AHK România susţine planul Guvernului de subvenţionare a salariilor angajaţilor al căror program de lucru a fost redus

AHK România susţine planul Guvernului de subvenţionare a salariilor angajaţilor al căror program de lucru a fost redus

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) susţine intenţia Guvernului de implementare a modelului german de sprijinire a locurilor de muncă (Kurzarbeit) bazat pe subvenţionarea salariilor angajaţilor care au programul de muncă redus în urma crizei economice, potrivit unui comunicat remis marţi de organizaţia patronală.

"AHK România încurajează iniţiativa de implementare a modelului 'Kurzarbeit'. Mediul de afaceri româno-german susţine şi încurajează intenţia Guvernului de a implementa modelul 'Kurzarbeit' pentru susţinerea companiilor din România. Deja de la debutul pandemiei AHK România a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanţii săi şi pe diverse canale importanţa şi necesitatea acestei măsuri, bazându-se pe experienţa altor state, în special Germania, unde funcţionează cu succes de mai bine de un secol. Între timp, mai multe state europene au introdus modelul german", se menţionează în comunicatul remis de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Preşedintele AHK România, Dragoş Anastasiu, consideră că măsura de susţinere a economiei propusă de Guvern este absolut necesară în această perioadă.

"Mai ales acum este important să nu se ajungă la concedieri şi angajaţii să nu piardă contactul cu locul de muncă", a comentat Dragoş Anastasiu.

Reprezentanţii AHK România se arată disponibili pentru un dialog cu Guvernul şi pentru a se implica în definitivarea cadrului legal.

"Suntem în continuare deschişi la dialog şi dorim să ne implicăm în definitivarea cadrului legal, alături de partenerii sociali. Pentru că fără încrederea între partenerii sociali acest mecanism nu poate să funcţioneze. Stăm aşadar la dispoziţia Guvernului pentru a formula constructiv şi a finaliza textul de lege pentru implementarea rapida a sistemului 'Kurzarbeit' în România", se menţionează în comunicatul AHK România.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a propus, luni, patronatelor şi sindicatelor, implementarea unui mecanism de sprijinire a locurilor de muncă prin subvenţionarea de către Guvern a unei părţi a salariilor pentru acei lucrători cărora angajatorii le-au modificat orarul de muncă din program normal în program parţial, din cauza crizei economice. Practic, angajaţii cu programul de lucru scurtat ar urma să primească de la Guvern contravaloarea muncii pentru zilele în care nu mai sunt chemaţi la muncă de angajatori.

"Guvernul a informat partenerii sociali despre intenţia de a implementa în România un program de lucru flexibil (modelul Kurzarbeit) şi a solicitat acestora să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri. Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărţi între angajator, care va acoperi cel puţin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, şi stat, care va acoperi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului", precizează Ministerul Muncii într-un comunicat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”