ALARMĂ Tăriceanu anunță două proiecte de lege care vor lăsa DNA fără obiectul muncii

ALARMĂ Tăriceanu anunță două proiecte de lege care vor lăsa DNA fără obiectul muncii

Alarmă! Tăriceanu anunță două proiecte de lege care vor lăsa DNA fără obiectul muncii! Prima iniţiativă vizează promovarea unei noi legi a lobby-ului. A doua iniţiativă vizează scoaterea de la naftalină a proiectului de lege care vizează înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor. Practic, dacă o asemenea instituţie ar fi înfiinţată, ea ar funcţiona în subordinea Parlamentului şi s-ar ocupa de toate interceptările din ţară. DNA şi SRI ar rămâne astfel fără capacitatea de a efectua propriile interceptări în dosare penale, respectiv în cauze care ţin de siguranţa naţională. Proiectul a fost depus de Tăriceanu în octombrie 2016.

Liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri, la finalul unei sedinte a conducerii partidului, ca va depune un proiect de lege pentru reglementarea activitatii de lobby, acesta fiind un proiect nou, desi exista doua proiecte mai vechi in parlament care asteapta sa raport din partea Comisiei Juridice, printre care si unul dintre proiectele din Martea Neagra (2013).

"Vom face mai intai o dezbatere cu partile interesate, este un proiect care cred ca este binevenit, legea lobby-ului, pentru ca in Romania, din pacate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, intre care, dupa cum stiti, si traficul de influenta. Ca sa reglementam lobby-ul si sa nu mai avem procese, acuzatii de trafic de influenta trebuie sa legiferam in mod clar, transparent aceasta activitate care exista si este reglementata in toate tarile UE", a declarat Tariceanu.

"Vreau sa facem o consultare cu actorii institutionali din mediul privat, asociativ si sigur ca proiectele vor fi discutate impreuna, cum se procedeaza conform legii. E nevoie sa dam un impuls proaspat, sa reluam chestiunea aceasta. Sunt o serie de probleme care sunt reclamate fie de dumneavoastra, presa, fie de mediul economic si nu numai. Trebuie sa le rezolvam. Am luat aceasta initiativa, o prezint public si colegii mei se vor angrena, este un grup de lucru care va supune acest proiect dezbaterii publice", a completat presedintele Senatului.

Presedintele Senatului a declarat ca la acest proiect este necesar avand in vedere problema traficului de influenta. "Trebuie sa legitimam in mod clar, transparent" activitatea, a spus el.

Tariceanu a precizat la acest proiect lucreaza un grup de lucru si ca doreste consultarea specialistilor din domeniu.

Intrebat ce se va intampla cu celelalte proiecte de la comisia juridica din Camera Deputatilor, Tariceanu a precizat ca probabil acum se vor reactiva si ca acest proiect va aduce "un suflu nou".¬

Comisia juridica din Camera Deputatilor are pe ordinea de zi de mai multe saptamani doua proiecte de lege care vizeaza activitatea de lobby, intre acestea aflandu-se unul dintre legile controversate din celebra Marte Neagra din decembrie 2013. Proiectul, initiat de fostul deputat PSD Constantin Nita in 2010, a fost respins de Senat in acelasi an, iar in sedinta de plen din 10 decembrie 2013 a fost retrimisa la comisii admitandu-se existenta unor "inadvertente". La acel moment, toate partidele au fost de acord ca este o lege necesara si si-au luat angajamentul sa o adopte pe 1 februarie 2014. Acest lucru nu s-a intamplat iar proiectul a fost pus in deja celebrul sertar al Comisiei Juridice.

Atat Guvernul Dacian Ciolos - pe 13 aprilie 2016, cat si Guvernul Sorin Grindeanu - pe 4 aprilie 2017 - au trimis un punct de vedere negativ pentru acest proiect de lege.

Pe ordinea de zi se afla si un alt proiect de lege privind reglementarea activitatilor de lobby in Romania, initiat pe 2 mai 2011 de trei deputati: Adriana Saftoiu (PNL), Sever Voinescu (PDL), Carmen Mihalcescu (PSD). Acesta a fost adoptat tacit de Senat.

Dezbaterea proiectelor a fost amanata in repetate randuri, asteptandu-se depunerea unor

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare, împreună cu alți parlamentari ALDE, va redepune în Parlament propunerea legislativă referitoare la Autoritatea Independentă de Interceptare a Comunicațiilor, act normativ care prevede ca această activitate să nu mai fie în zona serviciilor secrete.

"Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere (n.r. în plen, la final de legislatură). Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat și vom depune din nou acest proiect în procedura legislativă. (...) Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete, pentru că CCR a dat o decizie în acest sens, care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel", a afirmat miercuri Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Executiv al ALDE.

El susține că serviciile de informații "trebuie să fie extrem de atente cum își calibrează acțiunea".

"Tot ceea ce înseamnă activitatea de poliție judiciară trebuie să fie făcută de poliția judiciară, nu au treabă în această chestiune serviciile de informații. Serviciile de informații, de altfel, trebuie să fie extrem de atente cum își calibrează acțiunea, trebuie sa fie în conformitate și necesitatea este de a se conforma prevederilor constituționale și deciziilor Curții Constituționale. Cred că crearea acestei Autorități va fi o soluție care va ușura situația tuturor. Și, lucrul care este cel mai important, să avem grijă pentru respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor, inclusiv respectul pentru viață privată. Cred că ați văzut de curând în spațiul public o serie de date care au apărut cu privire la numărul extraordinar de mare de ascultări, de interceptări telefonice. Și lucrul acesta vreau să-l punem în ordine. România nu poate să fie, dacă vrea să fie o țară cu adevărat democratică și respectată, nu poate să fie campioană la numărul de interceptări telefonice", a adăugat Tăriceanu.

El a menționat că va face mici completări, dar care nu vor schimba sensul propunerii legislative depuse în urmă cu an și crede că această instituție va fi sub autoritatea Parlamentului.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”