AGLOMERAŢIE la mai multe benzinării din ţară, cu o zi înaintea creşterii accizei la carburant
Mai multe staţii de carburant din municipiul Suceava au fost aglomerate, luni, după ce numeroşi şoferi au vrut să facă plinul rezervoarelor autovehiculelor înaintea creşterii preţurilor ca urmare a accizării suplimentare, administratorii staţiilor susţinând că au avut vânzări record.
Suceava: Aglomeraţie în staţiile de carburant, unde s-au înregistrat vânzări record pentru o zi (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit unui administrator al unei staţii de carburant din Suceava, la toate pompele au existat, pe parcursul zilei, câte trei-patru maşini la alimentare, timpul de aşteptare nefiind mai mare de zece minute, însă spre seară s-a înregistrat un număr mai mare de clienţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Acesta a spus că vânzările înregistrate în cursul acestei zile au fost cele mai mari din ultimii patru ani.
Un alt administrator al unei staţii de carburant a precizat că vânzările de luni au fost mai mult decât dublu faţă de o zi obişnuită, adăugând că este un record de vânzări pentru o singură zi.
Administratorii staţiilor de carburant se aşteaptă ca în următoarele zile fluxul de clienţi să fie mult diminuat în condiţiile în care numeroşi şoferi au făcut plinul rezervoarelor.
Ei au menţionat că, în medie, câştigul la un plin de rezervor făcut înaintea scumpirii carburanţilor este de 20 de lei.
Cozi imense la mai multe benzinării din Iaşi, cu o zi înaintea creşterii accizei la carburant
Cozi imense s-au format, luni după-amiază, la mai multe benzinării din Iaşi cu o zi înaintea introducerii accizei suplimentare la carburant, şoferii susţinând că încearcă astfel să facă economii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cozile la staţiile peco din Iaşi au început să se formeze de luni încă din jurul prânzului. La majoritatea benzinăriilor, timpul de aşteptare al şoferilor a crescut semnificativ, formându-se cozi care au ajuns chiar şi la câteva sute de metri.
Una din cele mai aglomerate benzinării din Iaşi a fost cea situată în zona industrială a municipiului, unde au venit să alimenteze în special şoferii de TIR-uri. În aceste benzinării aşteptau la rând zeci de maşini.
"Nu am mai avut un flux atât de mare niciodată. N-am apucat nici să mânânc azi. Lucrez de zece ani aici, dar n-am mai văzut aşa ceva", a spus reprezentantul benzinăriei respective.
Şoferii susţin că au venit luni în benzinării pentru a evita scumpirile la carburanţi, care se vor înregistra începând de marţi, o dată cu introducerea accizei suplimentare la carburant.
"Vreau să pun un plin la maşină, pentru a face ceva economie. Ştiu că voi avea benzină doar câteva zile, poate o săptămână, dar la mine fiecare leuţ contează", a declarat Mihai N., proprietarul unui autoturism.
Majoritatea şoferilor spun că Guvernul putea să evite introducerea accizei la combustibili, conducătorii auto apreciind că "şi-aşa benzina este scumpă".
Majorarea accizei pentru carburant, de 7 eurocenţi pe litru, intră marţi în vigoare, având ca efect creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor.
Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorată de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.
Acciza la benzina fără plumb va urca de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi ridicată de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.
Pentru kerosen, acciza va fi majorată de la 469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.
Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.
Reprezentanţii Rompetrol şi ai Petrom estimau, în februarie, că majorarea accizei va determina scăderea vânzărilor de benzină şi motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări, după care consumatorii ar urma să se obişnuiască şi să revină la consumul anterior.
Transportatorii corecţi, care îşi desfăşoară activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenţi din cei 7 cenţi, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a declarat duminică premierul Victor Ponta .
El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.
Sursa: mediafax.ro