ALARMĂ! Toader confirmă ordonanța pentru amnistie și grațiere! Oameni buni, cu tupeu de borfaș, a făcut declarația la Bruxelles!

ALARMĂ! Toader confirmă ordonanța pentru amnistie și grațiere! Oameni buni, cu tupeu de borfaș, a făcut declarația la Bruxelles!

ALARMĂ! Toader confirmă ordonanța pentru amnistie și grațiere! Oameni buni, cu tupeu de borfaș, a făcut declarația la Bruxelles! Tudorel Toader, despre amnistie şi graţiere: Să eliminăm abuzurile, să eliminăm temerea românilor că pot fi deduşi judecăţii chiar nevinovaţi fiind.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care „şi-l doresc doar unii”, transmite Agerpres.

 „Acum, să vă dau un răspuns pe care chiar aş vrea să-l luaţi doar în limita răspunsului. Să nu vă imaginaţi că un astfel de act de clemenţă şi-l doresc doar unii”, a afirmat Tudorel Toader, marţi, la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei a apreciat că în România „justiţia începe să se aşeze în matca ei constituţională, spuneam altădată, şi e valabil şi astăzi”.

„Întrebaţi oficial şi neoficial, nu între justiţiabili, care vă vor spune aşa ceva, chiar şi între magistraţi, pentru că lucrurile, repet, încep să intre în matca lor constituţională şi, până la urmă ăsta e obiectivul pe care eu mi l-am propus. Să eliminăm abuzurile, să eliminăm temerea românilor că pot fi deduşi judecăţii chiar nevinovaţi fiind şi veţi spune: de unde? Păi, din faptul că avem de ordinul sutelor de achitaţi şi, ceea ce este bine, dacă sunt nevinovaţi, ceea ce este rău dacă au fost trimişi în judecată, urmăriţi penal, eventual arestaţi şi ţinuţi în puşcărie. Eu nu vreau să scape cel vinovat, dar nu vreau să fie tras la răspundere cel care nu este vinovat. Deci, să nu scape cel vinovat şi să nu fie tras la răspundere cel nevinovat”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei participă alături de premierul Viorica Dăncilă şi alţi miniştri la o întâlnire cu europarlamentari PSD şi ALDE la sediul Reprezentanţei Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, înainte de reuniunea de miercuri a Guvernului României şi a Comisiei Europene.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi dispus să-și dea avizul de legalitate pe ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, cu condiția ca actul normativ să fie inițiat de alt minister, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, una din variante ar fi ca secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, să inițieze OUG-ul, dar în această situație ar fi nevoie de modificarea HG-ului care stabilește modalitatea de inițiere și avizare a actelor normative. Toader nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro până la ora publicării acestui material.

G4Media.ro a scris pe data de 22 noiembrie că Guvernul pregătește adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea în doi pași. Pasul unu: schimbarea HG 561. Pasul doi: Guvernul decide ad-hoc, într-una din ședințe, adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea. Unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ, ministrul de interne sau chiar secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Potrivit surselor G4Media.ro, Toni Greblă se confruntă cu cel puțin două probleme. În primul rând ar risca să intre în conflict de interese, chiar dacă a fost achitat în primă instanță dar are totuși un proces pe rol la Înalta Curte în care este acuzat de fapte de corupție. Pe de altă parte, este cam dificil de justificat urgența măsurilor de amnistie și grațiere, astfel încăt să fie nevoie de un OUG. Potrivit surselor G4Media.ro, proiectul de ordonanță este deja elaborat de către juriștii PSD.

Pe 28 noiembrie, G4Media.ro a dezvăluit că ar exista în dispută câteva probleme de ordin tehnic. Unii vor grațiere până la cinci ani, alții vor să fie grațiate pedepsele până la zece ani pentru a beneficia cât mai mulți de această măsură. Nici în cazul amnistiei n-ar fi căzut de acord asupra limitelor de pedeapsă în cazul faptelor care ar urma să fie amnistiate.

Între timp, s-ar fi decis ca amnistia și grațierea să nu mai fie limitate în timp, ci să fie aplicate doar pentru anumite fapte și infrațiuni. Astfel, s-ar putea ajunge ca fapte pedesite cu până la 14 ani de închisoare să fie amnistiate. Doar faptele cu violeță, violul, omorul, traficul de droguri și alte infracțiuni grave ar urma să fie excluse din listă.

Președintele Klaus Iohannis a lansat joi, 29 noiembrie, un avertisment fără precedent Partidului Social Democrat, atrăgând atenția formațiunii conduse de Liviu Dragnea să nu adopte o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, deoarece acest lucru ar fi „o catastrofă pentru România” şi ar declanşa o criză politică fără precedent.

„Există semnale că la PSD nu s-a abandonat această idee (OUG pentru amnistie și grațiere – n. red.) O astfel de ordonanţă, care priveşte amnistia şi graţierea unor politicieni până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Ar fi o catastrofă. Adoptarea unei astfel de ordonanţe ar declanşa o criză politică fără precedent în România”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a amintit că graţierea şi amnistia au fost deja tema unei ordonanţe de urgenţă la începutul anului 2017 şi că acest act normativ a dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu îşi doresc aşa ceva.

Liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat luni dimineață președintelui Klaus Iohannis să participe în luna decembrie a acestui an la toate ședințele de Guvern care vor mai avea loc pentru a împiedica adoptarea ordonanței anunțate pentru amnistie și grațiere. USR i-a oferit șefului statului și motivul pe baza căruia poate merge la ședințele de Guvern: pregătirea preluării de către România a președinției Uniunii Europene.

Lideri din eșalonul doi din PSD discută deschis despre faptul că guvernul trebuie să-și asume OUG-ul privind amnistia și grațierea.

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat vineri seară că nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului, transmite Agerpres.

„Repet, nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului. Vom avea sărbători liniştite. Nici nu mai este timp, se termină luna”, a spus Dăncilă, la recepţia oferită de către preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”