ALARMĂ! Dragnea cere ordonanţă de urgenţă ca să-şi schimbe completul de judecată! Amănunte INCENDIARE din culise!
Dragnea cere ordonanţă de urgenţă ca să-şi schimbe completul de judecată! Amănunte INCENDIARE din culise! Liderul PSD pune presiune pe Tudorel Toader să modifice prin ordonanţă de urgenţă una dintre legile Justiţiei, cu speranţa că va nimeri la un complet de judecată mai favorabil, susţin surse politice pentru Adevărul .
Pe scurt, Dragnea vrea o ordonanţă de urgenţă pentru propria urgenţă penală. Şi Parlamentul s-a activat în favoarea lui Dragnea. Iată cum se împart judecătorii care vor decide soarta liderului PSD. Liviu Dragnea l-a ameninţat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că-l dă afară din Guvern dacă nu modifică prin ordonanţă de urgenţă (OUG) una dintre legile Justiţiei, susţin surse din coaliţia de guvernare pentru „Adevărul“.
În mod ironic, legea la care vrea să umble Dragnea prin OUG a fost revizuită chiar de PSD, însă nu suficient cât să-l ajute pe Dragnea în procesul „Bombonica”. Iar presiunea este cu atât mai mare cu cât peste două săptămâni Curtea Supremă va începe să judece apelul făcut de Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă, liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.
Aşadar, timpul nu mai are răbdare cu Liviu Dragnea, deci Liviu Dragnea nu mai are răbdare cu Tudorel Toader.
„Dragnea a avut ghinion“
Cei cinci judecători care vor da sentinţa definitivă şi irevocabilă în dosarul lui Dragnea sunt: Iulian Dragomir, Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. Surse judiciare susţin că „Dragnea a avut ghinion cu acest complet“. Din cei cinci judecători, trei sunt intransigenţi, iar doi au diverse legături cu PSD. „Neniţă şi Grădinaru îşi fac concediile cu judecătoarea Savonea, care la rândul ei face jocurile PSD în CSM“, susţin surse din sistemul judiciar pentru „Adevărul“.
De asemenea, potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea s-a plâns apropiaţilor că scorul va fi de 3 la 2 împotriva sa, dacă nu cumva de 4 la 1.
„Chiar a avut ghinion“, susţine unul dintre juriştii PSD, membru al Comisiei Iordache, for care a modificat legile Justiţiei în Parlament. Profund nemulţumit de prima „extragere“ a judecătorilor, Liviu Dragnea vrea să-şi acorde şansa de a pica la un complet mai favorabil, însă are nevoie de ajutorul lui Tudorel Toader. Completele penale de 5 judecători de la Înalta Curte se formează în baza Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Este prima dintre Legile Justiţiei modificată de PSD şi promulgată ulterior de preşedintele Iohannis, la mijlocul lunii iulie.
Vechea reglementare spunea că preşedinţii celor două Complete de 5, ca membri de drept, sunt vicepreşedintele Înaltei Curţi şi şeful Secţiei penale, iar ceilalţi opt membri (câte patru pentru fiecare complet) se aleg la începutul fiecărui an prin tragere la sorţi.
Noua formă a legii, introdusă de PSD, schimbă un pic algoritmul: nu mai există membri de drept, iar toţi cei zece judecători se aleg, la începutul fiecărui an, prin tragere la sorţi. Numai că noul algoritm impus de PSD a intrat în vigoare la mijlocul anului, în momentul în care legea a fost promulgată de şeful statului, iar juriştii PSD din Comisia Iordache au omis să introducă o normă tranzitorie, care să precizeze ce se întâmplă cu completele formate la începutul anului 2018, după vechea reglementare.
În lipsa unei asemenea norme exprese, se aplică un principiu juridic consacrat, cel al continuităţii: completele formate la începutul lui 2018 îşi continuă activitatea până la pronunţarea verdictului, iar noile complete se constituie la începutul anului viitor, aşa cum spune legea în noua ei formă.
În dosarul lui Dragnea, completul s-a format după vechiul algoritm, la începutul anului 2018: Iulian Dragomir, unul dintre vicepreşedinţii Curţii Supreme, a devenit membru de drept al completului, iar ceilalţi patru judecători au fost traşi la sorţi. Surse din conducerea PSD susţin că Dragnea îl consideră ostil pe Iulian Dragomir, judecător care ar putea înclina decisiv balanţa în defavoarea liderului PSD. Astfel, Dragnea ar vrea să aibă parte de un complet format în întregime prin tragere la sorţi, deci pe noul algoritm propus de PSD. „Miza e să nu intre automat Dragomir în complet. E drept, el poate fi repartizat din nou prin tragere la sorţi, dar Dragnea oricum nu mai are nimic de pierdut. În acest moment, are un complet defavorabil cu certitudine. Dacă se trage din nou la sorţi, poate spera că va nimeri mai bine. Dacă va nimeri la fel de rău, asta-i viaţa“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“.
Soluţia salvatoare
Ca să spere la un complet favorabil, Dragnea trebuie să schimbe legea, astfel încât să introducă acele dispoziţii tranzitorii prin care completele de 5 să fie alese prin tragere la sorţi chiar şi la mijlocul anului. Cum Dragnea are nevoie de schimbarea urgentă a legii, în condiţiile în care peste câteva zile începe procesul, singura soluţie e o ordonanţă de urgenţă. Mai precis, o ordonanţă de urgenţă pentru propria urgenţă penală. Însă Dragnea e dependent de Tudorel Toader, pentru că fără avizul ministrului Justiţiei Guvernul nu poate adopta OUG. Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, Toader se opune dorinţei lui Dragnea, pe motiv că „nu vrea să iniţieze un act normativ cu dedicaţie pentru o singură persoană“.
Potrivit surselor citate, Toader i-a transmis lui Dragnea să modifice legea în Parlament, acolo unde PSD are majoritate, însă toată procedura legislativă ar dura câteva luni, deci ar fi prea târziu pentru Dragnea. Văzând că ministrul Justiţiei nu cedează, liderul PSD a trecut la ameninţări publice: i-a reamintit lui Tudorel Toader că portofoliul Justiţiei este asumat de PSD, prin urmare poate fi remaniat. Potrivit surselor citate, nici Călin Popescu Tăriceanu nu e de acord cu ordonanţa cerută de Dragnea, drept urmare, şeful PSD i-a transmis că ocupă funcţia de preşedinte al Senatului cu bunăvoinţa sa.
Dragnea l-a asmuţit şi pe Iordache
Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea, a anunţat că săptămâna viitoare va reactiva Comisia pentru elaborarea legilor Justiţiei, cu scopul oficial de a pune în acord textele noilor legi cu solicitările Comisiei de la Veneţia. Neoficial, Comisia Iordache îi va propune lui Tudorel Toader să modifice legile Justiţiei prin OUG, sub pretextul că România are nevoie de un raport final favorabil din partea Comisiei de la Veneţia. Experţii europeni vor elabora documentul în toamna aceasta. Printre modificările pe care le va propune Florin Iordache se va număra şi alegerea completelor de 5 după algoritmul dorit de Dragnea. De precizat că parlamentarii PSD au ignorat solicitările Comisiei de la Veneţia în timpul dezbaterilor parlamentare la legile Justiţiei şi la Codurile penale.