ALARMĂ! Adevărata MIZĂ din spatele haosului cu PENSIILE SPECIALE! Dezvăluire INCENDIARĂ!
Alarmă! Adevărata miză din spatele haosului creat de PSD cu pensiile speciale. Ținta reală: Justiția? Ioana Ene Dogioiu dezvăluie pe Ziare.com niște amănunte șocante.
Dar cel mai interesant este ce se va petrece in Justitie. Daca toti judecatorii pensionabili, adica cei care au o vechime in sistem de minimum 25 de ani, ar pleca in pensie de la ICCJ, la instanta suprema ar ramane cam 5 judecatori. Restul ar trebui inlocuiti.
Ceea ce cere timp. De unde sa ii iei? De la Curtile de Apel, care si ele ar avea aceeasi problema. Tribunalele si judecatoriile ar simti efectele prin valul fortat de promovari la CA si ICCJ, care ar trebui facute cu foarte posibile concesii de calitate.
In plus, in cazul proceselor care nu au ajuns la un verdict, pensionarea judecatorilor este un motiv de refacere a cercetarii judecatoresti, deci de realuare a procesului penal.
Asadar, judecatori mai putini, perioada de tranzitie, taraganare, aglomeratie, numiri noi, adica visul infractorilor.
Unul dintre beneficiari ar fi Liviu Dragnea, in al carui complet sunt doi judecatori pensionabili. Un altul ar fi Calin Popescu Tariceanu.
Aceeasi situatie si in parchete. Insusi procurorul general Augustin Lazar ar fi pus in fata acestei alegeri personale si este posibil ca dl Toader sa traga lozul castigator al unei noi propuneri de numire, fara sa treaca prin scandalul unei propuneri de revocare.
Veti spune ca oricum numirea va trece pe la presedinte. Daca nu schimba PSD legea, eventual tot prin OUG.
Din informatiile mele, reprezentatii CSM i-au explicat premierului Tudose ca masura ar duce la destabilizarea totala a sistemului de justitie, generand o criza absolut fara precedent, iar premierul ar fi spus ca este impotriva propunerii facuta pe cont propriu de Olguta Vasilescu si in privinta magistratilor.
Deocamdata sesisunea extraordinara e in aer, fara ea nu poate fi emisa OUG, dar semnalul a fost dat, sunt convinsa ca multi isi fac bagajele preventiv, ca sa nu fie luati apoi prin surprindere.
Deja din informatiile mele, 40 de judecatori de la ICCJ au inceput procedurile de pensionare.
Magistratilor le-a fost aratata o pisica mare si grasa din calea careia nu ar fi rau sa se gandeasca sa se fereasca. Subiectul nu e inchis, e in suspensie, cum e mai rau adica.
Daca tot nu a reusit cu OUG 13, cu cartitele din DNA si nici CCR nu poate rezolva chiar tot, Liviu Dragnea pare a se pregati sa arunce Justitia in haos total, pe un motiv care desigur ca va prinde la public pe buna dreptate satul de pensii si salarii nesimtite. Doar ca de ele nu va scapa, asa cum ar trebui. Ele sunt doar perdeaua de fum.
Am fost si voi ramane intotdeauna o adversara a pensiilor speciale, nu numai ca sume, ci principial. Eu consider ca ar fi fost normal ca ele sa nu existe deloc, cel putin nu pentru toate categoriile care au acest beneficiu in Romania. Dar nu despre fondul chestiunii este vorba acum.
Pentru ca mi se pare cu totul si cu totul imposibil ca exact partidul care nu mai departe de anul trecut impunea pensii speciale pe banda rulanta, partidul care a reintrodus aceste pensii dupa ce Guvernul Boc le eliminase, care a reintrodus cumulul pensie-salariu, sa se arate acum preocupat principial de anomaliile pe care acestea le produc.
In plus, PSD nu vrea sa elimine pensiile speciale. Dimpotriva, se grabeste sa asigure pe toate vocile ca nicio pensie in plata nu va scadea.
Vrea doar sa schimbe regulile de calcul pentru aceste pensii, astfel incat ele sa fie diminuate pentru cei care vor iesi la pensie dupa o anumita data.
Deci in discutie nu e principiul, cum ar fi corect, ci doar suma, si nu imediat, ci cu o perioada de gratie in care oricine e interesat sa-si poata lua talpasita cu pensie cu tot.
Dar si sa fi fost o masura corecta si completa, ea nu poate fi introdusa intr-un mod incorect. O asemenea schimbare ar impune o dezbatere, nu o ordonanta de urgenta facuta pe genunchi in miezul verii, pregatita emotional de niste exemple privind anomalii din sistemul de pensii, pe care tot PSD le-a creat, numai bune pentru a genera un val favorabil in opinia publica.
Trebuie sa existe, asadar, motive extrem de serioase pentru ca PSD sa se dezica de tot ce a facut si a zis pana anul trecut si sa ia in calcul aducerea parlamentarilor in mjloc de vacanta in sesiune extraordinara.
De ce?
Ar putea fi un semn ca situatia bugetara este grava si, fara corectii urgente, riscul ca tot sistemul sa se duca in cap este foarte mare. Dar prin felul in care ar fi pusa in practica masura, cu acel termen in care pensionabilii sa opteze, ea va crea un buluc urias la pensionare pentru toti cei care o pot face in conditiile actuale si numai bine ca presiunea pe buget care ar fi fost etapizata va veni deodata.
Si ea va fi dubla: noile pensii foarte mari care trebuie platite imediat si cei cu salarii mari care trebuie angajati in loc.
De aceea, cred ca asistam la cea mai perversa si mai ampla epurare realizata vreodata de vreun partid in sisteme vitale ale tarii.
Daca dvs ati face parte din categoria beneficiarilor pensiilor speciale si ati avea de ales intre a iesi imediat la pensie cu o pensie consistent mai mare, drept castigat la care nu se mai poate umbla, sau sa amanati pensionarea pentru a iesi mai tarziu cu o pensie consistent mai mica, daca nu cumva vor fi operate si alte schimbari care sa o faca si mai mica, ce ati alege? Sincer.
Eu cred ca imensa majoritate a pensionabililor va prefera sa-si securizeze pensia mare, cu atat mai mult cu cat unii dintre ei se vor putea reangaja imediat pentru a primi si salariul si pensia.
Este exact oferta pe care o face PSD prin faptul ca intentioneaza sa lase o fereastra de optiune de mai bine de o luna pentru cei care pot pleca la pensie.
De cei indezirabili vor scapa, pe ai lor ii vor reangaja din lipsa de cadre.
Efectele in sistemele vizate, in primul rand securitate nationala, politie si justitie, vor fi demolatoare. Nicio tara din lume nu poate compensa plecarea in bloc a mii de persoane care ocupau niste functii, aveau o anumita experienta, reprezentau articulatiile unui sistem.
Nu ai de unde sa scoti inlocuitori atat de multi, atat de repede.
De-abia se calmase efectul OUG lui Gabriel Oprea care provocase alt val urias de pensionari. Din Ministerul de Interne au plecat atunci 8.500 de cadre, ceea ce s-a simtit din greu dupa cum spunea fostul ministru Dragos Tudorache. Nici nu au fost toti inlocuiti, ca o luam de la capat, mai scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .