Al doilea val al pandemiei nu va fi ultimul. Valuri succesive ar putea urma la finalul iernii și în primăvara anului 2021

Al doilea val al pandemiei nu va fi ultimul. Valuri succesive ar putea urma la finalul iernii și în primăvara anului 2021

Al doilea val al epidemiei de COVID-19 cu care se confruntă în prezent Europa nu va fi probabil ultimul şi ne putem teme de „mai multe valuri succesive la sfârşitul acestei ierni” şi în primăvara anului viitor, a apreciat Consiliul ştiinţific care consiliază guvernul francez, relatează AFP, potrivit  Agerpres.

„Avem, aşadar, multe luni în faţă cu o situaţie extrem de dificilă”, a avertizat organismul responsabil cu consilierea guvernului francez, în ultima sa notificare.

Postată online la sfârşitul săptămânii, notificarea este datată luni, 26 octombrie, cu două zile înainte de anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la o nouă carantină instituită după apariţia celui de-al doilea val de COVID-19.

„Este foarte dificil de prezis cât va dura cel de-a doilea val, deoarece depinde chiar de virus, de mediul său climatic, de măsurile care vor fi luate pentru a limita circulaţia virusului, de acceptarea lor şi, prin urmare, de impact”, scrie Consiliul ştiinţific.

„Putem trasa o ipoteză a unei ieşiri din al doilea val la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2021. Această ieşire ar trebui să fie însoţită de o revenire a circulaţiei virusului la un nivel foarte controlat (maximum 5.000 până la 8.000 de noi contaminări zilnice)”, precizează organismul.

Prin anunţarea de noi restricţii cel puţin până la 1 decembrie, preşedintele Emmanuel Macron a precizat că obiectivul este să se ajungă la „circa 5.000” de cazuri de contaminări zilnic, faţă de între 40.000 şi 50.000 în prezent.

Oricare ar fi succesul măsurilor implementate, ele nu vor fi probabil suficiente „pentru a evita alte valuri, după al doilea”, a avertizat Consiliul ştiinţific, care a recomandat carantina decisă în cele din urmă.

„Prin urmare, putem avea mai multe valuri succesive la sfârşitul iernii şi în primăvara lui 2021, în funcţie de mai multe elemente: starea climatică, nivelul şi eficienţa operaţională a strategiei de testare/urmărire/izolare (a cazurilor pozitive)”, a adăugat organismul.

Prin urmare, guvernele din Europa se vor confrunta cu o „gestionare a valurilor succesive de reapariţie” a epidemiei, „până la apariţia primelor vaccinuri şi/sau tratamente”, probabil în al doilea trimestru al anului 2021, a mai spus Consiliul ştiinţific francez.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet