcoolul suprimă eliberarea de vasopresină, un hormon care le spune rinichilor să rețină lichide, astfel încât urinarea crește. Deshidratarea rezultată vă poate face să vă simțiți însetat, obosit și cu dureri de cap.

„Credem că hidratarea este super-importantă. Și prin hidratare nu ne referim doar la apă. Ne referim, de asemenea, la sodiu, clorură și potasiu", adaugă Zafar.

Atunci când organismul dumneavoastră este afectat, sistemul imunitar este activat. Acesta trimite celule inflamatorii care atacă bacteriile sau vindecă țesuturile deteriorate.

Răspunsul inflamator poate provoca greață, vărsături, dureri de cap, confuzie, modificări ale dispoziției, tulburări cognitive și deficite de învățare și de memorie. Consumul regulat de alcool în exces poate duce, de asemenea, la inflamație cronică, care este legată de diabet, cancer și boli de inimă.

Mahmureala se înrăutățește odată cu vârsta?

Metabolismul este un cuvânt pe care l-am putea asocia cu digestia alimentelor, dar termenul descrie, de fapt, toate procesele chimice care au loc în organism.

"Pe măsură ce îmbătrânești, metabolismul tău încetinește, așa că durează mai mult timp pentru a te recupera", spune Zafar.

Cum pot preveni mahmureala?

Beți mai puțin, evident. Totuși, dacă doriți să beți câteva pahare, există câteva tactici care vă pot ajuta să evitați mahmureala.

Ritmul este important. Diluați alcoolul adăugând gheață, sifon, limonadă sau alți mixeri. Vei consuma alcoolul mai încet, astfel încât organismul tău va avea o șansă mai mare de a procesa alcoolul și vârful de alcool din sânge nu va fi la fel de ridicat.

Alegeți-vă băuturile. Evitați băuturile de culoare închisă, cum ar fi vinul roșu sau whisky-ul, deoarece acestea conțin mai mulți congeneri decât băuturile clare, cum ar fi vodca sau ginul.

Mâncați ouă. Ouăle, spune Zafar, conțin aminoacidul cisteină, care încetinește metabolismul alcoolului.

Pot să-mi vindec mahmureala?

Din păcate, nu. Potrivit cercetătorilor de la King's College din Londra, nu există dovezi convingătoare că așa-numitele leacuri pentru mahmureală funcționează.

Recenta lor analiză a evaluat extractul de cuișoare, ginsengul roșu, sucul de pere coreean și alte presupuse remedii pentru mahmureală și a concluzionat că nu există suficiente dovezi de înaltă calitate pentru niciunul dintre ele.

Cu toate acestea, ibuprofenul poate ajuta la reducerea inflamației, iar rehidratarea cu băuturi izotonice, cum ar fi băuturile pentru sportivi, poate ajuta la înlocuirea lichidului și a ionilor pierduți.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!