ALARMĂ Dragnea a schimbat strategia. Mizează totul pe decizia CCR din 10 aprilie. Dăncilă REFUZĂ să dea OUG ca să-l salveze!
ALARMĂ Dragnea a schimbat strategia. Mizează totul pe decizia CCR din 10 aprilie. Dăncilă REFUZĂ să dea OUG ca să-l salveze! Liviu Dragnea a schimbat strategia prin care încearcă să evite o eventuală condamnare la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive, după ce Guvernul Dăncilă a refuzat să dea OUG pe modificarea Codurilor în beneficiul liderului PSD, au declarat surse politice convergente pentru G4Media.ro .
Potrivit acestora, Dragnea mizează acum totul pe decizia CCR, care ar urma să se pronunțe în 10 august asupra sesizării privind legalitatea constituirii completului care l-a condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate.
Potrivit informațiilor G4Media.ro , premierul Viorica Dăncilă i-ar fi transmis liderului PSD că nu va adopta OUG de amnistie mascată. Săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate mai multe ordonanțe de urgență referitoare la justiție, dar aceste acte normative transpun directive europene sau reglementează chestiuni birocratice fără nici o legătură însă cu Codurile penale, au mai declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
La jumătatea lunii martie, Florin Iordache, în calitate de președinte al Camerei Deputaților (în absența lui Liviu Dragnea, bolnav) a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte.
Sesizarea lui Iordache are termen de soluționare la CCR pe data de 10 aprilie.
În textul sesizării, Iordache a preluat practic strategia apărării în dosarul angajărilor fictive la Direcția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.
Liderul PSD s-a adresat și Înaltei Curți, unde a cerut prin avocații săi rejudecarea procesului pentru că sentinţa de 3 ani şi jumătate de închisoare ar fi fost dată de un complet nelegal constituit.
Apărătorii lui Liviu Dragnea susţin că verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cere legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ.
Avocaţii susţin că toate celelalte instanţe din ţară, mai puţin ICCJ, ar avea astfel de completuri specializate.
Pe data de 25 martie, preşedinta Curţii supreme, Cristina Tarcea, a catalogat sesizarea transmisă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, Curţii Constituţionale a României privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie drept „o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie”.
”În condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională”, a declarat Cristina Tarcea.
Dosarul angajărilor fictive se apropie de final. În iunie anul trecut, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării.
Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman. Următorul termen în procesul lui Dragnea este programat pe data de 15 aprilie.
Context. Liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi exercitat din nou presiuni majore miercuri asupra guvernului pentru a adopta OUG-ul pentru modificarea Codurilor Penale, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Nu este clar care sunt motivele pentru care premierul Dăncilă refuză adoptarea OUG-urilor cerute insistent și public de liderii PSD, dar reținerea șefului guvernului se manifestă după avertizările fără precedent lansate de oficialii de la Bruxelles.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a avertizat miercuri că, dacă legislația va fi modificată pentru a oferi garanții de impunitate politicienilor, atunci Comisia Europeană va interveni rapid.
Întrebată dacă Comisia Europeană se gândeşte la activarea articolului 7 în cazul României, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova a afirmat: „Nu încă, dar este o măsură pe care, după cum ştiţi, nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei”. Jurnaliştii au insistat să afle dacă există acest risc pentru România în prezent. „Trebuie să discutăm în continuare şi depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele următoare”, a răspuns Jourova.