Africa de Sud: Fostul preşedinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru afront adus justiţiei
Curtea Constituţională din Africa de Sud l-a condamnat marţi pe fostul preşedinte Jacob Zuma la 15 luni de închisoare pentru afront adus justiţiei prin refuzul său de a se prezenta în faţa unei comisii anticorupţie, primind ordin să se predea în cinci zile, relatează AFP.
Sesizată de o comisie anti-corupţie, cea mai înaltă instanţă a ţării a adoptat acest verdict "cu majoritatea voturilor membrilor săi", a precizat judecătoarea Sisi Khampepe.
"Curtea Constituţională nu are altă opţiune decât să decidă că domnul Zuma este vinovat de afront adus justiţiei", a declarat judecătoarea înainte de citirea sentinţei.
"Acest gen de reticenţă şi de sfidare este ilegal şi va fi pedepsit", a declarat Sisi Khampepe. "Nu am altă opţiune decât să îl trimit la închisoare pe domnul Zuma, în speranţa că acest lucru va transmite un mesaj fără echivoc (...) Statul de drept şi justiţia prevalează", a adăugat ea.
De la crearea în 2018 a comisiei însărcinate cu anchetarea corupţiei generalizate în cei nouă ani de putere, Zuma, deja acuzat de circa 40 de mărturii, a făcut tot mai multe manevre în încercarea de a evita să dea explicaţii, făcând recurs după recurs sau apelând la dreptul la tăcere.
După o nouă convocare, dintr-o lungă serie, de la sfârşitul lunii februarie căreia nu i-a dat curs, comisia a cerut o condamnare la doi ani de închisoare împotriva fostului şef al statului. De această dată, fostul preşedinte nu a ignorat doar comisia, ci şi o decizie din ianuarie a Curţii, care îl obliga să se prezinte în faţa justiţiei şi îl priva de dreptul la tăcere.
În cadrul unei audieri virtuale în martie, avocatul comisiei, Tembeka Ngcukaitobi, a declarat că nu mai este vorba dacă fostul fostul preşedinte trebuie să meargă la închisoare, ci "cât timp trebuie să stea acolo". Statutul de fost preşedinte al lui Zuma "nu îl protejează de lege", a spus el.
Câteva săptămâni mai târziu, printr-o solicitare neobişnuită, justiţia sud-africană i-a cerut fostului preşedinte să stabilească el însuşi "sancţiunea corespunzătoare", înaintea audierii de marţi.
În vârstă de 79 de ani, Jacob Zuma nu a depus mărturie decât o singură dată în faţa comisiei anticorupţie, în iulie 2019. El a ieşit însă repede de la audieri, spunând că este tratat ca un "acuzat".
Vizat de numeroase scandaluri, el a fost forţat să demisioneze în 2018. A fost înlocuit de actualul preşedinte, Cyril Ramaphosa, care a făcut din lupta împotriva corupţiei un cal de bătaie, dar şi el a fost chemat să depună mărturie în faţa comisiei. AGERPRES