Afganistan: Marea Britanie nu îi va recunoaşte pe talibani 'într-un viitor previzibil' (Raab)
Marea Britanie nu îi va recunoaşte pe talibani "într-un viitor previzibil", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab în timpul unei misiuni diplomatice pentru asigurarea plecării britanicilor şi afganilor rămaşi în Afganistan, transmite joi de Reuters.
Însă secretarul Foreign Office-ului a spus joi, în timpul unei vizite în Qatar, că există un "domeniu important de implicare şi dialog" cu gruparea ce a pus din nou mâna pe putere în timp ce forţele străine au părăsit Kabulul. Raab încearcă să construiască o coaliţie regională pentru "a exercita o influenţă moderatoare maximă" asupra talibanilor pe măsură ce aceştia "se adaptează la noua realitate" a talibanilor la putere.
Într-o conferinţă de presă la Doha după întâlnirea cu emirul, şeic Tamim bin Hamad Al Thani, ministrul de externe a declarat că un "angajament direct" este necesar cu talibanii.
"Realitatea este că nu îi vom recunoaşte pe talibani niciodată într-un viitor previzibil, dar cred că există un domeniu important pentru angajament şi dialog", a spus el.
Alături de Raab, ministrul de externe al Qatarului, şeic Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a spus că este "plin de speranţă" că aeroportul din Kabul se va redeschide în curând. Statul din Golf este văzut ca o cheie a progresului negocierilor pentru că a întreţinut relaţii strânse cu talibanii.
Redeschiderea Aeroportului Internaţional Hamid Karzai ar permite evacuări la o scară mai mare din Afganistan, în timp ce celor care încearcă să fugă de talibani li se spune în prezent să treacă în ţări vecine.
"Nu există niciun indiciu clar despre când va deveni pe deplin operaţional, dar lucrăm foarte mult şi de asemenea discutăm cu talibanii pentru a identifica lacunele şi riscurile pentru repornirea şi funcţionarea aeroportului", a spus ministrul.
În timpul acestei deplasări, Raab este de asemenea aşteptat să viziteze Pakistanul, care împarte o frontieră terestră crucială cu Afganistanul.
Potrivit secretarului Foreign Office-ului, Qatarul a fost un "punct de reper" în gestionarea crizei.
"Cred că mai presus de toate, trebuie să formăm împreună un grup care să poată exercita influenţa moderatoare maximă asupra a ceea ce fac talibanii în continuare şi noi cu siguranţă îi vom judeca, după ce spun, dar mai important după ceea ce fac, pentru a fi la înălţimea asigurărilor pe care le-au dat", a adăugat el.
Simon Gass, reprezentantul special al prim-ministrului britanic pentru tranziţia afgană, a călătorit deja în Qatar pentru discuţii cu "înalţi reprezentanţi talibani" pentru a fi permise plecările din Afganistan.
Mii de afgani care au ajutat forţele britanice în această ţară şi rudele lor se tem că au fost lăsaţi în urmă după evacuarea britanică din Kabul înainte de data limită de la sfârşitul lunii august pentru retragerea americană, aminteşte Reuters.AGERPRES