ALARMĂ! PSD a depus o lege anti-Kovesi! Mai mult, comisiile parlamentare de anchetă pot cere informații din dosarele procurorilor!

ALARMĂ! PSD a depus o lege anti-Kovesi! Mai mult, comisiile parlamentare de anchetă pot cere informații din dosarele procurorilor!

Comisiile de ancheta pot avea acces la orice informatie detinuta de serviciile secrete sau din cadrul anchetelor derulate de procurori, potrivit unui proiect de act legislativ depus la Senat. Oficialii care nu se prezinta la audieri risca dosar penal, revocarea din functie si sa fie declarati incompatibili pentru a ocupa alte functii publice pentru 3 ani, dezvăluie  Ziare.com .

Amintim ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat sa mearga la comisia de ancheta a alegerilor din 2009 si a raspuns in scris la solicitarile parlamentarilor, ceea ce a infuriat teribil coalitia de guvernare. Absenta lui Kovesi de la comisie a fost unul dintre punctele din raportul prin care ministrul Tudorel Toader ii cerea revocarea.

Liviu Dragnea a amintit de doua ori in discursul sau de la Congresul PSD de activitatea comisilor parlamentare de ancheta. "Comisiile parlamentare de ancheta isi vor finaliza concluziile in cel mai scurt timp posibil, iar concluziile lor vor fi fructificate atat judiciar, acolo unde e cazul, cat si prin imbunatatirea cadrului legislativ privind drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului", a fost unul dintre mesajele transmise de liderul PSD.

Proiectul legislativ

Cu cateva zile inainte ca Dragnea sa sustina discursul, un grup de parlamnetari PSD a depus la Senat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea comisiilor parlamentare de ancheta.

Adresa de inaintare a propunerii legislative este semnata de deputatul PSD, Oana Florea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, si poarta data de 5 martie 2018.

Initiativa a fost inregistrata pentru dezbatere la Senat.

Acces la informatii

Potrivit propuneri legislative, comisia de ancheta poate avea acces la orice categorie de infomatii, "inclusiv informatii clasificate", in conditiile legii.

In cazul in care se solicita informatii in legatura cu anchetele procurorilor, "comisia de ancheta trimite o cerere scrisa procurorului general al PICCJ, care are obligatia de a furniza copii ale documentelor care contin actele si datele necesare realizarii obiectivelor in vederea carora a fost constituita comisia".

Prezenta la audieri, obligatorie

"Comisia de ancheta poate audia orice persoana care ar putea avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului", se arata in articolul privind "Audierea persoanelor".

Doar in cazuri exceptionale, doar cu acordul comisiei de ancheta, persoana solicitata poate sa nu participe la audieri si sa raspunda in scris, sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine.

Sanctiunile pentru neprezentare

Neprezentarea persoanelor la audieri, din motive imputabile, nefurnizarea infomatiilor solicitate, a documentelor sau mijloacelor de proba detinute, este considerata impiedicare a aflarii adevarului si constituie infractiune.

Parlamenetarii arata ca, in acest caz, se aplica articolul 271 din Codul Penal, privind obstructionarea justitiei, care prevede pedepse intre 3 luni si 1 an de inchisoare sau amenda.

De asemenea, omisiunea sesizarii comisiei de ancheta de catre persoanele ce detin infomatii utile obiectului cercetarii este considerata impidicare a aflarii adevarului si constituie infractiune.

Parlamentarii arata ca, in acest caz, se aplica articolul 267 din Codul Penal, privind omisiunea sesizarii, care prevede pedepse intre 3 luni si 3 ani de inchisoare.

Fapta persoanei care face afirmatii mincinoase sau nu spune tot ce stie in fata comisiei de ancheta este considerata impiedicare a aflarii adevarului si constituie infractiune. Parlamentarii arata ca, in acest caz, se aplica articolul 273 din Codul Penal, privind marturia mincinoasa, care prevede pedepse intre 6 luni si 3 ani de inchisoare sau amenda. In unele cazuri mai grave, infractiunea se pedepseste cu inchisoarea intre 1 an si 5 ani.

Incompatibilitatea si revocarea din functie

Proiectul legislativ mai prevede si alte sanctiuni, care pot ajunge pana la revocarea din functie a persoanelor care ocupa functii publice.

"Persoanele citate care nu se prezinta la audieri din motive imputabile sunt considerate incompatibile cu orice functie publica prevazuta in Legea 144/2007 (privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate - n.red.), pe o perioada de trei ani, incepand cu data neprezentarii la audieri, data inscrisa in citatie", se arata in proiectul de lege.

Daca persoanele care nu se prezinta la audieri in comisia parlamentara, din motive imputabile, nu furnizeaza infomatiile solicitate, ocupa o functie publica, acestea "sunt revocate, destituite sau eliberate din functie, dupa caz, de catre conducatorul institutiei sau, in cazul acestuia, de catre organul ierarhic superior".

Proiectul de lege depus de fosta angajată a lui Dan Voiculescu:

Cine sunt initiatorii

Aproximativ 20 de parlamentari PSD, un deputat UDMR si un deputat de la minirotati au semnat initiativa legislativa: Roxana-Natalia Paturca - senator PSD, Liliana Sbirnea - senator PSD, Istvan-Janos Antal - deputat UDMR, Radu Babus - deputat PSD, Aida-Cristina Caruceru - deputat PSD, Vasile Cocos - deputat PSD, Oana-Consuela Florea - deputat PSD, Nicolae Georgescu - deputat PSD, Nicusor Halici - deputat PSD, Costel Lupascu - deputat PSD, Silviu Nicu Macovei- deputat PSD, Petre-Florin Manole- deputat PSD, Eugen Neata - deputat PSD, Eugen Nicolicea- deputat PSD, Nicolae-Miroslav Petretchi - deputat UUR (minoritati), Florin Popa - deputat PSD; Stefan-Ovidiu Popa- deputat PSD, Alina-Elena Tanasescu - deputat PSD, Alina Teis - deputat PSD, Nicolae Velcea- deputat PSD si Mihaita Virza - deputat PSD.

Expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive: desi comisiile de ancheta sunt prevazute in Constitutie, Parlamentul a facut uz de ele foarte rar.

"Abia in 2017 s-a apelat mai intens la acest instrument, ocazie cu care au iesit la iveala o multime de lacune legislative. Cea mai importanta fiind tocmai lipsa unei legi care sa reglementeze clar atributiile, drepturile, limitarile si functionarea acestor comisii", arata initiatorii.

Parlamentarii fac trimitere la deciziile CCR si la legislatia in materie a unor tari membre ale UE.



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...