Alba: Șase mandate de arestare, inclusiv pentru doi notari, într-un dosar de fraudare de fonduri europene
Curtea de Apel Alba Iulia a admis, marți noaptea, propunerea formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru șase persoane, printre care doi notari, într-un dosarul privind fraudare de fonduri europene referitoare la extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov, respectiv sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova.
Pentru unul dintre inculpați, Daniel Luc Henri Marie, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a mandatului.
Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și a fost atacată cu contestație de către cei cinci inculpați prezenți, competența de soluționare a acesteia revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție, a informat purtătorul de cuvânt al instanței, Cosmin Muntean.
În același dosar, președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Ștefan Dimitriu, fost administrator al SC De Construcții Napoca SA, se află sub măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația să nu părăsească municipiul Cluj-Napoca, pentru tentativă la înșelăciune și la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Cei doi notari publici, Georgeta-Daniela Beșchia și Valeria Doina Buzea, sunt acuzați de abuz în serviciu, complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la tentativa de înșelăciune, complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune.
Mihail Iordache, administrator al SC Cast SRL, este acuzat de înșelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.
Simona Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, este acuzată de DNA de complicitate la omisiune de a furniza cu știință datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.
Cristina Tudorache este acuzată, printre altele, de complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, de complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de înșelăciune, de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
DNA a precizat marți, printr-un comunicat de presă, că, la 6 aprilie 2011, între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate contractată, și SC Apa Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar, a fost încheiat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu — POS Mediu 2007-2013 contractul având ca obiect "Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov", în valoare totală de 421.453.177 lei, fără TVA, din care 322.483.325,81 lei finanțare nerambursabilă. În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat un număr de 11 contracte de lucrări și patru contracte de servicii. AGERPRES