Ăla care se uită cu atâta drag la Putin este fost spion STASI, șeful companiei gazoductului Nord Stream 2
Vladimir Putin și-a început cursa de corupere a Europei și a multor lideri din Occident la ceva timp după discursul său de la Conferința de securitate din 2007 de la Munchen. Liderul de la Kremlin a atras mulți lideri politici și afaceriști importanți din Vest, precum fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder, ex-ministrul de Externe al Austriei, Karin Kneissl și Matthias Warning, fost spion STASI, șeful companiei gazoductului Nord Stream 2, care au lucrat pentru Rusia.
Toți aceștia au câștigat de-a lungul anilor, în care au servit Moscovei, milioane de dolari, ducând dependența Europei de energia lui Putin la un nivel periculos, care a ieșit la iveală odată cu începerea invaziei Ucrainei din februarie 2022, potrivit The Bell .
Ziarul german Die Zeit a publicat săptămâna trecută un interviu cu Matthias Warnig, șeful companiei care urma să preia conducerea gazoductului Nord Stream 2, nedeschis niciodată, din Rusia către Europa. Warnig, care a lucrat pentru Serviciul Secret Stasi din Germania de Est în anii 1970, l-a cunoscut pe Vladimir Putin când acesta din urmă era agent KGB. În anii 2000, această conexiune i-a adus lui Warnig milioane de dolari, deoarece lucra cu mari companii de stat ruse și juca rolul de contact de încredere al lui Putin în Europa.
În interviul Die Zeit, Warnig a povestit mai multe conversații cu Putin. Într-una dintre ele, prietenul președintelui a încercat să afle scopurile războiului din Ucraina, doar pentru a i se spune că sunt „un secret de stat”. Altă dată, Warnig l-ar fi avertizat pe președintele rus că nu poate câștiga un război în Ucraina. Șeful Nord Stream 2 a dezvăluit, de asemenea, că Putin l-a invitat să vină să locuiască la Moscova – dar a refuzat pentru că nu voia să trăiască „în spatele zidurilor înalte”.
După cum au raportat WSJ și Focus, Warning l-a cunoscut pe Putin la Dresda când era membru al temutului Serviciu de securitate Stasi al Germaniei de Est, iar viitorul președinte al Rusiei lucra pentru KGB. În anii 1990, Warnig și-a început o carieră în afaceri, deținând funcții de conducere la Dresdner Bank. Ulterior, s-a alăturat consiliului de administrație al mai multor companii rusești, inclusiv Rosneft (până când a plecat în primăvara trecută).
Timp de 12 ani, Warnig a fost și director independent la Rossiya Bank, deținută de Yuri Kovalchuk, un prieten apropiat al lui Putin. În plus, germanul a fost director independent la banca de stat VTB și gigantul de aluminiu Rusal, precum și a prezidat consiliul de administrație al companiei de conducte de stat Transneft.
Warnig nu este singurul străin care a făcut carieră din prietenia sa cu președintele rus. Fostul cancelar german Gerhard Schroeder este un alt exemplu. Până de curând, Schroeder a fost în consiliul de administrație al Rosneft și a ocupat un loc în consiliul de supraveghere al Gazprom. Cu toate acestea, legăturile sale strânse cu Kremlinul i-au cauzat probleme financiare serioase de la începutul războiului din Ucraina.
Un alt prieten cunoscut al lui Putin în Europa este fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl. Putin a participat la nunta ei în 2018 și a spus că Kneissl a fost primul său prieten din Austria. Politicianul austriac a constatat însă că prietenia ei cu președintele rus a dus la hărțuiri care au contribuit la decizia ei de a se muta în Liban.
La fel ca Schroeder, Kneissl a stat în consiliul lui Rosneft până anul trecut. Alți politicieni europeni de rang înalt au fost, de asemenea, obligați să părăsească poziții profitabile la companiile de stat ruse în urma invaziei ruse. Fostul premier finlandez Esko Aho a părăsit consiliul de supraveghere al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, în februarie anul trecut. În același timp, fostul premier italian Matteo Renzi a părăsit consiliul de administrație al companiei de carsharing Delimobile.