Al treilea PLAGIAT COORDONAT de Gabriel Oprea: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României

Al treilea PLAGIAT COORDONAT de Gabriel Oprea: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, este cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspect ca si-a plagiat teza de doctorat. In urma unei analize facute asupra lucrarii, au fost identificate sursele de provenienta pentru mai bine de o jumatate din totalul celor 445 de pagini, continut copiat ad litteram fara a fi fost citat cu respectarea normelor nationale si internationale de citare in operele stiintifice. Bogdan Licu il plagiaza masiv pe judecatorul Cristi Danilet, fostul sau coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Bogdan Licu nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere si nu a raspuns la mesajele telefonice.

Spre deosebire de tezele de doctorat sustinute anterior anului 2011, in cazul de fata atat doctorandul Bogdan Licu, cat si coordonatorul de doctorat Gabriel Oprea risca sa fie acuzati de fals in acte publice avand in vedere ca ambii si-au asumat originalitatea tezei, in acord cu Legea Educatiei nr. 1/2011, printr-o declaratie pe propria raspundere semnata in solidar.

Aceasta este cea de-a treia lucrare de doctorat coordonata de Gabriel Oprea care este suspecta a fi copiata, dupa ce Hotnews a prezentat, in exclusivitate, dovezi care atesta faptul ca si teza primarului sectorului 2, secretar general al UNPR, Neculai Ontanu si cea a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu, sunt plagiate. Gabriel Oprea insusi este suspect ca si-a plagiat teza de doctorat sustinuta in anul 2001, asa cum Hotnews a scris exclusivitate inca din data de 1 iulie.

Procurorul Bogdan Licu nu se afla in fata primelor acuzatii de plagiat din cariera. In urma cu doi ani, acesta a fost suspectat ca a copiat portiuni din proiectul sau de management depus la CSM in vederea ocuparii functiei de procuror general adjunct al Romaniei, pozitie pe care o si detine in prezent. Hotnews a prezentat atunci dovezi care atestau faptul ca mai multe pagini din proiectul lui Licu erau identice cu cele din proiectul sustinut anterior de judecatorul Iulian Dragomir cand acesta candidase pentru un post la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit Mediafax, din pozitia de procuror si membru al CSM, Bogdan Licu a fost audiat in calitate de martor in 2012 in dosarul „Curentul si Motorul”, in care fostii procurori George Balan si Marcel Simpetru, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad si fosta judecatoare Georgeta Barbalata au fost trimisi in judecta de DNA pentru furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii. George Balan se afla si el pe lista celor care si-au obtinut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea. In declaratia data in fata procurorilor anticoruptie, Licu a sustinut ca „ar fi discutat cu cei doi magistrati si cu Gelu Oltean, seful DGIPI, despre situatia profesionala a lui Mihai Vlad, fostul sef al SIPI Ilfov”.

In acelasi an cu Bogdan Licu si-au sustinut tezele de doctorat sub coordonarea lui Gabriel Oprea si Adela Loredana Popescu (Neagu), directorul de cabinet a lui Gabriel Oprea, judecatoarea Florica Diaconescu, fostul ministru al Apararii Nationale si fost consilier prezidential Mihai Stanisoara, fostul director general al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si fost subsecretar de stat Toma Vasile Rus, fostul deputat si fost presedinte al comisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe Romeo Raicu sau ginerele lui Pantelimon Avram, fost director Romgaz, Ioan Sandru.

Bogdan Licu si-a sustinut teza de doctorat in anul 2011 la Academia Nationala de Informatii (ANI) „Mihai Viteazu”, institutie aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii (SRI). O analiza a lucrarii lui Licu indica faptul ca mai bine de jumatate din lucrare este plagiata din surse care au fost identificate. Si pentru restul lucrarii suspiciunile sunt la fel de mari, insa nu s-a putut stabili in mod cert provenienta acesteia.

Intitulata „Coruptia – risc major la adresa securitatii nationale”, teza de doctorat a prim adjunctului procurorului general al Romaniei este plagiata dupa carti de specialitate, cursuri universitare, legi sau pagini de internet. Acesta si este motivul pentru care teza de doctorat a lui Bogdan Licu are aparenta unei lucrari incropite in pripa, cu portiuni insailate fara o foarte mare coerenta si consistenta, si cu multe greseli de ortografie. De altfel, in lucrare nu poate fi identificata o ipoteza pe care aceasta o urmareste, o paradigma in care sa fie plasata tematica sau o parte de cercetare care sa ofere tezei originalitate si o contributie concreta la progresul stiintei.

Teza de doctorat a lui Licu are 445 de pagini si o bibliografie anemica in raport cu volumul acesteia: 21 de site-uri de legislatie, 83 de carti, 12 reviste si surse de pe internet. In schimb, lucrarea are 359 de note de subsol, cea mai mare parte a lor fiind identificate ca plagiate odata cu continutul tezei. 

Atat doctorandul Bogdan Licu cat si coordonatorul de doctorat Gabriel Oprea risca sa fie acuzati de fals in acte publice avand in vedere ca si-au asumat originalitatea tezei, in acord cu Legea educatiei nationale nr. 1/2011 si Codul studiilor universitare de doctorat, printr-o declaratie pe propria raspundere semnata de ambii. Odata cu adoptarea legii educatiei promovate de Daniel Funeriu a fost introdusa obligativitatea semnarii unei „Declaratii pe proprie raspundere privind originalitatea continutului tezei de doctorat si respectarea standardelor de calitate si etica profesionala” atat de catre studentul doctorand, cat si de profesorul coordonator al acestuia.

Orice declaratie pe propria raspundere trebuie sa aiba in aiba in continut urmatoarea formulare: „luand in considerare continutul art. 143 alin (4) si art. 170 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 65 alin. (5)-(7) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin H.G. 681/2011, declar pe proprie raspundere ca: a) aceasta lucrare este rezultatul propriilor activitati si realizari, b) nu contine portiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate in teza si partile preluate din aceste surse sunt semnalate, in concordanta cu legislatia româna si conventiile internationale privind dreptul de autor; c) teza de doctorat respecta standardele de calitate si de etica profesionala”.

Aceasta noua lucrare de doctorat, care este suspecta a fi fost plagiata in cea mai mare parte, pune in discutie si chestiunea scolarizarii acestor persoane din bugetul statului. In fiecare an, scolile doctorale care functioneaza in cadrul unor facultati sau universitati primesc un numar de locuri la buget, doctoranzii fiind scolarizati gratuit. Acest lucru inseamna ca statul suporta toate cheltuielile timp de minim trei ani cat acestia isi deruleaza activitatea de cercetare care se definitiveaza prin sustinerea tezei de doctorat.

Cei care s-au inscris la doctorat inainte de 2010 au beneficiat si de burse de studiu din partea statului roman, incasand lunar sume de circa 4.000 de lei. Incepand cu 2010, aceste burse au fost taiate de guvernul Boc, insa ele au fost reluate in 2012. Cum profesorul Constantin Onisor, seful scolii doctorale din cadrul ANI nu a raspuns la telefon, nu stim daca si la Academia SRI s-au aplicat aceste taieri sau daca au fost acordate in continuare.

Emilia Sercan


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...