Agenția de presă maghiară: Guvernul ungar consideră în continuare unificarea naţională ca un obiectiv strategic

Agenția de presă maghiară: Guvernul ungar consideră în continuare unificarea naţională ca un obiectiv strategic

Guvernul ungar nu renunţă la obiectivele sale strategice naţionale nici în această situaţie economică dificilă cauzată de război, astfel că îşi continuă munca de unificare naţională prin consolidarea comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei şi prin grija faţă de aceste comunităţi, a declarat Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politica naţională în cadrul Cancelariei premierului ungar, potrivit Agenției de presă maghiară, MTI.

Viktor Orban la BucureștiFoto: Captura YouTube

La o conferinţă de trei zile, intitulată "Diaspora 2023 – Comunităţi fără frontiere", organizată începând de joi de Universitatea din Pécs (PTE), Árpád János Potápi a subliniat: preocuparea Cabinetului pentru părţile naţiunii, comunităţile naţionale şi maghiarii care trăiesc în afara graniţelor Ungariei este fundamentală, explicită şi continuă.

Politicianul ungar, care este protectorul principalul al conferinței, a spus: toate acestea se întâmplă din 2010, de când acum treisprezece ani Parlamentul a decis să înființeze instituția dublei cetățenii, reprezentând forța unificatoare a națiunii, iar această piatră de hotar a determinat de atunci politica națională a Guvernelor Orbán.

Árpád János Potápi a precizat că Guvernul sprijină aproape o sută de instituţii şi programe de importanţă naţională, printre care Programul Naţional de Repornire, Programul Naţiunea Protectoare şi Programul pentru sprijinirea educaţiei în limba maghiară pe pământul natal, iar în cadrul acestuia din urmă, cuantumul anual al sprijinului pentru elevi şi pentru studenţi a fost majorat la 100.000 de forinţi (268 de euro) pentru fiecare regiune.

Secretarul de stat a amintit şi de lansarea programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, datorită căruia a fost sprijinită construcţia sau renovarea unui număr de aproximativ 900 de grădiniţe şi creşe, pentru a contribui la dăinuirea şi consolidarea comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, precizând că lucrările de dezvoltare au fost deja finalizate în 800 de locaţii.

De asemenea, prin Programul "Fără frontiere" o jumătate de milion de elevi din Ungaria au putut vizita sau pot vizita una din regiunile din Bazinul Carpatic. Elevii de clasa a şaptea pot cunoaşte în continuare fostele teritorii maghiare, cu finanţarea statului.

Secretarul de stat ungar a atras atenţia asupra faptului că Guvernul de la Budapesta sprijină în primul rând programele şi evenimentele culturale din afara graniţelor Ungariei, iar beneficiarii de burse pot ajunge și la comunitățile maghiare din diaspora. Guvernul ungar a înființat academii sportive și sprijină evenimentele sportive de dincolo de granițele Ungariei.

De asemenea, a sprijinit 80 de cluburi de echitaţie cu 220 de milioane de forinţi (589,5 de mii de euro) în cadrul programului de echitaţie lansat în Transilvania, iar anul acesta programul va fi extins pe întregul Bazin Carpatic.

După cum a mai afirmat oficialul ungar, Bazinul Carpatic a fost întotdeauna o zonă economică, de aceea, începând din 2014, Guvernul sprijină întreprinderile maghiare de peste hotare, inclusiv pe cele care angajează şi lucrători maghiari. În ultimii zece ani au fost stabilite sau consolidate 1.000 de relaţii de înfrăţire în Bazinul Carpatic la nivelul localităţilor, iar începând cu anul 2022 statul sprijină şi cooperarea economică.

La rândul său, Katalin Szili, membră în Consiliul de administraţie al fundaţiei care administrează Universitatea din Pécs, şi consilier principal al premierului, a subliniat în discursul său de salut: Guvernul ungar a obținut rezultate politice naționale uriaşe în ultimii treisprezece ani, şi se poate afirma că poporul maghiar este o naţiune mondială şi că toţi maghiarii contează, oriunde ar trăi în lume. Din acest considerent fiecărui maghiar trebuie să i se garanteze posibilitatea de a prospera pe pământul natal şi de a-şi menţine cu uşurinţă relaţiile cu alţi maghiari.

Attila Miseta, rectorul universităţii și-a exprimat încrederea că relaţiile de cooperare dintre maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei și cei care locuiesc și lucrează în țara-mamă, precum și dintre instituțiile acestora, vor fi mai bune și mai organice ca urmare a conferinței.

Articol realizat cu sprijinul agenției Rador


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…