Alberto Fujimori, fostul președinte al Peru și cel mai controversat lider al țării, a murit la 86 de ani
Alberto Fujimori, fostul președinte al Peru, şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii în închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii. El a murit miercuri, la Lima, lângă familia sa, la vârsta de 86 de ani.
A murit fostul preşedinte peruan, Alberto Fujimori FOTO: EPA EFE
„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, tocmai a plecat să-l întâlnească pe Domnul. Cerem celor care l-au iubit să ne însoţească în rugăciune pentru odihna veşnică a sufletului său. Mulţumim pentru tot, tată!”, au anunţat copiii săi, Keiko, Hiro, Sachie şi Kenji Fujimori, potrivit Agerpres.
Preşedinţia Republicii Peru a confirmat „vestea tristă”, prezentând „sincere condoleanţe familiei”.
„Ne vom coordona cu familia pentru a le cunoaşte dorinţele cu privire la funeraliile fostului preşedinte”, a indicat şeful cabinetului ministerial
Fostul lider, născut în Japonia, a fost eliberat în decembrie la ordinul Curţii Constituţionale „din motive umanitare”, în pofida opoziţiei justiţiei inter-americane, după ce a petrecut 16 ani într-o închisoare din estul Limei.
Acolo ispăşea o pedeapsă de 25 de ani pentru crime împotriva umanităţii, în special pentru două masacre de civili comise de un escadron al armatei în cadrul luptei împotriva gherilei maoiste din Sendero Luminoso (Calea Luminoasă) la începutul anilor 1990.
Fostul preşedinte supranumit „El Chino” (Chinezul), care a divizat profund ţara, a fost internat în spital de mai multe ori în ultimii ani. A fost diagnosticat cu o tumoare malignă în luna mai la limbă, unde avea o leziune canceroasă de mai bine de 27 de ani. În 2018, Fujimori a făcut public un diagnostic de tumoră pulmonară.
Fujimori a fost văzut ultima dată în public pe 5 septembrie, părăsind o clinică din cartierul Miraflores, unde a fost supus unei tomografii, după cum a dezvăluit el însuşi.
Adept al neoliberalismului, Alberto Fujimori a fost un „precursor în America Latină al unui stil de politică”, a declarat pentru AFP analistul politic Augusto Alvarez.
Potrivit acestuia, fostul preşedinte, care a apărut pe scena publică cu o neaşteptată victorie electorală împotriva scriitorului Mario Vargas Llosa, viitor laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a promovat un model „autoritar şi populist” care a fost reprodus în multe alte ţări, atât de mişcări de stânga, cât şi de dreapta.
Fostul preşedinte lasă în urmă în ţară o imagine contrastantă. Pentru unii, el este omul care a impulsionat creşterea economică a ţării prin politicile sale ultraliberale şi a luptat cu succes împotriva gherilelor din Calea Luminoasă (maoistă) şi Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru (guevaristă).
Alţii îşi amintesc în special de scandalurile de corupţie şi de metodele sale autoritare care i-au adus condamnarea. Fiica sa Keiko Fujimori a preluat torţa politică, dar a eşuat de trei ori în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Sursa: adevarul.ro