ALARMĂ! Nimeni NU ne spune aceste cifre! România, ÎNGROPATĂ în DATORII!

ALARMĂ! Nimeni NU ne spune aceste cifre! România, ÎNGROPATĂ în DATORII!

Nimeni de la nivel guvernamental nu ne spune aceste cifre! Practic, România este aproape de buza prăpastiei din cauza datoriilor! Deși datoria publică este sub 40% din PIB, statul nu se mai poate împrumuta! După ce veți citi cifrele de mai jos veți vedea de ce Băsescu a luat, în 2010, miliardele de la FMI!

Datoria publică a României era, la finalul anului trecut de sub 38% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Nivelul este mult mai mic decât al majorităţii statelor din Uniunea Europeană (grad situat undeva peste 80%), şi mult sub nivelul stabilit prin Criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB.

Totuşi România nu-și poate permite noi împrumuturi. Așa se explică de ce, în 2010, România s-a împrumutat de la FMI!

Să nu comparăm nivelul datoriei publice cu Produsul Intern Brut, ci cu sistemul bancar românesc. Astfel, datoria publică a României reprezintă 71% din totalul activelor sistemului bancar. Este al patrulea cel mai mare procent din UE, după Grecia (87%), Slovenia (81%), şi Ungaria (73%). Cu alte cuvinte, sistemul bancar românesc nu este atât de puternic pentru a finanţa mult mai mult statul.

Spre exemplu, Italia avea la finalul lui 2015 o datorie publică totală de peste 2.100 de miliarde de euro, peste 130% din PIB, însă, raportat la dimensiunea propriului sistem bancar, reprezintă 60% din active, potrivit unei prezentări a lui Ionuţ Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, făcută luni.

O altă comparaţie se referă la dimensiunea expunerii deja existente a sistemului bancar românesc la sectorul guvernamental. Ponderea titlurilor de stat emise de statul român în activele totale ale băncilor este de 19%, procent care, în opinia lui Dumitru "face problematică capacitatea acestuia de a absorbi un plus de datorie publică". Este al doilea cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, după Ungaria, unde procentul este de 21%, potrivit calculelor lui Dumitru.

Atenție la deteriorarea gradului de acoperire a datoriei externe pe termen scurt

Datoria externă totală s-a diminuat uşor în raport cu finalul lui 2016 (-0,4%), până la 92,16 miliarde euro. Plățile aferente datoriei externe pe prima lună din acest an au însumat 4,54 miliarde euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, care a fost de 20,4% în ianuarie 2017, comparativ cu 25,2% în anul 2016, în timp ce gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut ușor până la 6,7 luni, peste nivelul de 6,4 luni consemnat la finele anului trecut.

Situația financiară a continuat să se înrăutăţească pe partea de obligații către exterior asumate pe termen scurt, până la 23,69 miliarde euro, scrie și  Cursdeguvernare.ro .

Gradul de acoprire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR existente la finele lunii ianuarie 2017 a scăzut din nou, la doar 87,4%, comparativ cu 90,1% la 31 decembrie 2016.

Faptul reflectă o evoluție din ce în ce mai îngrijorătoare, pe măsură ce ne îndepărtăm de recomandarea teoretică de minim 100%.

Analiştii străini stau cu ochii pe acest indicator critic pentru ratingul de ţară al României. Şi aşa aflat la limita de investment grade care dă unde verde pentru potenţialii investitori străini, cu corolarul nivelului dobânzilor la care ne vom putea refinanţa datoria externă.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”