ALARMĂ PSD și UDMR au trântit în Senat alegerile locale în două tururi!

ALARMĂ PSD și UDMR au trântit în Senat alegerile locale în două tururi!

Senatorii PSD și UDMR au trântit miercuri la vot în Senat proiectul de lege al USR prin care alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru, potrivit tabelei de vot prezentate pe Facebook de senatorul USR Dan Lungu.

Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai.

Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.

Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că:

„Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.
USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:

„Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...