Alba-neagra cu bursele sociale pentru elevi

Alba-neagra cu bursele sociale pentru elevi

World Vision România solicită Ministerului Educației să reintroducă bursele sociale pentru elevii din mediul rural, deoarece acoperirea cheltuielilor de transport nu asigură și alte nevoi specifice. Și organizația Salvați Copiii a condamnat eliminarea burselor sociale pentru elevii de liceu care merg să învețe în altă localitate.

rural

World Vision România critică eliminarea burselor pentru elevii de la sate / Foto Arhivă

Fundația World Vision România arată că doi din zece părinți din mediul rural care au participat la evaluările organizației nu-și susțin copiii la liceu, iar 18% dintre adolescenții din comunitățile dezavantajate de la sate nu au bani pentru transportul către școală.

„Lipsurile nu se opresc aici: 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar 35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală”, continuă World Vision.

De asemenea, organizația mai arată că un sfert dintre tinerii români se află în risc de sărăcie, iar din cauza neajunsurilor, o treime din cei de la sate își neglijează studiile.

În același timp, rata cea mai mare de abandon școlar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, mai explică fundația, când costurile pentru școlarizare cresc exponențial pentru că apar cheltuieli în plus: cele de navetă sau de cămin și cantină.

Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să ia Bacalaureatul în sesiunea din această vară.

„Prin eliminarea burselor pentru liceenii din mediul rural care își continuă studiile sunt afectați exact acei elevi care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar. Asta pentru că în comuna de care aparțin de cele mai multe ori nu există niciun liceu sau cel puțin nu unul unde să aibă acces la o educație de calitate. Rezultatele de la Bacalaureatul din 2022 sunt un indicator clar în acest sens. Majoritatea adolescenților pe care îi sprijinim cu burse de studiu, prin programul Vreau în clasa a 9-a, ne spun că bursa oferită de noi o folosesc pentru acoperirea cheltuielilor de cămin, cantină sau de navetă. Promovabilitatea de aproape 90% la examen a alevilor susținuți de noi ne arată că o astfel de bursă lunară, care poate fi folosită de liceenii de la sate pentru nevoile lor specifice, reprezintă o investiție în formarea viitorilor adulți“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World-Vision România.

Salvați Copiii: Va crește abandonul școlar

Și organizația Salvații Copiii s-a pronunțat în această situația și a criticat eliminarea bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, dar și eliminarea bursei de merit pentru clasa a V-a.

Aceeași sursă spune că a bandonul școlar va crește în urma măsurii luate de Ministerul Educației.

Cîmpeanu: Eliminarea burselor de merit la clasa a V-a, un „fake news”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul unui briefing de presă, în urma ședinței de Guvern de astăzi, că eliminarea bursei de merit la clasa a V-a este un „fake news”.

Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț”, a spus Sorin Cîmpeanu, criticându-l pe jurnalistul care a întrebat de bursele de merit.

Discuția integrală:

„Reporter: Domnule ministru, cum se justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei de mediu rural pentru elevii care merg la liceu în altă localitate?

Sorin Cîmpeanu: Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu. Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse.

În momentul de față, toți acești elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, timp de 9 luni. Ca părinte eu m-aș uita – ce este de preferat? Să primesc timp de 4 luni bursă de 200 de lei cum era până acum sau să primesc 9 luni bursă de 150 de lei pe lună cum este acum?”, a declarat oficialul.”

De asemenea, acesta a punctat că părinții ar trebui să considere că „la clasa a V-a, 9 luni cu bursă de 150 de lei pentru elev este mai bine decât să aibă 4 luni cu bursă de 200 de lei cum era până acum. Înmulțirea între 9 și 150, raportat la înmulțirea între 4 și 200 cred că face parte din lecțiile de matematică din clasa întâi”.

Amintim că pe data de 12 septembrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru cu privire la criteriile de acordare a burselor elevilor în anul școlar 2022 - 2023.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”