Aftele bucale la copii: cum se manifestă, de ce apar și cum le tratăm

Aftele bucale la copii: cum se manifestă, de ce apar și cum le tratăm

Aftele bucale, cunoscute și sub denumirea de stomatită aftoasă, reprezintă o afecțiune destul de frecvent întâlnită în rândul copiilor, caracterizată prin apariția unor leziuni similare cu un ulcer sau o rană în cavitatea bucală. Chiar dacă nu sunt considerate neapărat o problemă gravă, aceste leziuni sunt, de cele mai multe ori, foarte dureroase, provocând disconfort semnificativ în activitățile zilnice precum mâncatul, vorbitul sau periajul dinților. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre simptomele și cauzelor aftelor bucale la copii, precum și despre tratamentul acestora.

Cum se manifestă aftele bucale la copii?

Din punct de vedere al aspectului, aftele bucale la copii se prezintă sub forma unor leziuni de dimensiuni reduse, rotunde sau ovale, de culoare albă sau gălbuie. Pot fi localizate pe interiorul buzelor, pe limbă ori în gât și pot apărea individual sau în grupuri. Durerea și usturimea la contactul cu alimentele sau lichidele, adesea asociate cu dificultate la masticație și înghițire, reprezintă cele mai importante simptome ale aftelor. În unele cazuri, ele pot fi suficient de dureroase pentru a duce la evitarea ingestiei chiar și de lichide, ceea poate duce la apariția deshidratării la copii. Aceasta din urmă se poate manifesta prin simptome precum: scăderea rapidă în greutate, tahicardia, hipotensiunea arterială, extremitățile reci, mucoasele uscate, transpirația axilară diminuată sau deprimarea fontanelei.

De ce apar aftele bucale la copii?

Aftele pe limbă pot fi rezultatul unor mușcături accidentale, dar pot fi cauzate și de anumite alimente, cum ar fi cele cu conținut ridicat de sare, sau de anumite infecții. Aftele de pe buze pot apărea atunci când copilul își mușcă repetat buzele sau pot fi rezultatul unei intervenții stomatologice. Cele din gât pot fi cauzate de alergii alimentare sau de alimente foarte acide, care irită amigdalele.

Dincolo de aceste cauze, există mai mulți factori de risc pentru afte bucale la copii, factori ce includ: predispoziție genetică pentru apariția aftelor (dacă părinții au avut afte, este posibil ca și copiii să se confrunte cu aceeași problemă), stresul, fluctuațiile hormonale, ciclul menstrual, deficitul de vitamine sau minerale, problemele sistemului imunitar.

O cauză exactă poate fi stabilită doar de către medic!

Cum se tratează aftele bucale la copii?

Tratamentul aftelor bucale la copii nu este, de obicei, necesar, acestea vindecându-se de la sine, mai ales dacă se are grijă să se evite alimentele condimentate sau băuturile acide. Dacă se consideră necesar, există anumite tratamente ce pot ajuta la ameliorarea durerii și accelerarea procesului de vindecare.

O metodă eficientă de tratament este clătirea cu apă de gură și bicarbonat de sodiu, care ajută la neutralizarea acidității din cavitatea bucală, reducând astfel durerea și inflamația. De asemenea, badijonajul cu glicerină boraxată poate fi util, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. În cazul în care durerea persistă, pot fi utilizate anestezicele topice.

În plus, există și o serie de remedii naturale care pot fi folosite, precum ceaiul de mușețel, echinacea, smirna și rădăcina de lemn dulce. Acestea pot fi aplicate direct pe zona afectată sau folosite pentru clătirea gurii.

De obicei, aftele bucale nu sunt grave și se vindecă de la sine. Cu toate acestea, este important să consulți un medic dacă: aftele sunt mari sau dureroase, nu se vindecă, sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi febră sau stare generală proastă, ori copilul are dificultăți la mâncat sau la vorbit. 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot fi considerate un substitut pentru vizita la medic. Dacă cel mic se confruntă cu afte bucale sau alte probleme de sănătate, adresează-te unui medic pentru a beneficia de un diagnostic exact și un plan de tratament adecvat!

Surse:

https://www.medlife.ro/articole-medicale/afte-copii-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/stomatita-aftoasa-recurenta-cauze-simptome-tratament 


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii