ALARMĂ O cercetătoare de la Google spune că giganții din Silicon Valley ne vor citi și stoca gândurile!

ALARMĂ O cercetătoare de la Google spune că giganții din Silicon Valley ne vor citi și stoca gândurile!

ALARMĂ O cercetătoare de la Google spune că giganții din Silicon Valley ne vor citi și stoca gândurile! Meredith Whittaker, cercetator Google in domeniul Inteligentei Artificiale (AI), a vorbit in cadrul unei conferinte despre un viitor distopic, in care nici macar gandurile noastre nu vor mai fi in siguranta. Asta pentru ca, daca nu luam masuri acum, gigantii IT vor avea posibilitatea de a citi ce ne trece prin minte, apoi de a stoca aceste informatii, iar autoritatile vor putea avea acces la ele. Solutia ar fi ca aceasta putere uriasa sa nu ajunga pe mainile celor privilegiati.

Whittaker este cofondatorul Institutului de Inteligenta Artificiala din cadrul Universitatii New York si lucreaza ca cercetator la Google. In cadrul conferintei dedicate domeniului AI de anul acesta, care a avut loc in San Francisco, ea a avertizat ca ar fi bine sa gestionam cum trebuie revolutia 4.0, transmite Business Insider.

Inteligenta Artificiala este cel mai important domeniu in acest moment. Foarte multi gigantii din IT - inclusiv Google, Facebook, IBM, Amazon, Microsoft, Apple si Intel - au alocat bugete impresionante pentru cercetare si dezvoltare in AI. Investitia incepe sa dea roade, avand in vedere spectrul larg de aplicatii care transforma multe industrii, printre care transportul, sanatatea si aplicarea legii.

Dar acesta e doar inceputul.

Pentru a ilustra unde se poate indrepta tehnologia si intrebarile la care trebuie sa gasim raspunsul corect, Whittaker a amintit de planurile lui Mark Zuckerberg si Elon Musk legate de controlul dispozitivelor doar cu ajutorul mintii. Una dintre propuneri este implantarea unor electrozi minusculi in creier. Prin intermediul acestora, oamenii se vor putea juca pe consola sau vor putea utiliza telefonul doar prin puterea gandurilor.

Dar Whittaker atrage atentia ca, daca acest lucru se va intampla, atunci companiile care au dezvoltat respectivele tehnologii vor putea colecta date, pe care le vor putea ulterior interpreta si folosi in alte scopuri.

Astfel, ar trebui sa ne intrebam cat va mai dura pana cand gigantii IT vor ajunge sa ne citeasca si sa ne stocheze gandurile.

"Tot ce ne va trece prin minte va apartine lor", a spus Whittaker, care a adaugat ca acest scenariu este "terifiant".

Mergand mai departe cu acest rationament, oare cat va dura pana cand autoritatile vor vrea sa afle niste lucruri despre noi, iar gigantii It se vor supune cererilor si vor inmana datele culese direct din mintea noastra?

Una dintre problemele fundamentele nu este ca Inteligenta Artificiala este o tehnologie puternica, ci ca in acest moment se afla in "grija" putinor oameni. Si o astfel de putere nu are cum sa fie gestionata cum trebuie doar de cativa. Iar aceasta problema trebuie sa o rezolvam cat mai repede, ca sa nu ajungem la scenariul distopic de mai sus.

Perceptia romanilor despre roboti si AI

Potrivit rezultatelor unui Eurobarometru dat publicitatii anul trecut, 61% dintre cetatenii statelor membre UE au precizat ca vad cu ochi buni robotii si inteligenta artificiala. La polul opus se afla 30% din populatia blocului comunitar, scrie  Ziare.com .

Locuitorii statelor nordice sunt mai optimisti in ceea ce priveste raportarea la AI: Danemarca cu 82%, Olanda cu 81% si Suedia cu 80%. In Romania, 59% dintre cei intervievati au spus ca atitudinea fata de astfel de tehnologii e pozitiva, in timp ce in Grecia doar 47% din participantii la studiu vad cu ochi buni robotii si Inteligenta Artificiala, in timp ce in Croatia sunt 48% si in Cipru - 49%.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”