Agricultorii polonezi protestează față de importul de cereale ucrainene: „Sunt de slabă calitate”

Agricultorii polonezi protestează față de importul de cereale ucrainene: „Sunt de slabă calitate”

Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi.

Cerealele din Ucraina sunt de calitate slabă, spus agricultorii polonezi FOTO EPA EFE

Cerealele din Ucraina sunt de calitate slabă, spus agricultorii polonezi FOTO EPA EFE

Aceste grupuri împiedică de joi la prânz tranzitul camioanelor dinspre Ucraina la cel puţin trei puncte de frontieră şi au oprit operaţiunile de descărcare a cerealelor ucrainene în unele docuri, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit preşedintelui Camerei Agricole din oraşul polonez Lublin, numai la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane protestează "pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene" şi faţă de "lipsa controalelor de calitate" în cazul acestora, situaţie permisă de faptul că "produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite" de cele poloneze.

Prețurile s-au prăbușit

În declaraţii acordate presei, reprezentanţii agricultorilor polonezi se plâng că mărfurile venite din Ucraina "nu au densitatea şi nici calitatea" cerute producătorilor locali şi solicită efectuarea de controale la punctele de recepţie a cerealelor.

Un deputat al Partidului Agrar Polonez, Jaroslaw Rzepa, a avertizat săptămâna aceasta că aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale poloneze sunt înmagazinate fără perspective de comercializare după ce pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene a provocat prăbuşirea preţurilor.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Și fermierii români cer ajutor

Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață, au informat fermierii.

„Clubul Fermierilor Români salută inițiativa ministrului agriculturii, dl. Petre DAEA, de a ridica problema importurilor de produse agricole ucrainene care afectează piața UE și, în special pe cea din România, în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles.

Șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polinia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene soluții pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară. Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în conferința de presă că își asumă să revină în fața Comisiei Europene și a Consiliului cu propuneri concrete pentru activarea mecanismului de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al UE”, au informat joi fermierii.

Concurență neloială pe piață

Potrivit acestora, importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români , care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață.

Astfel, cu importuri de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina care au totalizat în 2022 circa 3 milioane tone și la prețuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să-și comercializeze produsele, care sunt stocate și determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăți mari în finanțarea continuării activității agricole.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...