Afișarea obligatorie a portretului prezidențial în primăriile din Franța, văzută ca un „cult al personalității“

Afișarea obligatorie a portretului prezidențial în primăriile din Franța, văzută ca un „cult al personalității“

Criticii au atacat propunerile făcute de membrii partidului centrist al lui Emmanuel Macron, comparând inițiativa cu un „cult al personalității“.

Emannuel Macron FOTO: Profimedia

Emannuel Macron FOTO: Profimedia

Camera inferioară a parlamentului francez a adoptat joi propuneri care ar impune primăriilor din comunele cu peste 1.500 de locuitori să arboreze atât steagul francez, cât și cel european, așa cum majoritatea o fac deja.

Însă, în cadrul unei serii de amendamente la proiectul de lege, doi parlamentari centriști din partidul Renașterea, al lui Macron, Denis Masséglia și Nicole Dubré-Chirat, au reușit să adauge o prevedere potrivit căreia toate primăriile trebuie să afișeze prin lege un portret prezidențial, scrie theguardian.com.

Amendamentul se referea la portretele oricăror președinți în funcție, nu în mod specific la Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat anul trecut. Propunerea va trebui să fie dezbătută în Senat înainte de a se întoarce în Camera inferioară.

Primăriile din Franța afișează în prezent portrete ale președinților în funcție, dar este o tradiție și nu o obligație legală. Masséglia, un deputat din Maine-et-Loire, a declarat în parlament: "Primăriile sunt ca o casă a poporului francez. Așa că portretul președintelui - oricare ar fi acesta - ar trebui afișat acolo, din respect pentru votul democratic".

Stânga a profitat imediat de amendamentul propus pentru a ataca partidul lui Macron. Antoine Léaument de la partidul radical de stânga, La France Insoumise, i-a acuzat pe centriștii lui Macron de "un cult al liderului" și a cerut primarilor să dea jos fotografia lui Macron ca protest atât împotriva propunerii de portret, cât și împotriva noii legi a lui Macron de creștere a vârstei minime eligibile pentru pensie de la 62 la 64 de ani. Un alt parlamentar din stânga radicală, Raquel Garrido, a acuzat partidul lui Macron că vrea să impună lucrurile "cu forța".

În 2019, o mișcare de nesupunere civilă a protestatarilor pentru climă a dus la scoaterea a peste 100 de portrete înrămate ale lui Macron de pe primăriile din întreaga țară pentru a sublinia ceea ce demonstranții au descris ca fiind inacțiunea Franței în ceea ce privește urgența climatică. Aceasta a dus la o reprimare a poliției și la mai multe procese în instanță pentru "furtul în grup" al portretelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”