Agonia șefului Hezbollah. Hassan Nasrallah „s-a sufocat” din cauza vaporilor toxici din buncărul distrus de bombele israeliene

Agonia șefului Hezbollah. Hassan Nasrallah „s-a sufocat” din cauza vaporilor toxici din buncărul distrus de bombele israeliene

Un post de știri israelian a afirmat că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-ar fi „sufocat” din cauza gazelor toxice din buncărul său secret, după ce acesta a fost distrus de bombele de peste o tonă aruncate de avioanele israeliene vineri.

Hasan Nastrallah, fostul lider al Hezbollah, ucis de Israel/ FOTO:X

Hasan Nastrallah, fostul lider al Hezbollah, ucis de Israel/ FOTO:X

Oficialii l-au scos pe Nasrallah din buncăr duminică, găsindu-i corpul intact, fără răni vizibile pe el, a informat Canalul 12 din Israel.

Acest lucru sugerează că a fost îngropat sub dărâmături după ce 80 de bombe anti-buncăr au fost lansate asupra ascunzătorii sale fortificate.

Postul israelian susține că prăbușirea l-a făcut pe bărbatul de 64 de ani să se sufoce și să moară în „agonie”, în timp ce camera se umplea de fumul exploziilor.

Oficialii medicali și de securitate care au scos cadavrul lui Nasrallah din groapa din sudul Beirutului au declarat însă, pentru Reuters că acesta a fost cel mai probabil ucis de un traumatism contondent cauzat de explozii.

Oficialii Hezbollah au păstrat tăcerea cu privire la detaliile morții lui Nasrallah, corpul șefului organizației islamiste fiind transportat la un spital din apropiere, din Beirut.

Asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, cu bombe de distrugere a buncărelor fabricate în SUA, a venit vineri, ca urmare a unei breșe critice de informații pe fondul deceniilor de infiltrare a structurilor de comandă militante iraniene și libaneze.

Atacul a avut loc la doar o săptămână după detonarea mortală a mii de pagere ale membrilor Hezbollah și a sute de stații radio, care au ucis zeci de oameni și a rănit mii.

O sursă de securitate a declarat pentru Reuters, cu mai puțin de 24 de ore înainte de lovitura importantă, că Israelul și-a petrecut 20 de ani concentrând eforturile de spionaj asupra Hezbollah, astfel încât să-l poată lovi pe Nasrallah când dorea.

Între timp, o altă sursă a declarat presei franceze că sosirea lui Nasrallah la sediul Hezbollah a fost divulgată către IDF de o cârtiță iraniană, sugerând că șeful organizației a fost vândut de susținătorii săi.

„Trădarea”

Conștient de pericol, Nasrallah a evitat aparițiile publice de teama unui asasinat, rămânând în mare parte ascuns, de când Israelul și Hezbollah au purtat un război de o lună în 2006.

Mișcările sale au fost puternic restricționate și cunoscute doar de câțiva comandanți militari ai săi de încredere, în timp ce cercul de oameni pe care i-a văzut în persoană era foarte mic, potrivit unei surse familiare cu aranjamentele de securitate ale lui Nasrallah.

De la exploziile pagerelor din 17 septembrie, șeful Hezbollah a devenit și mai vigilent, scrie Daily Mail.

Nasrallah a ales să nu meargă la înmormântarea unuia dintre comandanții săi de încredere și a început să lanseze discursuri preînregistrate, mai degrabă decât să fie difuzate în direct.

Dar nicio măsură de securitate nu ar fi împiedicat forțele aeriene israeliene să-și distrugă adversarul din propria curte, după ce șefii IDF au primit „informații în timp real că Nasrallah se întâlnea cu mulți teroriști de rang înalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Nadav Shoshani.

Mai multe surse de securitate din Liban au declarat că asasinarea lui Nasrallah înseamnă că Israelul trebuie să fi pătruns cu succes în eșaloanele superioare ale structurii de comandă a Hezbollah cu agenți și informatori ascunși care au reușit să dezvăluie detalii despre mișcările sale către IDF.

Atacul asupra pagerelor și stațiilor radio a fost un pas esențial în căutarea lui Nasrallah

Istoricul militar și analistul Michel Goya a susținut că atacul asupra pagerelor și stațiilor radio a fost un pas esențial în căutarea lui Nasrallah.

Prin paralizarea mijloacelor de comunicare sigure ale grupului, câțiva membri ai conducerii Hezbollah au fost „forțați să se întâlnească în persoană” la sediul grupului, a spus el – ceva ce înainte din cauza precauțiilor de securitate nu ar fi făcut niciodată.

Dar odată ce s-a confirmat că membrii de rang înalt se află în aceeași locație, cineva a alertat armata israeliană pentru ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să poată autoriza atacul.

„Este o lovitură masivă și un eșec al informațiilor pentru Hezbollah”, spune Magnus Ranstorp, expert în Hezbollah, de la Universitatea Suedeză de Apărare.

Știau că se întâlnește. Se întâlnea cu alți comandanți. Și s-au dus după el.

O sursă de securitate libaneză a informat publicația franceză Le Parisien că o cârtiță iraniană a fost responsabilă pentru scurgerea informațiilor către Israel.

Deși acest lucru nu a fost încă confirmat, ar constitui o breșă devastatoare a informațiilor pentru Hezbollah și susținătorii săi din Republica Islamică.

Atât Hezbollah, cât și Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC) se confruntă acum cu o provocare enormă de a bloca infiltrarea în rândurile sale, care i-a permis inamicului său să distrugă depozitele de arme, să-i compromită comunicațiile și să-l asasineze pe liderul veteran.

”Israelul s-a infiltrat în mod clar în Hezbollah la niveluri extrem de sensibile și consecvente, ucigând rețelele de comandă de rang înalt prin lovituri aeriene, paralizându-i capacitatea de comunicare și coordonare și zdrobind organizația, refuzându-i până acum timpul de a se recupera și de a se regrupa”, a declarat Burcu Ozcelik, cercetător principal RUSI pentru securitatea Orientului Mijlociu.

”Acesta a fost punctul culminant al unor ani de culegere de informații complexe și sincronizate în cadrul instituțiilor de securitate israeliene, încă dinainte de 2006”, mai spune analistul.

Lovitura magistrală a Israelului

Săptămâna trecută a apărut pe rețelele de socializare o imagine care îl arată pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu ținând un telefon la ureche, flancat de o pereche de oficiali militari.

Se spune că imaginea descrie momentul în care Netanyahu a dat undă verde oficialilor IDF să lanseze lovitura fatală asupra sediului Hezbollah.

Atacul a avut loc în timp ce Netanyahu se afla la New York pentru a lua cuvântul în cadrul Adunării Generale a ONU, doi oficiali ai serviciilor secrete israeliene confirmând pentru Reuters, că prim-ministrul a autorizat atacul în timp ce participa la summit.

La ordinul lui Netanyahu, avioane de vânătoare F-15I din escadrila 69 a IAF au decolat de la baza aeriană Hatzerim din sudul Israelului, parcurgând în câteva minute întreaga țară înainte de a survola frontiera libaneză și de a se îndrepta spre Beirut.

Imaginile și înregistrările video ale decolării difuzate de IAF au permis experților în aviație militară să determine tipurile de muniții care au reușit să îl vizeze pe Nasrallah în cartierul său general subteran.

Se pare că avioanele F-15 au desfășurat muniții devastatoare „bunker buster” de peste o tonă, de fabricație americană - GBU-31(V)3/B JDAM - care sunt concepute pentru a pătrunde adânc în ținte întărite înainte de a-și detona explozibilii puternici pentru un efect maxim.

Bombele ghidate cu precizie își găsesc ținta cu acuratețe, în timp ce greutatea maximă a armei, întărită cu o carcasă groasă de oțel, o face să străpungă straturi de pământ și beton.

Odată ajunsă în interior, fitilul întârziat declanșează explozia, distrugând fără scăpare țintele.

Generalul de brigadă Amichai Levin, comandantul bazei aeriene israeliene Hatzerim, a declarat că toate bombele au atins ținta în câteva secunde, iar videoclipurile și imaginile șocante de la locul exploziei au servit drept mărturie a puterii de temut a JDAMS.

Munițiile au distrus trei din cele patru clădiri care se aflau deasupra cartierului general al Hezbollah din Dahiyeh și au lăsat cratere enorme în pământul brun-roșcat.

”Zeci de bombe au lovit ținta în câteva secunde, cu o precizie foarte mare, iar acest lucru face parte din ceea ce este necesar pentru a lovi adăposturi subterane la această adâncime”, a declarat Levin.

Tije metalice răsucite au fost văzute ieșind din rămășițele structurilor de beton armat, în timp ce salvatorii scoteau corpuri din moloz cu ajutorul unor trolii, atât de adâncă era adâncimea craterelor.

Corpul lui Nasrallah ar fi fost recuperat intact în weekend, ceea ce sugerează că acesta ar fi murit din cauza forței exploziilor sau sufocat după ce a fost prins sub pământ.

Locotenent-colonelul israelian care comandă escadrila 69, cunoscut doar ca „Mem”, a oferit puține detalii, dar a precizat că atacul asupra lui Nasrallah s-a desfășurat „fără probleme”.

„Ne-am dus să lovim în inima Beirutului, în Dahiyeh. Știam pe cine vrem să țintim”, a declarat el.

Dar șeful IDF, Herzi Halevi, a declarat pentru Jerusalem Post că atacul a fost planificat de mult timp, sugerând că forțele aeriene așteptau confirmarea finală a locației lui Nasrallah înainte de atac.

”Acest atac a fost planificat de mult timp și a fost executat la momentul potrivit, cu precizie”, a declarat Halevi.

Ce urmează?

În urma atacurilor brutale ale Israelului și a pierderii liderului său, Hezbollah va continua cu siguranță.

Grupul, al cărui nume înseamnă „Partidul lui Dumnezeu”, avea undeva între 25.000 și 50.000 de luptători înainte de escaladarea actuală, potrivit estimărilor americane și israeliene, împreună cu stocuri mari de arme și o rețea extinsă de tuneluri în apropierea graniței cu Israel.

Datorită deceniilor de sprijin din partea Iranului, înainte de conflictul actual, Hezbollah era printre cele mai bine înarmate armate neconvenționale din lume, cu un arsenal estimat de 150.000 de rachete și drone.

Aceasta este de zece ori mai mare decât arsenalul pe care îl avea grupul în 2006, în timpul ultimului război cu Israelul, conform estimărilor israeliene.

În ultimul an, și mai multe arme au ajuns în Liban din Iran, împreună cu cantități semnificative de ajutor financiar, a declarat o sursă avizată pentru Reuters.

Hezbollah a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a înlocui rapid comandanții pierduți. Vărul lui Nasrallah, Hashem Safieddine, a fost de mult timp considerat succesorul liderului ucis.

Între timp, liderul interimar al Hezbollah, Naim Kassem, a promis că va continua să lupte împotriva Israelului și a spus că gruparea militantă libaneză este pregătită pentru o luptă lungă.

„Israelul nu a putut să ne afecteze capacitățile (militare)”, a declarat el într-o declarație televizată, luni.

Armata israeliană spune că a ucis opt dintre cei mai înalți nouă comandanți militari ai Hezbollah, incluzându-l și pe Nastrallah, în acest an, mai ales în ultima săptămână.

Acești comandanți au condus unități variind de la divizia de rachete până la forța de elită Radwan.

Comandantul adjunct al Gărzilor Revoluționare Iraniene, Abbas Nilforoushan, a fost, de asemenea, ucis în atacurile israeliene de la Beirut de vineri, a informat sâmbătă presa iraniană, citând un reportaj al televiziunii de stat.

Atacurile aeriene israeliene au lovit peste o mie de ținte ale Hezbollah în ultimele două săptămâni, susțin oficialii israelieni, iar aproximativ 1.500 de luptători Hezbollah au fost mutilați de pagerele și stațiile radio care au explodat în perioada 17-18 septembrie.

Un oficial de securitate israelian a declarat pentru Reuters în weekend, că „o parte importantă” din stocurile de rachete ale Hezbollah au fost distruse, în timp ce alți oficiali au spus că Hezbollah a reușit să lanseze doar câteva sute de rachete pe zi în ultima săptămână ceea ce sugerează că i-au fost diminuate capacitățile.

Dr. Burcu Ozcelik de la RUSI, a declarat pentru Daily Mail că grupul libanez și susținătorii lor iranieni se află acum într-un moment critic.

„Hezbollah nu va dispărea peste noapte ca actor important în Liban și în regiune, în ciuda loviturilor pe care le-a îndurat... dar statutul Hezbollah ca cel mai important activ strategic al Iranului și principalul factor de descurajare împotriva Israelului a fost acum grav degradat.

Modul în care Iranul alege să răspundă va avea consecințe importante pe măsură ce conflictul evoluează”, spune acesta.

Credința Hezbollah că va supraviețui bazându-se pe arsenalul său de arme, pe personal și pe sprijinul Iranului ar putea fi greșită, în special având în vedere că Iranul nu a sărit încă în apărarea sa.

„Hezbollah a fost cea mai puternică facțiune militară și politică din Liban, dar rolul său a rămas constant controversat. Nu s-a ajuns niciodată la un consens cu privire la rolul său legitim în țară”, a declarat Ozcelik.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

3 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

4 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor

5 Foarte interesante amănunte!