Afiș al companiei Philips, considerat „iredentist” în 1939. Motivul: o femeie arăta cu degetul spre Budapesta

Afiș al companiei Philips, considerat „iredentist” în 1939. Motivul: o femeie arăta cu degetul spre Budapesta

Compania olandeză Philips a fost implicată, în perioada interbelică, într-un incident mai puțin obișnuit, întâmplat în România. Un afiș prin care se dorea promovarea unui aparat de radio a fost considerat de autorități ca fiind „iredentist”.

Pentru că femeia arăta butonul cu Budapesta, afișul era „iredentist” FOTO Arhivele Naționale

Pentru că femeia arăta butonul cu Budapesta, afișul era „iredentist” FOTO Arhivele Naționale

Philips a început să producă aparate radio în România, la București, începând cu anul 1938. Potrivit Centrului de Consultanță Istorică , în vederea promovării noilor produse, Philips SAR a obținut aprobarea pentru organizarea unei „caravane de propagandă” în mai multe orașe, printre care Ploiești, Chișinău, Craiova, Balcic, Constanța etc.

Caravana inițiată de Philips în 1939 a avut parte de un incident comic. Pe afișul caravanei, se afla o femeie care „arăta cu degetul Budapesta”, ceea ce i-a îndemnat pe angajații Siguranței din Ținutul Bucegi să concluzioneze că era vorba de „propagandă iredentistă maghiară”. Fără a sta pe gânduri, aceștia au confiscat 50 de afișe rămase nedistribuite și le-au trimis Direcției Generale a Poliției în data de 30 decembrie 1939. În adresa care însoțea „corpurile delicte”, dintre care s-a păstrat la Arhivele Naționale un exemplar al afișului „dăunător” Siguranței statului român, se preciza:

„Avem onoarea a raporta că firma «ELIMA» din Brașov a primit dela soc. «PHILIPS» din București, un stoc de 100 exemplare afișe reclamă din cari se anexează un exemplar pentru popularizarea aparatelor de radio marca «PHILIPS». După cum se poate constata pe afișe se află o femeie care arată cu degetul Budapesta. Acest sistem de reclamă constituind pentru regiunea locuită de minoritari unguri, o propagandă iredentistă maghiară dăunătoare siguranței Statului, s’a confiscat un număr de 50 afișe rămase nerăspândite cari au fost înaintate justiției cu actele încheiate în această cauză”.

După primirea raportului, un superior al Direcției Generale a Poliției (Siguranței) a dispus în penultima zi a anului 1939, după cum reiese din adnotarea de pe marginea documentului, chemarea imediată a reprezentatului societății Philips SAR pentru „a i se pune în vedere rezoluția dlui Director”.

Afișul integral al societății Philips FOTO Arhivele Naționale

Afișul integral al societății Philips FOTO Arhivele Naționale

Conform rezoluției, firmei trebuia să i se comunice că „nu se îngăduie nicicum reclame cu conținut de propagandă”. Inginerul Carol Ferester, unul dintre directorii Philips SAR, s-a prezentat la autoritățile polițienești în data de 5 ianuarie 1940 pentru a lua act de acuzațiile aduse companiei, anume „propaganda iredentistă maghiară”.

În timpul întrevederii, după ce probabil i s-a explicat de ce s-a ajuns la o asemenea concluzie, acesta s-a angajat să retragă afișele incriminate și să le înlocuiască cu unele corespunzătoare, dar și să fie vigilent ca „asemenea greșeli să nu se mai repete”.

„Subsemnatul inginer Ferester Carol […] declar că am luat cunoștiință de dispozițiunea Direcțiunei Generale a Polițiilor în ceea ce privește afișul tipărit pentru popularizarea aparatelor de radio marca Philips. Declar că am și luat măsurile necesare pentru retragerea acestor afișe și înlocuirea lor cu altele conform dispozițiunilor date. Totodată declar că pe viitor vom fi mai vigilenți pentru ca asemenea greșeli să nu se mai repete”, a declarat reprezentantul firmei olandeze.

Fabrica deschisă de Philips în București, în 1938, avea o capacitate de producție estimată între 10.000 și 15.000 de aparate de radio pe an. În 1940 au fost realizate 13.685 de aparate. Producția scade la 6.227 de aparate pentru 1942 și la 8.760 de aparate pentru 1943.

În 1944 există doar producție pentru efortul de război, ajungându-se la un total de 60.994 aparate de radio în perioada 1938 - 1948. Philips a fost închisă oficial la 29 octombrie 1948, când guvernul comunist a naționalizat proprietățile private, iar societatea împreună cu altele au format Fabrica Radio Popular.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!