Agent special al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist: „Acoperișul ar fi trebuit păzit”

Agent special al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist: „Acoperișul ar fi trebuit păzit”

În SUA a izbucnit un scandal după tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Doi senatori americani au cerut deja o anchetă pentru a afla cum a reușit un lunetist să ajungă pe o clădire din apropierea locului unde se desfășura mitingul. Și FBI a recunoscut că e „surprinzător” faptul ca nimeni nu a reușit să-l oprească pe atacator înainte ca acesta să tragă asupra lui Trump.

Imagini apărute pe rețelele sociale filmate de la locul atacului arată cum atacatorul era la vedere, pe un acoperiș din apropiere. Clipurile video îl surprind pe acesta chiar când începe să tragă.

„Are o armă!”

Un alt clip video suprinde momentele dinainte când unii oameni l-au văzut pe acesta înainte să tragă și strigau „Are o armă! Are o armă!”

Doi senatori republicani din Comisia de securitate internă a Senatului au cerut o anchetă și o audiere cu privire la tentativa de asasinare a lui Trump.

Senatorul republican Josh Hawley din Missouri a scris pe X că această comisie „trebuie să investigheze această tentativă de asasinat și să ajungă afle cum a fost posibil acest lucru”, potrivit CNN .

Colegul său Rick Scott a cerut comisiei din Senat să organizeze o audiere cu privire la atacul armat înainte de 1 august, spunând că este „absolut de neiertat faptul că potențial asasin a avut o linie directă de tragere asupra fostului președinte și principalului candidat la președinția Statelor Unite."

„Comisia pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale (HSGAC) are o obligație față de poporul american de a cere răspunsuri de la Departamentul de Securitate Internă și Serviciul Secret al SUA cu privire la modul în care s-a întâmplat acest lucru și la ce măsuri sunt luate pentru a investiga această tentativă de asasinat, ca și pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus congresmanul din Florida.

De asemenea, la câteva ore după atac, Comisia de monitorizare din Camera Reprezentanţilor a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie.

„Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a spus comisia într-o declaraţie pe reţelele sociale.

Și FBI consideră „surprinzător” faptul că atacatorul a fost atât de aproape de a-și atinge ținta.

Kevin Rojek, șeful biroului FBI din Pittsburgh, a spus la conferința de presă din această dimineață că este „surprinzător” faptul că atacatorul a putut să tragă mai multe focuri de armă în timpul mitingului lui Trump din Pennsylvania.

Un reporter l-a întrebat: „Se pare că forțele de ordine au aflat doar când au fost trase focuri de armă. Asta e informața pe care o aveți?”

Rojek a răspuns: „Aceasta este evaluarea în acest moment”.

„Încă investigăm aparatul de securitate pe care Serviciul Secret îl avea în vigoare, pentru a afla ce întâmplat. Va fi o investigație lungă pentru a afla exact ce s-a întâmplat și cum a putut individul să aibă acces la acea locație”, a adăugat el.

Doi foști agenți ai FBI și-au exprimat de asemenea surprinderea că acoperișul pe care a urcat atacatorul nu a fost securizat, având în vedere cât de aproape era de scenă.

Autoritățile spun că acoperișul se afla la aproximativ 120-150 de metri de Trump.

Steve Moore, un agent special al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist, a declarat pentru CNN că acoperișul ar fi trebuit păzit.

Un alt fost agent FBI, Bobby Chacon, s-a declarat și el surprins că nimeni nu a securizat acel acoperiș, pe care l-a numit „locul perfect”.

„Este cea mai apropiată clădire cu o linie de tragere clară de locul unde era scena. Sunt șocat că nu aveau pe cineva pe acel acoperiș”, a spus Chacon.

Moore spune că se așteaptă la „schimbări drastice” în procedurile de securitate ca urmare a atacului, inclusiv extinderea perimetrelor și securizarea mai atentă a locurilor în care se desfășoară astfel de mitinguri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii