Alcool, violență și acte de cruzime pe linia frontului/Soldații ruși din Ucraina ocupată se omoară între ei

Alcool, violență și acte de cruzime pe linia frontului/Soldații ruși din Ucraina ocupată se omoară între ei

Infracțiunile violente comise în teritoriile ocupate ale Ucrainei de către soldații ruși împotriva propriilor camarazi au crescut vertiginos: numai în 2023, 190 de cazuri au fost judecate, deși numărul real de incidente este probabil mult mai mare.

În noaptea de 17 octombrie 2022, un soldat rus pe nume Artiom Terehov a decis să își părăsească unitatea în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, ocupată de Rusia. A luat o pușcă și a plecat, plănuind să facă autostopul pentru a ieși din țară. După ce a așteptat ceva timp pe marginea drumului, o dubiță bej s-a oprit pentru a-l lua pe Artiom cu mașina. Șoferul era un ofițer militar rus care se îndrepta spre casa soției sale.

Artiom s-a așezat pe scaunul pasagerului, iar dubița și-a continuat drumul. Mai târziu, șoferul a ieșit de pe drumul principal, a oprit mașina și a încercat să îi deschidă ușa. Îngrozit că va fi prins, Artiom a sărit din mașină și a tras cu arma în ofițer prin ușa din partea pasagerului.

Artiom a târât cadavrul ofițerului afară din dubă și a plecat cu mașina. A parcurs 5 kilometri prin alte câteva sate, apoi a oprit mașina și a continuat pe jos. În pădurea din apropierea satului Rodakove, Artiom a dat peste un pichet al armatei ruse. A încercat să-i împuște pe soldații de acolo, dar și-a dat seama că își golise tot încărcătorul de 25 de gloanțe când îl omorâse pe ofițer mai devreme. Artiom a fost reținut și, în iunie 2023, a fost condamnat la opt ani și jumătate într-o închisoare de înaltă securitate. Dosarul său a arătat că era beat la momentul respectiv.

Aceasta este doar una dintre zecile sau poate sutele de crime comise de soldații ruși în zonele ocupate ale Ucrainei, scrie Novaia Gazeta Europe.

Numărul crimelor în creștere

Analizând datele tribunalelor, publicația rusă estimează că, între ianuarie și octombrie 2023, cel puțin 135 de soldați ruși au fost judecați pentru crimă în Ucraina ocupată de Rusia - mai mult decât numărul total de crime comise de veterani în toate regiunile Rusiei la un loc. Aceasta este o estimare minimă, deoarece tribunalele garnizoanelor din regiunile Herson și Zaporojie parțial ocupate nu își publică online dosarele.

Alte infracțiuni cu violență de care au fost acuzați soldații includ omor prin imprudență, încălcarea regulilor de mânuire a armelor de foc și agresiune.

Cazurile de omor prin imprudență sunt adesea ascunse prin reducerea acuzațiilor la "încălcarea regulilor de manipulare a armelor de foc", o infracțiune mai ușoară. În 2023, numărul de astfel de cazuri în regiunile ocupate a crescut la 32, o creștere de aproape zece ori.

Ca și în viața civilă, crimele de pe câmpul de luptă apar adesea din conflicte și dispute personale, dar potențialul de violență crește foarte mult din cauza faptului că toți cei implicați sunt înarmați. Pe linia frontului este foarte tentant să scapi de omoruri punându-le pe seama luptelor, astfel încât nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță câte dintre aceste omoruri au avut loc.

Numărul exact al civililor uciși de soldații ruși în teritoriile ocupate, greu de estimat

Alcoolul a fost prezent în 83% din cazurile de crimă analizate de Novaia Europe. Acuzații înșiși ar fi fost în stare de ebrietate în 76% dintre cazuri, ceea ce este mai mare decât media națională a Rusiei de 67%. Soldații nu sunt aproape niciodată pedepsiți pentru consumul de alcool, cu excepția cazului în care comit o infracțiune gravă, cum ar fi o crimă, a raportat anterior publicația media independentă Verstka.

Numărul exact al civililor uciși de soldații ruși în teritoriile ocupate este greu de estimat, deoarece mass-media rusească prezintă rareori astfel de relatări, iar datele judiciare sunt rare. Puținele rapoarte ale media ruse disponibile care acoperă astfel de povești nu se referă direct la uciderea civililor, ci la "agenți ucraineni" care "au planificat acte de sabotaj" sau "au transmis informații forțelor armate ale Ucrainei".

Raportarea crimelor comise de soldații ruși în Ucraina ocupată ar contrazice narațiunea oficială, în care localnicii sunt uciși doar de "naziștii" ucraineni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii