Alba: IIECMR a identificat osemintele unui bărbat împușcat de Securitate
Arheologi și istorici au descoperit și identificat, luni, osemintele lui Traian Pom, care a fost ucis prin împușcare de către Securitate, pe 16 august 1950.
"În cadrul unei acțiuni de investigații arheologice organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), luni, 19 septembrie 2016, pe teritoriul comunei Bistra din jud. Alba, au fost identificate osemintele unei alte victime executate de Securitate, în ziua de 16 august 1950. Victima se numește Pom Traian, născut în satul Novăcești, com. Bistra, la data de 30 mai 1901, de religie greco-catolică. (...) După instaurarea regimului comunist, autoritățile l-au încadrat în categoria socială a chiaburilor", se arată într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES, de IICCMER.
La începutul anului 1949, organizația de rezistență armată anticomunistă Frontul Apărării Naționale și-a amenajat o tabără în zona Bistra, iar Securitatea a organizat un atac armat asupra acesteia, rezultând mai mulți morți de ambele părți și mai mulți partizani capturați.
Ulterior, mai multe persoane din Bistra au fost arestate, sub acuzația că ar fi avut legături cu partizanii, printre acestea numărându-se și Traian Pom.
"În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise de la Turda mai multe cadre operative de securitate care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate din Câmpeni și cu milițieni de la Posturile de Miliție Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea și Ihuț Traian, dar și cei considerați ca fiind chiaburi. Aici au fost cu toții anchetați și amenințați, fără a li se lua însă declarații scrise. În urma așa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situația creată în Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Pom Traian, Trifa Iosif și Andreșel Ioan, primii doi fiind deja reținuți. Măsura dispusă de Securitate a fost ca cei trei să fie imediat executați în locuri prestabilite. Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. După execuția acestora, în aceeași zi, Andreșel Ioan a fost ridicat de acasă și împușcat în munte", se arată în comunicatul IICCMER.
Potrivit istoricilor, pentru săparea gropilor de mormânt, introducerea cadavrelor și astuparea lor au fost aduse cu forța rude ale celor împușcați.
De asemenea, pe pieptul victimelor au fost puse cartoane cu inscripția "Cine face ca mine să pățească ca mine" și rudelor le-a fost interzis să amplaseze cruci sau alte semne pe morminte.
AGERPRES