Al doilea cel mai frecvent tip de cancer ucide mii de bărbați în fiecare an: Cum să te protejezi

Al doilea cel mai frecvent tip de cancer ucide mii de bărbați în fiecare an: Cum să te protejezi

Cancerul de prostată este a doua cauză de cancer la nivel global și a patra cauză de deces prin cancer pentru bărbați, astfel, diagnosticarea timpurie și măsurile de precauție poți salva mii de vieți, anual.

foto medic și bărbat în cabinet

Foto: Shutterstock

Nevoia de a face urina mai frecvent, sângele în urină sau în lichidul seminal și ezitarea atunci când mergeți la toaletă sunt toate semne indicatoare ale acestei boli , care răpune anual mii de bărbați.

Dar bărbații ar putea să-și reducă riscul de cancer prin exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă, potrivit lui Declan Cahill, consultant în chirurgie urologică la London Bridge Hospital, parte a HCA Healthcare UK.

Dr. Cahill spune că exercițiile fizice precum alergatul sau mersul pe bicicletă sunt câteva dintre schimbările în stilul de viață care ar putea reduce drastic riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Angajarea în exerciții fizice zilnice este primordială pentru menținerea sănătății prostatei. Atât exercițiile cardiovasculare, cât și antrenamentele de rezistență sunt la fel de importante. Activitățile cardio, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și a rezistenței, în timp ce antrenamentul de rezistență ajută la păstrarea masei musculare”, a declarat Dr. Cahill pentru MailOnline.

Pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, pierde mușchi, ceea ce poate crește riscul de a suferi de diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, fragilitate și chiar demență. Din acest motiv, Dr. Cahill subliniază importanța antrenamentului de rezistență pentru a menține masa musculară generală.

Menținerea mușchilor susține scheletul, arde calorii, îmbunătățește calitatea vieții și, potențial, face ca cancerul să fie mai puțin probabil și s-a demonstrat că suprimă celulele canceroase”, transmite el.

A fi activ și a avea o greutate sănătoasă poate da un impuls sistemului imunitar. Aceasta îl ajută să funcționeze cât mai bine, ceea ce înseamnă că poate fi mai eficient (n.r. - sistemul inumunitar) în depistarea și tratarea celulelor care ar putea deveni cancer, potrivit Cancer Research UK.

Această organizație caritabilă subliniază, de asemenea, că a fi activ reduce inflamația care poate determina celulele să se dividă mai des, ceea ce crește riscul de cancer.

De fapt, cercetările arată că bărbații ar putea reduce cu peste o treime șansele de a dezvolta cancer de prostată doar făcând mai multe exerciții cardio, cum ar fi jogging, înot sau ciclism.

Cercetătorii de la Școala suedeză de Științe ale Sportului și Sănătății au analizat date privind nivelul de activitate fizică, înălțimea și indicele de masă corporală (IMC) a 57.652 de bărbați, alături de informații privind stilul de viață și starea de sănătate percepută și rezultatele a cel puțin două teste de fitness cardiorespirator.

Participanții au fost apoi împărțiți în grupuri - cu o condiție fizică respiratorie scăzută, moderată și ridicată - pentru a vedea în ce măsură schimbările au afectat atât șansele de a se îmbolnăvi, cât și cele de a muri din cauza bolii.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de șapte ani, cercetătorii au constatat că 592 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer de prostată și 46 au murit din cauza bolii.

Însă cei care și-au îmbunătățit condiția fizică cardiorespiratorie anuală cu cel puțin 3 procente au avut un risc cu 35 procente mai mic de a dezvolta cancer de prostată, potrivit rezultatelor publicate în BMJ.

Modificări cheie ale alimentației care ar putea preveni cancerul de prostată

Evitarea consumului de alimente prea grase și de carne ar putea contribui la reducerea riscului de cancer de prostată.

Dr. Cahill subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase și o dietă echilibrată sunt „vitale” pentru sănătatea prostatei.

Atunci când consumați grăsimi, urmăriți să consumați un volum mai mare de grăsimi nesaturate, acolo unde este posibil, cum ar fi uleiul de măsline, nucile (migdale, alune, nuci pecan) și avocado. Limitați consumul zilnic de grăsimi saturate, care se găsesc în multe alimente procesate și fast-food-uri. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale poate furniza nutrienții necesari, ajutând în același timp la gestionarea greutății corporale și la reducerea riscului de a dezvolta probleme de sănătate, inclusiv cancerul de prostată”, a explicat Dr. Cahill.

Grăsimile saturate se găsesc în unt, în cărnurile grase și în brânzeturi, iar consumul lor în exces poate crește colesterolul și crește riscul de boli de inimă și circulatorii.

Dar cercetările au sugerat, de asemenea, că bărbații care mănâncă mai multe alimente grase, cum ar fi burgeri și pizza, care sunt bogate în grăsimi saturate, sunt mai expuși riscului de cancer de prostată decât cei care au o dietă vegană.

Acest lucru este conform cercetătorilor de la Universitatea McGill, care au descoperit că o genă implicată în evoluția cancerului de prostată (cunoscută sub numele de MYC) este alimentată de alimentele grase și de carnea roșie.

Studiul din 2019, publicat în Nature Communications, a implicat date genetice de la 319 pacienți cu cancer de prostată.

Aceștia au descoperit că, indiferent de vârstă sau de starea de obezitate, cei cu un consum ridicat de grăsimi aveau niveluri mai ridicate de MYC și aveau o formă mai agresivă de cancer, după multe măsuri.

Reunind datele, au descoperit că pacienții aveau de patru ori mai multe șanse de a muri de cancer de prostată dacă aveau niveluri ridicate de MYC alimentate de consumul de grăsimi.

Aceștia și-au testat teoria pe un model de șoarece și au observat același efect, descoperind că o intervenție dietetică - eliminarea cărnii și a grăsimilor saturate - a încetinit și chiar a oprit boala.

Alcoolul este un alt facor care favorizează cancerul de prostată

Reducerea consumului de alcool este o altă modalitate de a reduce riscul mai multor tipuri de cancer. Indiferent de băutura pe care o alegeți, consumul de orice formă de bere, vin sau băutură spirtoasă crește riscul de cancer la gură, la nivelul superior al gâtului, la laringe, la esofag, la sân, la ficat și la intestin.

Dar nu se știe dacă alcoolul crește de fapt riscul de cancer de prostată în mod specific, spune Prostate Cancer UK.

Consumul de alcool ar trebui să fie menținut în limitele ghidurilor naționale pentru a minimiza riscurile pentru sănătate”, avertizează Dr. Cahill.

Experții îi îndeamnă pe oameni să respecte aceste orientări, deoarece consumul de alcool poate crește riscul de apariție a șapte tipuri de cancer.

Alcoolul, atunci când este absorbit în organism, deteriorează celulele și le împiedică să repare daunele în general, spune Cancer Research UK.

De asemenea, poate afecta semnalele chimice care pot face ca celulele să se dividă mai ușor și, ca urmare, crește șansele inițiale de apariție a cancerului.

De fapt, o analiză statistică publicată în BMC Public Health în 2019, sugerează că a bea o sticlă de vin pe săptămână este echivalentul unui fumător de până la 10 țigări în aceeași perioadă în ceea ce privește riscul de cancer .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii