Agenții de la Poliția Locală vor fi înarmați cu pistoale letale. Cum se pregătesc pentru asta

Agenții de la Poliția Locală vor fi înarmați cu pistoale letale. Cum se pregătesc pentru asta

Agenții de la Poliția Locală vor putea fi dotați cu armament letal, arată un proiect de lege prin care se dorește și schimbarea competențelor acestora. În acest moment, polițiștii locali sunt înarmați cu pistoale cu gloanțe de cauciuc.

Poliţia Locală  poate primi mai multe competențe

Poliţia Locală poate primi mai multe competențe

Poliția Locală ar putea primi noi competențe, inclusiv în domeniul circulației rutiere ori al pazei obiectivelor sau portul de armă letală, iar agenții vor avea obligativitatea de a urma cursuri de formare profesională.

„MDLPA a implementat Proiectul cu denumirea «Consolidarea capacității instituționale a autorităților administrației publice centrale cu atribuții în domeniu, în vederea creșterii calității serviciului public de poliție locală», Cod MySMIS 129988, Cod SIPOCA 722, în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Institutul Național de Administrație. Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind organizarea și funcționarea poliției locale care să asigure un management eficient al carierei polițistului local, precum și modernizarea sistemului de formare continuă și de perfecționare a pregătirii acestora”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect legislativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării (MDLPA).

În principiu, polițiștii locali rămân cu aceleași misiuni, dar apar modificări privind competențele lor, mai precis, în domeniul pazei obiectivelor. Astfel, în afara pazei bunurilor, sunt introduse competențe în paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului.

Când vine vorba despre domeniul circulației pe drumurile publice, polițiștii locali vor avea atribuții privind dirijarea circulației. În prezent, acești agenți pot da sancțiuni numai pentru parcări neregulamentare.

Pot primi și arme letale

Proiectul de lege mai prevede și dotarea polițiștilor locali cu arme letale, dar numai în unele cazuri, este adevărat. În prezent, acești agenți sunt dotați cel mult cu arme cu glonț de cauciuc. „Luând în considerare modul în care este organizat serviciul de poliție locală, faptul că activitatea poliției locale este guvernată printre altele pe principiul prevenției și având în vedere toate implicațiile dotării și uzului de armă letală, se propune realizarea dotării cu armament letal numai cu aprobarea Instituției Prefectului și a structurilor teritoriale ale Poliției Române, după analizarea valorii indicatorilor de criminalitate și a gravității faptelor infracționale, existente la nivelul localității. Dotarea structurilor de poliție locală se realizează în acest moment în mod diferit, noua reglementarea stabilește limitele în care aceste structuri pot fi dotate unitar, pentru prestarea serviciului la aceleași standarde”, mai apare în motivarea propunerilor.

Costurile cursurilor pot fi decontate

Interesant este că pentru a putea face față acestor noi îndatoriri polițiștii locali vor fi obligati să urmeze cursuri de formare profesională. Programele de formare inițială se vor desfășura în instituții de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) având ca scop acumularea cunoștințelor și deprinderilor practice necesare exercitării funcției de polițist local. Noua măsură prevede că „programele de formare inițială în domeniul ordinii publice și circulației rutiere ce se desfășoară în cadrul MAI au durata de 4 luni”.

Conform proiectului, arată avocat.net, cheltuielile de școlarizare vor fi responsabilitatea poliției locale sau a autorităților locale, iar încetarea raporturilor de serviciu din motive imputabile polițiștilor locali va putea implica obligația polițistului local de a achita contravaloarea cheltuielilor de școlarizare: „polițistul local care, din motive imputabile lui, nu a absolvit programul de formare inițială și programul de formare specializată destinat polițiștilor locali (...) nu va putea fi încadrat pe o funcție publică specifică, urmând a fi eliberat din funcția publică specifică și obligat să achite contravaloarea programelor de formare”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri