ALARMĂ Tarcea, următoarea țintă? Coada de topor a lui Dragnea în CSM a deschis ostilitățile! Șefa Curții Supreme, atacată frontal!
UPDATE/În cererea scrisă depusă la cabinetul șefei CSM, judecătoarea Lia Savonea cere activarea procedurii revocării față de șefa ICCJ, Cristian Tarcea, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. „Consider că demersurile conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost de natură să vulnerabilizeze dreptul părților la un proces echitabil, prin riscul asumat de influențare a repartizării aleatorii a dosarelor, ceea ce ar trebui să activeze instituția revocării”, scrie Lia Savonea în cererea adresată CSM și citată de Luju.
ALARMĂ Tarcea, următoarea țintă? Coada de topor a lui Dragnea în CSM a deschis ostilitățile! Șefa Înaltei Curți, Cristina Tarcea, atacată frontal de judecătoarea CSM Lia Savonea, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători: ”Secția trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiției”, scrie G4Media.ro .
Lia Savonea, cea mai influentă judecătoare din Secția pentru judecători a CSM, a atacat-o astăzi frontal pe șefa Înaltei Curți, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. În deschiderea ședinței Secției de judecători a CSM, Savonea a lăsat deoparte obiceiul pentru care este binecunoscută de a acționa prin interpuși și a declarat personal:
„Vă rog să îmi permiteți să pun în discuție o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineață la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Secției pentru judecători a implicațiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea ICCJ. În fapt, vă rog să asigurați cadrul necesar unei ședințe viitoare în care să putem dezbate vis a vis de consecințele acestei decizii. Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituțională, fapt este că acest confict a fost generat de către conducerea ICCJ prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecințe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influențeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi știm că Justiția este egală, imparțială, unică pentru toți, că responsabilitățile și obligațiile conducerilor instanțelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea ICCJ, asta scrie în lege, și eu vreau să mă asigur că se întâmplă și în fapt acest lucru. Cred că secția trebuie să dezbată în regim de urgență, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita ICCJ, conducerii de fapt a ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiției, respectiv de la obligațiile de a asigura părților o judecată independentă, complete constituite numai în condițiile și în termenii legii și așa mai departe”.
”Am luat act de susținerile dvs. si de solicitarea formulată. Vom aprecia pe viitor asupra acesteia”, a conchis șefa CSM, judecătoarea Simona Marcu.
Vezi AICI la începutul ședinței.
Surse judiciare atrag atenția că Lia Savonea deschide astfel calea revocării șefei ICCJ, Cristina Tarcea. Savonea este liderul grupării majoritare pro PSD din Secția pentru judecători a CSM, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Nicoleta Tânț, Simona Marcu și Evelina Oprina, adică 5 membri din 9. Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu.
Săptămâna trecută, CCR a desființat practic posibilitatea potrivit căreia completurile de 5 judecători ale ICCJ să fie conduse de membri de drept și a decis ca toți membrii completurilor să fie trași la sorți. Imediat, colegiul de conducerea al ICCJ a decis tragerea la sorți, pentru ce a mai rămas din anul în curs, a tuturor judecătorilor din complet, fapt ce l-a nemulțumit pe liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta era judecat de C5 P1, condus de vicepreședintele ICCJ Iulian Dragomir. Din complet mai făceau parte judecătorii Daniel Grădinaru și Simona Neniță, considerați favorabili liderului PSD. Prin urmare, Dragnea dorea doar schimbarea judecătorului membru de drept, Iulian Dragomir, nu a întregului complet, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Noul complet care îl va judeca pe liderul PSD în procesul în care a fost condamnat la fond la 3 ani și jumătate cu executare este format din judecătorii Horia Șelaru, Francesca Vasile, Simona Neniță, Ioana Alina Ilie și Rodica Cosma. Acest complet va judeca și la anul procesul lui Dragnea numai dacă la termenul din 3 decembrie va administra probe, lucru puțin probabil, au explicat sursele G4Media.ro . Aceasta înseamnă că procesul lui Dragnea va fi judecat în 2019 de un alt C5 care urmează să fie tras la sorți la finalul acestui an pentru 2019. Completul din 2019 va da sentința finală în proces și l-ar putea trimite pe Dragnea după gratii sau, dimpotrivă, l-ar putea achita.