Agrometeo: Conținut scăzut de umiditate pentru grâul de toamnă în Banat și Dobrogea; rezerve de apă apropiate de optim în Maramureș și Muntenia

Agrometeo: Conținut scăzut de umiditate pentru grâul de toamnă în Banat și Dobrogea; rezerve de apă apropiate de optim în Maramureș și Muntenia

Conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se va situa în limite scăzute în zona Banatului și a Dobrogei, dar și pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, Moldova și Crișana, vestul, sudul și izolat în estul Munteniei, potrivit prognozei agrometeorologice realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 11 - 17 martie 2017.

Pe de altă parte, rezerva de apă a solului agricol va înregistra valori satisfăcătoare în Maramureș, pe suprafețe extinse din Muntenia, nordul Crișanei și al Transilvaniei, sudul și local în estul Moldovei, izolat în nordul Olteniei. Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole.

"În cea mai mare parte a Transilvaniei, Dobrogei, nord-vestul și vestul Banatului, estul și local în centrul și sudul Olteniei, izolat în estul Munteniei se vor semnala deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică)", relevă prognoza.

Din punct de vedere meteorologic, perioada următoare se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, la nivelul întregii țări, temperatura medie diurnă a aerului încadrându-se între 0 — 10 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3 — 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar cea minimă se va situa între—3 și 6 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiții de producere a înghețului superficial la sol.

De asemenea, în perioada menționată se prognozează precipitații sub formă de ploi pe aproape întreg teritoriul agricol, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în nordul și centrul țării, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Potrivit prognozei, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, specialiștii ANM estimează că procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiță) se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile nordice și centrale, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua în continuare ușor mai lent. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi în general bună și medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetație se va prezenta medie și slabă, iar densitatea redusă.

"Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire (15-100%). În semănăturile efectuate în epoca optimă pe suprafețe restrânse, rapița va parcurge înfrunzirea (6-14 frunze), pe majoritatea suprafețelor agricole. În cea mai parte a plantațiilor, la pomii fructiferi se va menține repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireș, cais, piersic) se va semnala faza de umflare a mugurilor de rod. Vița de vie se va afla în continuare în starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii țări", potrivit prognozei agrometeo.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreținere la pomii fructiferi și vița de vie) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații.

Specialiștii ANM recomandă pentru această perioadă controlul vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu și rapiță), precum și a mugurilor de rod la pomii fructiferi și a coardelor la vița de vie, dar realizarea unor lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire și regenerare, precum și tratamente fito-sanitare) în vii și livezi.

De asemenea, tot pentru această perioadă se recomandă fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale (azotat de amoniu, complexe — NPK) și pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de primăvară din prima urgență.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…